Historia e parkut më të vjetër tek ne “Lulishtja e princit Boris” prezantohet në fotografi

Foto: Gergana Mançeva

Në lidhje me përvjetorin e 135-të të krijimit të Lulishtes së princit Boris në Sofje u hap një ekspozitë me fotografi bardh e zi, të cilat tregojnë se si ndryshohej parku gjatë viteve, që nga krijimi në vitin 1882, e deri më sot. Në një nga lulishtet e Sofjes u prezantuan 28 fotografi arkivale të shoqëruara me mbishkrime në gjuhën bullgare dhe në të angleze. Gjatë të gjitha këtyre viteve të ekzistencës parku mbante emra të ndryshëm. Në fillim e quanin “Fidanishte”, sepse aty kujdeseshin për pemët e destinuara për gjelbërimin e kryeqytetit të ri bullgar. Pas kësaj emri u ndryshua dhe u bë “Lulishtja e Stambollit”, “Lulishtja e princit Boris”, ndërsa në kohën e komunizmit – “Parku i Lirisë”. Sot “Lulishtja e princit Boris” është një monument i artit të kopshtarisë dhe të parqeve. Objektet e vjetra emblematike nga e kaluara janë Liqeni me Zambakët e Ujit, biblioteka në të hapur, observatori universitar dhe sheshet për fëmijë.

Më shumë nga rubrika

Rrënojat e banjës romake në qendrën e qytetit Dobriç përsëri tërheqin vizitues

Në qendrën e qytetit Dobriç gjendet një monument i kulturës, i cili është pjesë e historisë së lashtë të krahinës së Dobruxhës. Bëhet fjalë për godinën e një banje të pasur romake, e cila mbase ka shërbyer vilën e ndonjë romaku të pasur. Atje..

botuar më 18-07-08 11.25.PD
Kori muzikor pranë Gjimnazit Bullgar të Vajzave “Ungjillëzimi i Hyjlindëses” në Selanik, 1911

Bullgarët në Selanik – një pjesë prej historisë së Bullgarisë dhe të Greqisë

Në kryeqytet u paraqit albumi “Selaniku dhe bullgarët – historia, kujtesa, koha bashkëkohore. Me këtë botim përfundon pjesa e parë e një projekti kushtuar kësaj teme. Ai është realizuar nga Instituti i Ballkanistikës pranë Akademisë Bullgare të..

botuar më 18-07-03 12.24.MD

Shenjtërore të lashtë trake gërmuan arkeologët në ishullin “Shën Toma”

Një shenjtërore të madhe trake zbuluan arkeologët e Muzeut Historik Kombëtar në ishullin “Shën Toma” afër qytetit Sozopoll. Në bregun perëndimor të ishullit ekipi zbuloi dy vende rituale nga Epoka e Vonshme e Hekurit. Supozohet se numri i..

botuar më 18-06-30 2.50.MD