Kisha e Beljos – një monument i Mesjetës me rëndësi kombëtare

Kisha e Beljos nuk tërheq me pamjen e saj, por po të hyni brenda do të mahniteni nga pikturat murale me ngjyrë të ndezura, plotë shumë skena biblike dhe shenjtorë të ndryshëm. Një prej studiuesve të saj është arkeologu Veselin Haxhiangellov, drejtor i..

botuar më 17-03-26 11.55.PD

“Trimat” – dëshmi të mijëvjeçarëve

Ndër objektet interesante dhe të studiuara në vazhdim të shumë viteve në Bullgari është kodra “Trimat”, që gjendet rreth 8 kilometra larg Pazarxhikut. Gërmimet e para atje janë bërë në vitin 1939 nga arkeologu Vasill Mikov. Mirëpo, pasi shpërtheu Lufta..

botuar më 17-03-25 3.55.MD

Kremtojmë Ungjillëzimin e Hyjlindëses

Sot kremtojmë festën e madhe të krishterë Ungjillëzimin e Hyjlindëses. Kisha Ortodokse kujton lajmin e gëzuar që Kryeengjëlli Gavriil i tha virgjëreshës Mëri – se ajo do të lindë birin e Zotit. Kjo festë shënohet që nga shekulli i VII-të. Sot është edhe..

botuar më 17-03-25 9.10.PD
Kryetari i Agjencisë Shtetërore “Arkiva” doc. dr. Mihail Gruev me Drejtorin e Përgjithshëm të Arkivave të Shqipërisë dr. Ardit Bido

Arkivat e Shqipërisë dhe të Bullgarisë zgjerojnë bashkëpunimin

Ruajtja, digjitalizimi dhe shkëmbimi i dokumentacionit arkivor është me rendësi për rimendimin dhe promovimin e historisë sonë të përbashkët. Këtë javë një delegacion i Drejtorisë së Përgjithshme të Arkivave të Shqipërisë bëri një vizitë zyrtare në..

botuar më 17-03-24 12.13.MD

Në Muzeun e Kjustendillit fëmijët njihen me jetën e përditshme të paraardhësve tanë

Çfarë është ora e diellit? Sesi stërgjyshat tanë në Lashtësi kanë matur orët, ditët dhe muajt? Përgjigjet e këtyre pyetjeve fëmijët i mësuan në punishten zbavitëse në Muzeun Historik të Kjustendillit “Akad. Jordan Ivanov” më 16, 17 dhe 18 mars 2017...

botuar më 17-03-19 4.35.MD

Shikim në të kaluarën me ekspozitën “Sofja në agimin e lirisë”

Si dukej qendra e Sofjes, çfarë ishte e përditshmja e banorëve dhe si ata jetuan në kohën pas Çlirimit të Bullgarisë nga zgjedha turke? Pikërisht këtë prezanton ekspozita “Sofja në agimin e lirisë”. Ajo u organizua nga Muzeu Historik i kryeqytetit dhe..

botuar më 17-03-17 4.35.MD

Muzeu për Historinë e Sofjes tregon “Përralla dimërore” për fëmijë

Ndoshta nuk ka një muze tjetër që ndodhet në një ndërtesë të vjetër, e cila më pare në vazhdim të dhjetëra viteve është përdorur për banjë nga mijëra banuesit e kryeqytetit. Sot për banjën e vjetër kujtojnë vetëm çezmat, nga të cilat derdh ujë mineral..

botuar më 17-03-05 3.35.MD
Monumenti i Momçill vojvodës në Momçillgrad

Trimi Momçill – mbrojtësi i malit Rodopa

Shumë fuqi të stuhishme fshihen në thellësitë e truallit amënor. Me të janë thithur trim të njohur dhe të panjohur. Kujtimi për ta transmetohet në këngët dhe legjendat popullore për të shndërruar në një shembull për brezat. Një nga trim mbi trimat..

botuar më 17-03-04 11.15.PD
Nënshkrimi i Traktatit Paqësor të Shën Stefanit, gravurë

Prof. Veselin Jançev: “Të shumta janë mësimet e pamësuara nga periudha pas Çlirimit të Bullgarisë”

Më 3 mars të vitit 1878 me nënshkrimin e Traktatit Paqësor të Shën Stefanit i dha fund Luftës Ruso-Turke. Kështu pas një pushtimi pesëshekullor osman para bullgarëve u hapën horizonte të reja. Megjithëkëtë sot në shoqërinë bullgare zhvillohen diskutime..

botuar më 17-03-03 10.35.PD
Todor Sllavçev në vitin 1985

Historia tregon nëpërmjet arkivit të fotografit Todor Sllavçev

Fotografitë e Todor Sllavçevit janë të larmishme, siç është jeta. Ato ruajnë për brezat e ardhshme imazhet e politikanëve, sportistëve, njerëzve të artit dhe të punës bujqësore. Këtu janë fotografitë e shkrimtarëve të mëdhenj Elin Pelin, Dimitër Dimov,..

botuar më 17-02-26 10.30.PD