Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Аудио изложбата „Звук като картина“ представя звуковата история на столицата

Снимка: Ани Петрова, БНРНа 9 май 2017 г. в Регионалния исторически музей в София беше открита аудио изложбата на БНР - Радио София Звук като картина.

Архивни ленти от Златния фонд на Българското национално радиосе експонират за първи път, под формата на обработени документални записи, представящи европейското измерение на културата, традициите и обществения дух на София през първата половина на 20-ти век.

„Златният фонд“ на БНР се състои от над 15 хиляди звукови единици. Съдържа уникални записи на музикалното изкуство от всички жанрове, ценни интервюта със забележителни личности от всички сфери на културния и обществено-политически живот от България и света.

Подбраните спомени на личности, свързани с културния живот и формирали духа на българската столица в началото на 20-ти век, могат да се чуят в автентичен вид посредством специално изработена инсталация, съчетание на стар радиоапарат и смарт устройство от ново поколение. Звуковата изложба е адаптирана на английски език.

Посетителите на музея могат да чуят как са създадени емблематичните персонажи Пижо и Пендо с гласа на техния автор – художникът Александър Божинов, как е изглеждала столицата през погледа на поетесата Елисавета Багряна, къде в София е сниман първият български филм „Българан е галант“.

За първи път пред широката публика се представя най-старият запис на химна на България, изпят от световно известния тенор Петър Райчев.

Проектът-изложба е финансиран по Програма „Култура“ на Столичната община.

Ще остане в Регионалния исторически музей в София до края на август 2017-а.Аудио инсталацията "Звук като картина" е вече в сградата на БНР

След като в Деня на Европа - 9 май, в Регионалния исторически музей в София беше открита аудио изложбата на БНР - Радио София Звук като картина и беше на разположение на посетителите, в Деня на София - 17 септември, експозицията вече е разположена..

публикувано на 20.09.17 в 12:29

Завиден интерес предизвика инициативата "Звук като картина"

Повече от 7 хиляди души са видели само за месец аудио изложбата „Звук като картина“ в Регионалния исторически музей – София. Тя представя за първи път, под формата на обработени документални записи, европейското измерение на културата, традициите и..

публикувано на 03.07.17 в 15:15

„Звук като картина“ събира ретро стила и модерната визия в една неповторима аудиоизложба

В "Арте Вива" сега ще ви пренесем в част от атмосферата на едно радио събитие, което стартира в Деня на Европа 9 май и ще продължи до края на август. Става дума за аудио-изложбата "Звук като картина", експонирана в Регионалния исторически музей на..

публикувано на 13.05.17 в 18:05

По следите на изгубеното време в изложбата "Звук като картина" на Радио София

В Деня на Европа, Българското национално радио и програма "Радио София" решиха да потърсят европейското измерение на своя златен фонд чрез аудио-изложбата "Звук като картина". Тя беше открита преди обяд в Регионалния исторически музей-София и ще радва..

публикувано на 09.05.17 в 15:14

Аудиоизложбата "Звук като картина" ни припомня емблематични гласове от Златния фонд на БНР

Днес, от 11:00 часа, в Регионалния исторически музей в София, БНР - Радио София ще представи аудиоизложбата „Звук като картина“. Архивни ленти от Златния фонд на Българското национално радио ще бъдат експонирани за първи път, за да представят..

публикувано на 09.05.17 в 09:50