Kisha “Shën Dhimitër nga Selaniku” në qytetin Veliko Tërnovo. Në fotografinë e vogël: Ikonë e Shën Dhimitrit dhe Shën Gjergjit

Dita e Shën Dhimitrit – këngë, besime, zakone

Më 26 tetor Kisha Ortodokse Bullgare nderon kujtesën e Shën Dhimitrit Mirotoçivij, i cili vdiq për fenë e Krishtere. Ai lindi në shekullin e tretë në qytetin Selanik, prandaj e quajnë edhe Shën Dhimitri nga Selaniku. Që prej shekujsh ky është një..

botuar më 17-10-26 1.37.MD

Festivali Ndërkombëtar Folklorik “Maleshevo këndon dhe vallëzon” prapë prezanton një paletë laramane të stileve dhe kombësive

Maleshevo ose Maleshevie është një krahinë jo e madhe rreth malit Maleshevska, një pjesë prej të cilit ngrihet në Bullgarinë Jugperëndimore, ndërsa tjetra – në Republikën e Maqedonisë. Tek ne mali shtrihet përgjatë rrjedhjes piktoreske të lumit..

botuar më 17-10-20 2.41.MD
Ilija Uçikov me këngëtaren 9 vjeçare Marija Beçeva

Ilija Uçikov: “Për mua gajdja është një magji, ajo është jeta ime”

Po të kërkoni burimin e këngës origjinale të malit Rodopa me shoqërimin e pazëvendësueshëm të gajdes kaba, atëherë duhet t’i besoni artit të Ilija Uçikovit. Ai është themelues dhe udhëheqës i Ansamblit “Orfej” nga qyteti Çepellare. Ideja e..

botuar më 17-10-07 11.10.PD

Vëllço Ivanov: “Piktorët me furçën e tyre e rikrijojnë folklorin tonë, derisa ne e bëjmë këtë me këngët”

Vëllço Ivanov është një këngëtar, i cili e prek thellë shpirtin e dëgjuesit me timbrin e tij të ngrohtë prej kadifeje, me teknikën e përsosur të ornamenteve muzikore. Skenat e para për të kanë qenë tubimet fshatare, në një moshë shumë të..

botuar më 17-09-16 10.15.PD

Marija Terzijska dhe Nadja Murxheva – pas sukseseve në fushën e gjimnastikës ritmike, shënojnë arritje edhe në koreografinë folklorike

Shumë punë, trajnime të lodhshme dhe grumbullimi i përvojës – ato është vetëm një pjesë prej përpjekjeve, me të cilat matet çmimi i suksesit të “vajzave të florinjta”, pra sportisteve bullgare të gjimnastikës ritmike mbajtëse të medaljeve të arta...

botuar më 17-08-30 3.45.MD
Vëllkana Stojanova

Vëllkana Stojanova: “Më pëlqejnë këngët në të cilat ka bukuri, guxim dhe një humanizëm”

Vëllkana Stojanova është zëri tepër i bukur dhe melodik i Trakisë, i cili e tërheq dëgjuesin me forcën e mjeshtërisë së vet të interpretimit. Mjeshtëritë e saj e të kënduarit janë një emanacion të dhuntisë muzikore bullgare, të cilat kanë..

botuar më 17-08-19 10.25.PD

„Pluhuri i artë – 2017” sekreti i suksesit është tek rinovimi i përhershëm dhe përmirësimi dhe përsosmëria

Të paktën kështu pohojnë organizatorët  e Festivalit Ndërkombëtar folklorik „Pluhuri i artë” në fshatin Çellopeç, i cili u zhvillua në fund të muajit korrik. Forumi i cili ka gërshetuar në afishen e vet një program të pasur festiv dhe një program..

botuar më 17-08-13 10.15.PD
Grupi folklorik “Bilbili”

Sejmen Gjokoli: “Arti na vëllazëron”

Grupi folklorik “Bilbili” është themeluar në vitin 1994 nga Sejmen Gjokoli dhe veprimtaria e tij zhvillohet pranë juridiksionit të Qendrës Kulturore “Aulona” në Vlorë. Ansambli ka në repertorin e tij kënga, valle dhe muzikë tradicionale..

botuar më 17-07-25 2.02.MD

Kolorit dhe humor i mirë në Festivalin Folklorik Ndërkombëtar “Vitosha” 2017

Gjatë disa ditëve të fundit të muajit korrik Sofja është shumë e larmishme. Shkaku është aktiviteti i radhës kulturor në kryeqytet – festivali Folklorik Ndërkombëtar “Vitosha-2017”, i cili zhvillohet nga 21 deri në 25 korrik. " Grupet..

botuar më 17-07-25 1.50.MD

Sllavka Sekutova: “Shumë këngë kam kënduar, shumë gëzim kamë sjellë, me shumë dashuri më kanë dhuruar”

Interpretimet e këngëtares popullore Sllavka Sekutova janë një kryevepër e këndimit origjinal të krahinës Graovo – një pjesë e traditës muzikore të shopëve, karakteristikе për rajonet e qyteteve Pernik, Radomir, Breznik. Siç thotë vet ajo:..

botuar më 17-07-22 10.15.PD