Na trego historinë e fisit tënd dhe ndihmo për të kuptuar bashkërisht misterin e së kaluarës

Autor:

Historia bullgare është një burim i përhershëm i fakteve, i cili gjithmonë mund të na befasojë. Por, me rëndësi është sesi ato do të tregohen, që të mund të mos të kthehen në një sasie të radhës prej një materiali të humbur. Kjo do të vrasë interesin e secilit akoma që në vet fillimin. Pothuajse çdo një familje bullgare ruan historitë e paraardhësve të vet, të cilët i transmeton sipas traditës trashëgimtarëve të vet. Por në këtë mënyrë ato mbeten të panjohura për njerëzit dhe nuk mundim të rendisim të gjitha copërat e misterit të së kaluarës tonë. Platforma “Historia ime bullgare” e bën këtë të mundshme, sepse ideja është të popullarizojë personat e panjohur, të cilët kanë luajtur rolin e vet në historinë tonë.

Krijues të saj janë historianët Stefan Kiçev dhe Angjell Zllatkov. Ata janë autorë të një serie publikimesh mbi tema të ndryshme. Në to, të dy tregojnë për rolin e grave në historinë bullgare, ose për bashkatdhetarë tanë të njohur botërisht, të detyruar në bazë të shkaqeve të ndryshme të ikin nga vendi që nga Çlirimi deri në ditët tona:

Stefan Kiçev dhe Angjell Zllatkov / Fotografi: arkiv personal
Është me rëndësi të kuptojmë se, historia është me shumë shtresa dhe nuk mund të gjykojmë ndonjë njeri për zgjedhjen të cilën e ka bërë. E them këtë për shkak të stereotipit i cili po përhapet për bullgarët jashtë shtetit. E vërteta është se ne nuk mund ti gjykojmë këta njerëz , sepse ata kanë bërë një zgjedhje të ndërgjegjshme, ose kanë qenë të detyruar ta bëjnë. Duke shkuar jashtë shtetit këta njerëz kanë mundur të zhvillojnë potencialin e vet” – thotë Angjell Zllatkov.

Me të vërtetë nuk është e udhës ti gjykojmë njerëzit për zgjedhjet , të cilat i bëjnë. Gabimet të cilat i bëjmë dhe sukseset, të cilat i arrijmë kanë kuptimin e vet. Pikërisht prandaj është e rëndësishme të njohim historinë tonë dhe të mund të plotësojmë njollat e bardha në të. Heshtja, mbi disa tema të caktuara dhe neglizhenca e tyre e vetëdijshme nuk janë me dobi për shoqërinë. Na është i nevojshëm një lexim objektiv i historisë, i cili është i pamundur, në qoftë se vazhdojmë  të vërejmë vetëm fitoret tona të madhërishme nga e kaluara. Sipas Zllatkovit, çdo një komb, kërkon në fillim këto pikë mbështetëse, të cilat tregojnë madhështinë dhe lavdinë dhe të cilat të gudulisin krenarinë kombëtare dhe vetëdijen e njeriut.

Pikërisht prandaj ngulmohet kaq shumë tek Mesjeta, sepse atëherë shteti bullgar ka qenë një nga më ndikuesit në Evropë. Bullgaria është qendra e Evropës. Sundimtarët kanë një ndikim shumë të madh mbi kontinentin. Prandaj ngulmohet , që të mundet akoma si i vogël njeriu të ndihet krenar se është bullgar. Historia e mbretërisë së Tretë bullgare dhe e Republikës Popullore të Bullgarisë zgjon shumë më tepër pyetje, emocion dhe debate. Ka shumë njerëz, të cilët personalisht janë të ndikuar nga ngjarjet e ndryshme, të cilat kanë rastisur atëherë. Për shembull Gjykata Popullore, Kryengritja e Shtatorit, atentati në kishën Shën e Diela, kampet. Kjo histori akoma nuk mund të marrë vëmendjen e nevojshme, për shkak të përmbushjes emociononte, e cila ekziston.”

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva

Më shumë nga rubrika

Nderimi ndaj Nënës së Zotit dhe besimi i fortë e mbrojnë fshatin Ovçarci nga vështirësitë dhe stuhitë në natyrë

Më 15 gusht populli tonë nderon festën Fjetja e Hyjlindëses Mari. Ajo është një nga festat më të nderuara nëpër tokat bullgare, lidhur me nënën e Zotit–përkrahëse e lindjes, të amësisë dhe e cila dhuron jetë. Në qytetet ku ka kishë ose manastir, i..

botuar më 17-08-15 2.41.MD
Mitropoliti Stefan, Patriku Kirill dhe Monumenti i Mirënjohjes ndaj shpëtuesve në qytetin Pllovdiv

Nuk ka ndonjë shenje më të madhe të pozitës prej qytetari se sa shpëtimi i hebrenjve bullgarë

Vetëm pas disa muajve Komiteti Nobel për Paqe do të dorëzojë çmimet e tij të radhës. Mirëpo, sivjet për herë të parë në ceremoninë e rastit do të përmendet edhe emri i Bullgarisë. Për shkak të aktit heroik kryer nga kisha jonë ortodokse dhe..

botuar më 17-07-21 1.33.MD

Përvjetori i 180-të i lindjes së revolucionarit Vasill Levski tërhoqi një numër rekord të rinjsh nëpër gjurmët e tij

Më 18 korrik shënojmë 180 vjet nga lindja e revolucionarit Vasill Levski. Apostulli i Lirisë Bullgare, siç e quanin bashkëmendimtarët e tij kur akoma ishte gjallë, ndërtoi një rrjet të gjerë të komiteteve revolucionare dhe arriti të zgjoi etjen..

botuar më 17-07-18 11.02.PD