30,3% prej nxënësve në fshatrat bullgare braktisin shkollën para kohe

Foto: BGNES

30,3% prej nxënësve në fshatrat bullgare braktisin shkollën para kohe. Kjo bëhet e qartë nga monitorimi i arsimit për vitin 2017 në Bullgari. Pjesa e përgjithshme e nxënësve që nuk frekuentojnë shkollë është 13,8%, ku në qytetet e mëdha kjo tendencë është e paraqitur shumë më dobët – vetëm 2,8%. Numri i madh i nxënësve, të cilët nuk shkojnë në shkollë, lidhjet  me faktorët social dhe ekonomikë, vështirësitë e lidhura me procesin e arsimit dhe në një shkallë gjithnjë e më të madhe me emigracionin. Në lidhje me këtë që nga ky vit tek ne veprojnë ekipe mobile, detyra e të cilave është që të identifikojnë nxënësit, të cilët mund të braktisin shkollën dhe ta parandalojnë këtë dukuri në rastet kur kjo është e mundshme. Po shqyrtohet dhe lidhjen e më të ngushtë mes ndihmës sociale, që e marrin prindërit, dhe  frekuentimit të shkollës nga ana e fëmijëve.  Monitorimi përsërit dhe konkluzionin e studimit ndërkombëtar PISA 2015, se tek të tria lëndët e studiuara – lexim, matematikë dhe shkenca natyrore, pjesa e nxënësve me arritje ulëta në Bullgari mbetet ndër më të lartat në Bashkimin Evropian.

Më shumë nga rubrika

Shkolla bullgare në Bratislavë mbushi 70 vjet

Gjatë nëntorit të vitit 1948 në Bratislavë hapi dyer shkolla e dytë bullgare, që të bëhet mbrojtësja e shpirtit bullgar, kulturës dhe traditave në qendër të Evropës. 44 nxënësit e parë, të cilët e mbaruan shkollën, ishin fëmijë të kopshtarëve..

botuar më 18-05-25 1.24.MD

Iluministi i sotëm është një njeri me zemër të madh, me durim dhe me vullnet për fitore

Dita e Arsimit dhe Kulturës Bullgare dhe e Shkrimit Sllav – 24 Maji është një nga pak festat tek ne, të cilat nuk na kundërvë në diskutimet e përjetshme midis përkrahësve dhe kundërshtarëve. Është fakt, se asnjë politik deri tashti nuk i ka lejuar..

botuar më 18-05-24 11.25.PD

Detyra më e rëndësishme e mediave publike është të thonë të vërtetën

Financimi i pamjaftueshëm, zhvillimi digjital dhe angazhimi i publikut të ri janë sfidat, para të cilave qëndrojnë të gjitha mediat publike në Evropën Juglindore – u bë e qartë gjatë kohës së forumit të organizuar nga Radioja Kombëtare Bullgare...

botuar më 18-05-21 4.01.MD