Drejtoresha e Institutit Diplomatik Tanja Mihajllova

Diplomatët e Bullgarisë shënojnë festën profesionale

Më 19 korrik të vitit 1879 princi Aleksandër I Batenbarg emëroi agjentët e parë diplomatikë të Bullgarisë së sapoçliruar. Ata ishin Dragan Cankov, Evllogi Georgiev dhe Dimitër Kirovç. 120 vjet më vonë ministrja e atëhershme e punëve të jashtme..

botuar më 17-07-19 2.22.MD
Bojko Borisov flet para liderëve të “Procesit të Berlinit” në Samitin në Trieste

Politika e jashtme e Bullgarisë dhe çështjet aktuale ballkanike

Sivjet temperaturat e larta në fillimin e verës përkojnë me një aktivizim jashtëzakonisht të lartë të politikës së jashtme bullgare të lidhur me çështjet ballkanike. Të enjten Kryeministri Bojko Borisov ndodhet në Selanik për samitin trepalësh   me..

botuar më 17-07-13 3.00.MD

Kryeministri Borisov shprehu dhe saktësoi në Stamboll prioritetet e politikës energjetike bullgare

Pasi gjatë muajit qershor qe për një vizitë bilaterale në Turqi, dje kryeministri Bojko Borisov vizitoi përsëri fqinjën jugore të Bullgarisë, kësaj radhe për të marrë pjesë në Kongresin e 22-të Botëror të Naftës në Stamboll. Në të 3 mandatet e veta..

botuar më 17-07-11 1.30.MD
Moment nga bisedimet midis Ekaterina Zaharievës dhe Nikolla Dimitrov, të zhvilluara më 20 qershor 2017.

Përgatitja e Traktatit për fqinjësi me Maqedoninë po përparon, pavarësisht nga konfliktet

Pasi kohët e fundit, kryeministrat e Bullgarisë dhe të Maqedonisë Bojko Borisov dhe Zoran Zaev u morën vesh në Sofje që marrëveshja e shumëpritur për fqinjësi të mirë midis të dyja shteteve fqinje të nënshkruhet më 2 gusht, ditën e shtunë dhe të..

botuar më 17-07-10 2.58.MD

Sofja u bëri apel vendeve të Procesit për Bashkëpunim në Evropën Juglindore t’u japin fund kontradiktave historike

Në fund të javës së kaluar në Dubrovnik të Kroacisë u zhvillua Samiti i   Procesit për Bashkëpunim në Evropën Juglindore. Formuar para 21 vitesh me pjesëmarrjen e gjerë të Bullgarisë, procesi edhe më sot është një format aktual për bashkëpunim..

botuar më 17-07-03 2.51.MD
Kryetari i Asociacionit për Bullgarët në Ukrainë Anton Kisse, Zv.kryeministri Valeri Simeonov dhe Kryetari i Agjencisë për Bullgarët Jashtë Shtetit Petër Haralampiev pas takimit.

Dinamikë e re në politikën për lidhje me bashkatdhetarët përtej kufijve

Java që po përfundon do të mbahet mend me disa dëshmi për interesin e rritur në Bullgari ndaj bashkatdhetarëve, të cilët për shkaqe të ndryshme jetojnë jashtë shtetit. Ky interes gjithnjë ka ekzistuar, por tani sikur fiton përmasa të reja. Ndoshta..

botuar më 17-06-30 12.32.MD
Në një takim trepalësh në Bruksel midis Kryeministrave të Bullgarisë – Bojko Borisov, të Estonisë – Juri Ratas dhe të Austrisë – Kristian Kern, u miratua zyrtarisht programi i prioriteteve të BE-së për 18 muajt e ardhshëm.

Përgatitja e kryesisë bullgare të BE-së po avancon

Vetëm pas disa ditësh – më 1 korrik të këtij viti, Estonia merr kryesinë e BE-së sipas parimit të rotacionit për 6 muaj. Nga data 1 janar i vitit 2018 me këtë përgjegjësi do të jetë ngarkuar Bullgaria, ndërsa në mesin e vitit të ardhshëm në krye të..

botuar më 17-06-26 2.03.MD
Kryeministrat Borisov dhe Zaev para monumentit të mbretit Samuil në Sofje.

Pas ngrohjes së marrëdhënieve mes Maqedonisë dhe Bullgarisë po presim hapa konkretë pozitivë

Pak pas vizitës së vet në Bruksel kryeministri i Maqedonisë Zoran Zaev erdhi në Sofje. Këto dy vizitat e tij mysafiri i cilësoi si historike dhe të nënshtruara objektivave të Maqedonisë për të marrë përkrahje dhe ndihmë për anëtarësi në BE dhe në NATO...

botuar më 17-06-21 3.56.MD

Ndihma e Sofjes për “normalizimin” e marrëdhënieve midis BE-së dhe Turqisë – një mision i vështirë!

Në një takim në Berlin me kancelaren federale Angella Merkell, javën e kaluar, kryeministri Bojko Borisov premtoi të bëjë provë për “normalizimin” e marrëdhënieve të BE-së me Turqinë duke shfrytëzuar lidhjet e mira me pushtetarët e këtij vendi. Dje zoti..

botuar më 17-06-14 3.33.MD

Përkrahje e jashtme inkurajuese për kabinetin e Bojko Borisovit në fillim të mandatit të tij të ri

Dy ditë me radhë këtë javë Kryeministri Bojko Borisov u prit nga liderët e dy prej shteteve më të rëndësishme në BE – së pari në Francë nga Presidenti Emanjuel Makron, kurse pas kësaj në Gjermani nga Kancelarja Angela Merkel. Edhe në Paris, edhe..

botuar më 17-06-08 3.03.MD