Konfrontime politike dhe institucionale parathonë një përfundim të tensionuar të vitit

Foto: BGNES

Gjatë javës së kaluar parlamenti bullgar votoi kundër dorëheqjes së deputetit të partisë në pushtet GERB Deljan Dobrev, dhënë nga vet ai për shkak të akuzave nga e majta në ndikim të paligjshëm në Bashkinë e qytetit Haskovo. Dorëheqjen ai e koordinoi me kryeministrin dhe lider të partisë GERB Bojko Borisov, dhe prandaj refuzimin që ajo të pranohet, disa e interpretuan si shenje për tension midis grupit parlamentar dhe liderit të partisë në pushtet. Prapë gjatë kësaj jave, komisioni i përkohshëm parlamentar vendosi, që projekti për blerjen e gjuajtësve të rinj të votohet prapë, sepse u kompromentua, edhe nga presidenti Rumen Radev në cilësinë e tij të ish komandantit të Forcave Ushtarako Ajrore. Kryeministri Borisov u përpoq të mbytë konfliktin e deputetëve të partisë në pushtet me presidentin, por Radevi refuzoi “armëpushimin” duke deklaruar, se partia GERB zhvillon një luftë institucionale dhe mediatike kundër Presidencës. Ai shtoi, se mirëkuptimi në emër të komfortit korruptues të pushtetarëve nuk mund të ketë, dhe ja përse do të respektojë parimin “në luftë, si në luftë”. Disa vëzhgues mendojnë, se debatet politike kohët e fundit ashpërsohen edhe për shkak të tensionit të brendshëm në partinë opozitare socialiste. Sipas përkrahësve të kësaj hipoteze, pasi ndërroi një pjesë të madhe të udhëheqjes partiake, liderja e socialistëve Kornelija Ninova orvatet të konsolidojëdrejtuesit e rinj duke ngurtësuar tonin ndaj pushtetarëve. Sipas vëzhguesve të tjerë, si te pushtetarët, ashtu edhe në opozitë shihet një orientim te forcimi i radhëve partiake duke marrë parasysh zgjedhjet e ardhshme vendore. Megjithëqë ato zgjedhje do të zhvillohen pas dy vitesh, për një domosdoshmëri të tillë para kohe foli lideri parlamentar i partisë GERB Cvetan Cvetanov. Cilat prej hipotezave janë të drejta, këtë do ta tregojë koha. Mirëpo, që tani është e qartë, se muajit që mbeten deri në fund të vitit do të jenë të tensionuar dhe të nxehtë.

Përgatiti në shqip: Svetllana Dimitrova


Më shumë nga rubrika
Samiti i ardhshëm ndërmjet liderëve të BE-së dhe Turqisë është i domosdoshëm për normalizimin e marrëdhënieve të Bashkimit me Ankaranë, tha Bojko Borisov në takimin e tij me Donald Tusk në Bruksel.

Samiti BE-Turqi në Varnë është i mundshëm, por dhe shumë i ndërlikuar

Mbrëmë vonë Samiti i Varnës ndërmjet liderëve të BE-së dhe Turqisë, i parashikuar për datën 26 mars, nuk ishte konfirmuar përfundimisht. Dje në Bruksel Kryeministri Bojko Borisov dhe Kryetari i Këshillit të BE-së Donald Tusk u pajtuan për këtë se..

botuar më 18-03-23 3.37.MD

Ambasadori Kureta: Marrëdhëniet ekonomike ndërmjet Bullgarisë dhe Shqipërisë shënojnë rritje, por jemi larg mundësive që ofrojnë potencialet tona

“ Viti 2018 shënon 104 vjetorin e vendosjes së marrëdhënieve diplomatike midis Shqipërisë dhe Bullgarisë dhe 25-vjetorin e nënshkrimit të Traktatit të Miqësisë dhe Bashkëpunimit ndërmjet Republikës së Shqipërisë dhe Republikës së Bullgarisë. Këto..

botuar më 18-03-21 2.34.MD

Shefi i Europolit në Sofje: Risku nga aktet terroriste në Evropë nuk ka kaluar

Sofja ishte mikpritës i një mbledhjeje të Grupit të Përbashkët për Kontroll Parlamentar të Zyrës Evropiane të Policisë (Europol) në kuadrin e Presidencës Bullgare të Këshillit të BE-së. Aktiviteti takoi në një vend Shefin e Europolit Rob..

botuar më 18-03-20 12.50.MD