Sende të vlefshme të shpëtuara nga duart e thesarkërkuesve tregon Muzeu Historik në qytetin Pazarxhik

Foto: Valentina Apostolova

Mbi 4 mijë sende me vlerë të lartë kulturore janë marrë nga duart e thesarkërkuesve gjatë 5 vjetët e fundit në territorin e Bullgarisë Jugore. Që të gjitha ato tanimë janë pronë e Muzeut Historik në qytetin Pazarxhik dhe të Muzeut Arkeologjik në qytetin Septemvri. 300 prej tyre paraqiten për herë të parë përpara publikut në një ekspozitë të përbashkët. Këto janë sende nga epokat e ndryshme dhe janë eksponuar kështu, siç janë gjetur. Objekti qendror i ekspozitës është një figurë prej bronzi nga shekulli i II-III. Ai paraqet një statujë të vogël të një gruaje, mbase qytetare romake. Një pjesë nga ekspozita formojnë akoma enët prej qeramike dhe unazat prej argjendi. Deri në fund të vitit muzeu në qytetin Pazarxhik do të pranojë akoma sende të tjera të vlefshme të sekuestruara.

Më shumë nga rubrika

Një libër i ri zbulon rolin e Princit Boris I në kundërshtimet midis kishës katolike dhe asaj ortodokse

Shkencëtarët perëndimorë, të cilët shkruajnë dhe interesohen për historinë e Bullgarisë, janë shumë pak. Prandaj zbulimi i dorëshkrimit të ri me titullin “Rëndësia e Bullgarisë për ndarjen e krishterimit lindor nga ai perëndimor” është një..

botuar më 18-10-21 10.05.PD

Shën Ivan Rillski – mbrojtësi i Bullgarisë

Më 19 tetor Bullgaria ortodokse shënon nderin e mbrojtësit të saj qiellor Shën Ivan Rillski. Me emrin e tij është lidhur një prej manastireve më të respektuara nga të gjithë bullgarët, i cili është shpallur monument i UNESKO-s. Manastiri i Rillës ka..

botuar më 18-10-19 1.39.MD
“Gjeografia” e Idrisit – një prej katër transkriptimeve të plota, që ruhen në botë

Biblioteka Kombëtare “Shenjtorët Kiril dhe Metodij” ruan arkivin e tretë më të madh në botë me dokumente osmane-turke

Ndër thesaret letrare të Bullgarisë është arkivi osman-turk i cili ruhet në fondet e Bibliotekës Kombëtare “Shenjtorët Kiril dhe Metodij”. Themelet e tij janë vënë që me inaugurimin e Bibliotekës Kombëtare (atëherë Popullore) – institucioni i..

botuar më 18-10-18 11.44.PD