Rënie rekorde e të papunëve në Bullgari, mirëpo akoma jemi me të ardhura më të ulëta

Foto: BGNES

Raporti i fundit i Institutit Statistikor Kombëtar për tregun e punës në Bullgari është pozitiv. Gjatë tremujorit të parë të vitit 2017 koeficienti i njerëzve të angazhuar në tregun e punës në moshë midis 15 dhe 64 vjeç është 62.9% dhe shënon rritje pothuaj 1% krahas së njëjtës periudhe të vitit të kaluar. Personat ekonomikisht joaktivë janë pothuaj 1.4 miliona veta, prej të cilëve132 mijë as punojnë, as kërkojnë punë për shkak të periudhës së madhe, në të cilën kanë qenë jashtë tregut të punës.

Në këtë sfond niveli i papunësisë tek ne shënon një rënie rekorde dhe për periudhën janar – mars është 6.9%, ose 1.7 % më pak krahas një viti më parë. Vetëm për disa vite norma e papunësisë ra përgjysmë duke pasur parasysh 13% e vitit 2013. Për nga ky tregues Bullgaria tashmë renditet nën nivelin e mesëm për BE.

Të dhënat e mira në tregun e punës vijnë në sfondin e krizës në fushën e investimeve, të cilat gjatë 2016-ës u pakësuan shumë – tani janë më se 1 mlrd. euro më pak krahas vitit të kaluar. Për fat të mirë kjo tendencë negative kompensohet nga rritja e konsiderueshme në fushën e turizmit. Sivjet priten 10% më shumë turistë të huaj, duke pasur parasysh të dhënat për vitin 2016 (nuk duhet harruar se rezultatet atëherë ishin rekorde – për herë të parë shteti ynë ishte vizituar nga më se 8 miliona të huaj). Kjo situatë kontribuon për punësimin e më shumë njerëzve me kualifikim të ndryshëm.

Një gjenerator tjetër i punësimit është gjallërimi në fushën e ndërtimit dhe aktiviteteve, të lidhura me të, si prodhimi i materialeve për ndërtim, transportimi, logjistika etj. Normat e interesit për kreditë hipotekare të bankave bullgare kurrë nuk kanë qenë aq të ulëta dhe për këtë arsye kërkimi i pronave të reja të patundshme gjatë dy viteve të fundit, e tejkalon ofrimin. Dhe duket se kjo tendencë do të rruhet për shkak të gjendjes së fortë të likuiditetit të bankave tregtare.

Gjatë disa viteve të fundit në kuadrin e programeve të ndryshme evropiane shumë njerëz gjetën punë dhe kjo gjithashtu ndihmoi për rënien e papunësisë.

Sektorët, të cilët siguruan më shumë vende pune janë industria IT, bujqësia, qendrat e thirrjeve dhe prodhimi i pjesëve të këmbimit për industrinë e automjeteve. Është duke u rritur numri i personave të vetëpunësuar dhe të atyre që punojnë me kontrata të përkohshme.

Këtu duket logjike pyetja a mund të vazhdojë kjo tendencë dhe niveli i papunësisë për shtetin tonë të afrohet tek niveleve më të ulëta të papunësisë në Evropë – në Çeki ky tregues është 3,6%, në Gjermani – 3,9%, në Maltë – 4,2%?  Përgjigja është jo, sepse nuk disponojmë me mjaft njerëz të kualifikuar. Tani të papunët janë kryesisht njerëz me kualifikim shumë të ulët, apo pa kualifikim.

Nga pikëpamja statistikore  Bullgaria është ndër shtet evropiane me rezultate të mira në fushën e punësimit, mirëpo pjesa më e madhe e të punësuarve hyjnë në kategorinë e ashtuquajturve “të punësuar të varfër” dhe duket se kjo tendencë nuk do të ndryshohet në të ardhmen e afërt, sepse sipas punëdhënësve rritja e shpërblimit të punës në Bullgari tejkalon rritjen e prodhueshmërisë. Tashmë Bullgaria nuk mund të krahasohet bile me Rumaninë, kur të ardhurat janë 27% më të larta.

Përgatiti në shqip: Jordanka Ivanova

print Printo
Më shumë nga rubrika

Kryeministri Bojko Borisov ëndërron për “Rrymë Turke” në Bullgari

Që prej kohe – që nga rrëzimi i gazsjellësit “Rryma Jugore” nga Rusia deri në Bullgari gjatë vitit 2014 – Kryeministri Bojko Borisov ëndërron që vendi ynë të luajë një rol më të rëndësishëm në tregun evropian të gazit, pavarësisht se nuk ka gaz bullgar..

botuar më 17-07-25 1.28.MD
Valeri Simeonov tha, se zgjidhja e problemeve lidhura me legjislacionin bullgar të punës do të kërkohen në Këshillin e Bashkëpunimit Trepalësh.

Shtesa për stazh dhe përvojë profesionale në Bullgari ruhet

Çështja për mbetjen ose heqjen e shtesës për stazh dhe përvojën profesionale në Bullgari, e cila njihet edhe si klasë “koha e punësimit”, fitoi një karakter të gjerë dhe në mënyrë logjike është ndër temat më të diskutuara gjatë javës. Idenë për..

botuar më 17-07-21 1.39.MD

Sipas Bankës Botërore vendi më i mirë për biznes në Bullgari është qyteti Varna

Bullgaria është një vend mjaftë i mirë për biznes. Këtë e tregon analiza e fundit të Bankës Botërore “Biznesi në BE-në, 2017: Bullgaria, Hungaria dhe Rumania” (“ Doing Business in the EU,2107: Bulgaria, Hungary, Romania”).Në anketim u përfshin 6..

botuar më 17-07-19 1.40.MD