Për lindjen e një gjëegjëze

Foto: Ljudmill Fotev

“Të trokasim mbi dru” është titulli i pjesës së tri muzikantëve, të bashkuar në formacionin e muzikës xhaz “Gjëegjëza”. Pas shfaqjes së videos pranë saj në internet përkthimi elektronik që automatikisht doli nën video qe shumë imoral. Prandaj pastaj anëtarët e trios ishin më të vëmendshëm me zgjedhjen e titujve të tjera – natyrisht pa humbur ndjenjën e tyre të humorit dhe duke përpjekur të respektojnë traditat.

Pasi e pa videon në fjalë në Vjenë, ku po punon, Ljubomir Gospodinov menjëherë nisi për në Sofje dhe arriti këtu në ditën, kur protagonistët e spotit Teodosij Spasov dhe Eroll Rakipov qenë në studio për të incizuar pjesën. Kështu ai u bashkua në këtë magji muzikore dhe pak pas kësaj shfaqi pjesa e parë e projektit “Të trokasim mbi dru”. Reagimet e publikut qenë aq të mira, se Teodosij Spasov pothuaj menjëherë mblodhi përsëri ekipin dhe këtë herë tek saksofoni dhe klarineta e Ljubomirit u shtua dhe bas-klarineta.

Diskutimet paraprake në studio qenë pak. U saktësuan vetëm tonaliteti, ritmika, struktura dhe kohëzgjatja. Fantazia e kavallit të Teodosij Spasovit  nisi për në rrugën e vet, pas murmurimës së marimbës. Kundërshtari këtu është sopran-saksofoni, i cili derdhet si një rrëke  prej rrëzave të diellit. Kavali na çon në qiell me tonet e tij të larta, kurse marimba na mban në tokë. Dhe pas shtatë minutash lindi pjesa “Përpjekja për fluturim”, e kushtuar narratorit të madh bullgar Jordan Radiçkov. Natyrisht pjesa është në bazë të veprës së tij me të njëjtin titull, që në vazhdim të dekadave prezantohet në skenat tona teatrale.
Deti muzikor lind nga shkopi i marimbës dhe nga “kripa” e saksofonit. Teodosij, si zakonisht shumë kreativ, duke folur për titujt, u pajtua me ndarjen e titullit të këngës nga mali Starnxha “Mari Maro” (Moj Maro) kështu që të duket si një shprehje spanjolle “Mar y mar Oh!” – të mos harrojmë se Eroll Rakipov krijon pranë Detit të Karaibeve. Po, mirëpo finali i veprës sjell konotacione të tjera, me të cilat është lidhur nëntitulli – “Dhurimi i Gjelit”.

Emri i formacionit “Gjëegjëza” është dhënë përsëri nga Teodosij Spasov. Para më se 20 vjetësh ai dhe tre muzikantë të tjerë bullgarë të xhazit – Anatolij Vapirov, Stojan Jankullov dhe Eroll Rakipov krijuan në Majami kuartetin “Përralla”. Pas kthimit të tyre në Bullgari ata vazhduan përformancat e tyre me emrin “Fairy Tale Trio” (Rakipovi mbeti në Shtetet e Bashkuara të Amerikës). Për këtë arsye është krejtësisht logjike që formacioni i ri të quhet “Gjëegjëza”, duke kryer tranzicionin nga tregimi i përrallave deri në zgjidhjen e mesazheve të fshehura të gjëegjëzave. Muzika e Erollit, Teodosijit dhe Ljubomirit na jep ndjenda të ndryshme shpirtërore. Si do të reagoni, varret nga ju.

Përgatiti në shqip: Jordanka Ivanova

Më shumë nga rubrika

Shtynë Festivalin më të madh për Muzikë Elektronike në Bullgari

Organizatorët e Festivalit më të madh për Muzikë Elektronike në Bullgari Solar Summer vendosën të shtyjnë veprimtarinë për shkak të aksioneve kundër zhurmës në pushimoret bregdetare. Në ato aksione u përfshin zëvendës kryeministri Valeri Simeonov, ekipe..

botuar më 17-08-15 4.56.MD
Pllamen Kartallov

Regjisori operistik bullgar Pllamen Kartallov u ftua të realizojë shfaqje në kuadrin e Festivalit me emrin e kompozitorit Puçini

Drejtori i Operës së Sofjes akademik Pllamen Kartallov u bë regjisori i parë operistik bullgar, ftuar të realizojë një shfaqje të vet në kuadrin e Festivalit prestigjioz me emrin e Puçinit në Tore del Lago të Italisë. Fondacioni organizator i kësaj..

botuar më 17-08-15 3.38.MD
Dirigjenti i madh Mihaill Angellov

Dirigjenti i madh bullgar Mihaill Angellov vdiq në moshën 85 vjeç

Mihaill Angellov ka qenë drejtor dhe dirigjent kryesor i teatrove operistike të qyteteve Plovdiv, Ruse, Burgas, Bllagoevgrad. Në vitet 1961-1991 ai është emëruar në mënyrë të njëpasnjëshme dirigjent, ndihmës dirigjent dhe dirigjent kryesor të..

botuar më 17-07-18 3.17.MD