“Misteri i zërave bullgarë” me album të ri

Снимка

Pas koncerteve në vend dhe në disa shtete evropiane në fillim të vitit 2018, “Misteri i zërave bullgarë” ka në plan të nxjerrë një album të ri. Kori i njohur u themelua para 65 vitesh me ide të kryeredaktorit të ekipit “Muzikë Popullore” të Radios Kombëtare Bullgare Georgi Bojaxhiev. Në vitin 1975 në treg doli disku i parë me incizime të korit, producent i të cilit ishte Marsell Selie. Albumi “Misteri i zërave bullgarë” e vuri fillimin e një serie të suksesshme me po këtë titull. Ndoshta për këtë arsye në vitin 1997 kori popullor i grave u emërua po ashtu. Sipas producentes ekzekutive të albumit të ri Boyana Bounkova në albumin e ri do të kemi mundësi të dëgjojmë një stil të ri të interpretimit.

Boyana Bounkova mësoi drejtësi në Universitetin e Sofjes “Shën Klimenti i Ohrid”. Pas kësaj vazhdoi arsimin edhe në Britaninë e madhe dhe në SHBA-në. Specializoi drejtësi prej autori. Pothuajse dhjetë vjet banon në Kaliforni, ku punon si avokate. Paralelisht themeloi dhe udhëheq zyrën bullgare e një kompanie të pavarur të producentëve. Që kur ishte fëmijë në qytetin e lindjes Kërxhali mësonte violinë dhe bënte pjesë në një orkestër fëmijësh me tela. Si të gjithë, ashtu edhe ajo është e mahnitur nga interpretimet e korit “Misteri i zërave bullgarë”. Dhe pasi shumë miq të saj e pyesnin pse nuk mund të gjejnë incizime të tyre, te ajo lindi ideja për incizimin e një albumi të ri.

Lisa Xherard
Soliste në të do të jetë këngëtarja australiane Lisa Xherard – kompozitore e muzikës së filmave. Ajo u bë mbajtje e çmimit “Globi i Artë” për muzikën e filmit “Gladiator”. Në albumin e korit të famëshëm popullor bullgar merr pjesë edhe bullgari SkilleR – kampion botëror i stilit “bijtboks”, dhe perkusionisti gjerman David Kuckhermann, i cili prej vitesh punon me Lisa Xherard.

Petër Dundakovi është një kompozitor i ri me përvojë në muzikën klasike korale dhe të orkestrave. Para kohe kompozonte edhe në fushën e muzikës pop. Prandaj i drejtova atij lutje të krijojë vepra për korin e famshëm, me qëllim që muzika e korit të qëndrojë më afër brezit të ri – rrëfen Boyana Bounkova. – Në ShBA-në ka njerëz të cilët janë me mbresa të mrekullueshme nga “Misteri i zërave bullgarë”. Para kohe desha të dërgoj në Bullgari një pako. Vajza që punonte në zyrë, kur dëgjoi se jam nga Bullgaria më tha se është e pasionuar pas këngëve të korit “Misteri i zërave bullgarë”. Prandaj mendoj se ka një potencial i madh për zgjerimin e auditorit jo vetëm në ShBA-në, por edhe në vendet e Evropës. Pikërisht këtë qëllim përpiqemi të arrijmë me projektin e ri. Përveç soliste Lisa Xherard është edhe bashkautore e disa këngëve. Ftuam edhe kompozitorin irlandez Jules Maxwell. Disa prej veprave janë prej autori, të tjera u janë të bazuar kryeveprave folklorike. Kori këndon në shoqërim të veglave të ndryshme, gjë që është novitet dhe ndryshon tingëllimin e zakonshëm. Prezantuam repertorin e ri në dy koncerte të mëdha në qytetet Sofje dhe Plovdiv, pas kësaj në Belgjikë, Holandë dhe Itali. Vitin e ardhshëm pasi albumi do të dalë në tregun muzikor planifikojmë të bëjmë një turne në Evropë.

Këngët shoqërohen nga ekzekutuesit e njohur – Petër Millanov (kitarë), Hristina Beleva (gadullka), Kostandin Gençev (fyell), Dimitër Karamfillov (kontrabas). Producent muzikor i projektit është kompozitori Petër Dundakov. Në fillim të dhjetorit do të përhapet edhe kënga e parë “Pora Sotunda” si dhe një video pranë saj. Është e vështirë të thuhet, se çfarë do të thotë kjo, sepse ky fjalëformim është i krijuar nga Lisa Xherard në gjuhën e menduar prej saj. Si do të tingëllojë tërë albumi do të dëgjojmë muajin mars të vitit të ardhshëm, kur ai do të jetë në tregun muzikor.

Përgatiti në shqip: Svetllana Dimitrova

Fotografi: Neli Kurteva

Më shumë nga rubrika

Vasill Petrov dhe Big Bendi i Radios Kombëtare Bullgare në spektaklin SINATRA: VEGAS

Vasill Petrov dhe Big Bendi i Radios Kombëtare Bullgare me dirigjent Antoni Donçev prezantojnë programin e tyre të ri. Spektakli është më 4 dhjetor në sallën Nr. 1 të Pallatit Kombëtar të Kulturës dhe rikrijon atmosferën e kabaresë në..

botuar më 17-12-04 10.53.PD

“Adagiato” – festivali, i cili prezanton vetëm muzikë dhome

Agitato është një term muzikor, i cili do të thotë “me emocion” dhe përcakton gjendjen shpirtërore, me të cilën duhet të ekzekutohet një vepër apo një frazë. Kështu quhet një nga forumet më të reja bullgare – Festivali i Sofjes për muzikë dhome..

botuar më 17-11-29 2.08.MD

Xhazi ishte stuhia e tij, sepse në mënyrën më të natyrshme shprehte shpirtin e tij të paqetë

Një personalitet i fortë, një individualitet i qartë, gjithmonë origjinal dhe nganjëherë i pazakonshëm, Petër Petrov-Parçeto preku fatet e disa brezave të muzikantëve. Më 29 nëntor mbushen 85 vjet nga lindja e tij – shkak që të kujtojmë..

botuar më 17-11-28 3.00.MD