E ardhmja në rrota

Foto: arkiv

Deri në vitin 2019 në Sofje duhet të ketë përafërsisht 150 – 200 kilometra korsi biçikletash – këtë e planifikon Bashkia e Kryeqytetit. Vallë, a mund të realizohet ky projekt në kushtet e mjedisit ekzistues urban? Cilat janë hallkat e dobëta në infrastrukturën e tanishme për biçikleta?  Si të stimulohen qytetarët të përdorin biçikleta? Mbi ato çështje kërkojmë qëndrimin e arkitektes Petja Petrova nga Shoqata “Veloevoljucija” – evolucioni i ecjes me biçikleta.

СнимкаNë radhë të parë, infrastrukturës së tanishme i mungon mirëmbajtja. Ajo pothuajse nuk ekziston në udhëkryqet, megjithëqë ato janë një nga vendet më të rrezikshme për çiklistët. Pikërisht aty ata kanë nevojë për mbrojtje dhe për qartësi nga ku mund të kalojnë – është kategorike arkitektja Petrova. – Një mangësi tjetër është se korsitë e biçikletave janë shumë të ngushta. Është mirë, se nga tetori i vitit të kaluar Ministria e Zhvillimi Rajonal dhe Punëve Publike në aktet normative parashikon korsi më të gjëra për biçikletat.

Снимка

Sipas ndryshimeve do të ketë zona për lëvizje të ndarë midis këmbësorëve, çiklistëve dhe automobilave. Në ato zona nuk do të lejohet një shpejtësi më të madhe se sa 30 kilometra në orë. Kudo ku ka mundësi, trasetë e biçikletave do të formohen si korsi me vete për biçikleta, të ndara nga lëvizja e automobilave. Korsi të veçuara për biçikleta projektohen edhe në vendet, ku trasetë e biçikletave nuk përputhen me rrugët, pra siç janë parqet dhe lulishtet.

Снимка

Rekomandohet formimi i zonave të këmbësorëve me ndalim të pjesshëm të ngasjes së biçikletave, ashtu siç është në shumë qytete evropianoperëndimore.

Në zonat e banimit, vendosja e një trafiku më të qetë me kufizim të shpejtësisë deri në 30 kilometra në orë do të garantojë sigurinë e këmbësorëve”, mendojnë nga organizata joqeveritare.

Снимка

Sipas të dhënave nga viti 2010, çiklistët përbëjnë afro 1 për qind prej të gjithë pjesëmarrësve të lëvizjes rrugore. Qëllimi i Bashkisë së Kryeqytetit, është që deri në vitin 2019 kjo përqindja të trefishohet. Vallë, a janë realiste shpresa të tilla, shpjegon arkitektja Petrova:

Ky është një hap i madh, i cili kërkon një politikë të qëndrueshme. Përveç infrastrukturës me cilësi duhet të mendohen edhe masa të tjera, me të cilat të stimulohen fëmijët dhe të moshuarit të shkojnë në shkollë dhe në punë me biçikletë, të inkurajohen udhëtimet me distanca të shkurta me biçikletë. Masa të tjera të veçanta gjithashtu mund të ndihmojnë rritjen e përqindjes së çiklistëve."

Përgatiti në shqip: Svetllana Dimitrova

Fotografi: velobg.org dhe BGNES

Më shumë nga rubrika
Arnaldo Tamayo Mendes, Georgi Ivanov dhe Aleksandër Pavlloviç Aleksandrov

50 vjet pas themelimit të programit “Interkosmos” disa nga pjesëmarrësit e tij u takuan në Bullgari

Sivjet shënojmë përvjetorin e 50-të nga fillimi i programit “Interkosmos”. Në kuadrin e tij në periudhën 1978-1988 në hapësirën rreth Tokës dolën përfaqësues të 13 shteteve dhe me anije sovjetike zhvilluan misione të ndryshme. Në të morën dhe dy..

botuar më 17-08-18 4.06.MD

Le ta shpëtojmë shkollën në fshatin Hvojna

Një vajzë kozmopolite u kthye në fshatin e gjyshërve të saj që të shpëtojë shkollën, ku kanë qenë mësues gjatë zgjedhës turke dhe në vitet pas Çlirimit dy prej stërgjyshërve të saj. Dhe me entuziazmin e saj ajo arriti të “zgjojë” banorët e..

botuar më 17-08-17 3.14.MD

Ngjarje me adresë ballkanike

Ankaraja: Referendumi i kurdëve për pavarësi do të destabilizojë rajonin Referendumi për pavarësinë e Kurdistanit Irakian, i cili është planifikuar për muajin e ardhshëm është në kundërshtim me Kushtetutën e Irakut dhe do të destabilizojë..

botuar më 17-08-17 3.00.MD