Fushata bamirëse "Krishtlindjet bullgare" përsëri ngjall bujari dhe dhembshuri

Foto: bgkoleda.bg

Mbase nuk ka bullgar i cili të mos të jetë i dhembshur kur bëhet fjalë për fushatën bamirësisë “Krishtlindjet Bullgare” duke dhuruar të paktën 1 levë me një mesazh të dërguar ose telefonatë. “Krishtlindjet Bullgare” është një iniciativë bamirëse, e cila ka filluar dhe zhvillohet prej 15 vjetëve nën patronazhin e presidentit të Bullgarisë. Qëllimi bazë është të grumbullojë mjete për mjekimin e fëmijëve të sëmurë bullgarë dhe blerjen e aparateve të specializuara për spitalet pediatrike më të vizituara. Sipas traditës fillimi i fushatës të sivjetshme dhuruese qe dhënë më 1 dhjetor nga kreu i shtetit Rumen Radev. Pika kulmore është në ditën e Krishtlindjeve më 25 dhjetor me organizimin e një spektakli bamirësie. Në të marrin pjesë personatë njohur bullgar nga shoubiznesi, aktorë, muzikantë, sportist. Grumbullimi i mjeteve vazhdon deri në orët e fundit të vitit, kurse dhurimet në rrugë bankare vazhdojnë dhe gjatë muajit janar.

Presidenti i Bullgarisë Rumen Radev në hapjen e fushatës në Spitalin Universitar “Shën Gjergji” në qytetin Plovdiv.

Presidenti Radev shpalli fillimin e fushatës së 15 të radhës “Krishtlindjet Bullgare” për periudhën 2017/2018 në Spitalin Universitar “Shën Gjergji” në qytetin Plovdov. ”Zgjodha që ta bëjmë këtu, sepse spitali “Shën Gjergji” në qytetin Plovdiv është një nga spitalet kryesore në vend me një histori mbi 1 shekullore”, tha në përshëndetjen e vet Presidenti. Duke theksuar se në këtë spital shërohen mijëra fëmijë bullgar, presidenti shprehu bindjen se apeli për dhurim i bërë pikërisht atje “do të jetë më i fortë”. Udhëheqësi i shtetit e shfrytëzoi rastin dhe të mund t’i falënderojë mjekët dhe infermieret për jetën e shpëtuar të mijëra fëmijëve.

Gjatë vitit 2017 me paratë e dhuruara 1 766 800 leva përmes fushatës “Krishtlindjet Bullgare” qe blerë pajisje mjekësore për diagnostikim dhe mjekim për 30 spitale. Me 702 900 leva të tjera qenë ndihmuar 474 fëmijë me sëmundje të rënda kronike. Metodat e reja të diagnostikimit lejojnë një zbulim të herët të sëmundjeve, që është një premisë të pakësohet frekuenca e sëmundjeve kronike dhe të metat e rënda të cilat i shoqërojnë ato për tërë jetën.

Paratë e dhuruara shpërndahen nga organizatat tona prijëse të pediatrisë. Një nga fëmijët e fundit, të cilit fushata “Krishtlindjet Bullgare” i ndihmon me sukses është 5 vjeçarja Aleksandra. “Ajo vrapon, luan, buzëqesh, si të gjithë vërsnikët e saj, por është e gjatë vetëm 93 centimetra dhe kjo krijon një varg shqetësimesh për fëmijën”, thotë nëna Neli. Buzëqeshjet në familje janë kthyer kohët fundit, kur me mjetet e dhuruara është blerë dhe është vënë në përdorim një hormon, i cili mungon në organizmin e fëmijës. Për 3 muaj vajza e vogël është rritur me 5 centimetra.

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva

Më shumë nga rubrika

Shkolla bullgare në Bratislavë mbushi 70 vjet

Gjatë nëntorit të vitit 1948 në Bratislavë hapi dyer shkolla e dytë bullgare, që të bëhet mbrojtësja e shpirtit bullgar, kulturës dhe traditave në qendër të Evropës. 44 nxënësit e parë, të cilët e mbaruan shkollën, ishin fëmijë të kopshtarëve..

botuar më 18-05-25 1.24.MD

Iluministi i sotëm është një njeri me zemër të madh, me durim dhe me vullnet për fitore

Dita e Arsimit dhe Kulturës Bullgare dhe e Shkrimit Sllav – 24 Maji është një nga pak festat tek ne, të cilat nuk na kundërvë në diskutimet e përjetshme midis përkrahësve dhe kundërshtarëve. Është fakt, se asnjë politik deri tashti nuk i ka lejuar..

botuar më 18-05-24 11.25.PD

Detyra më e rëndësishme e mediave publike është të thonë të vërtetën

Financimi i pamjaftueshëm, zhvillimi digjital dhe angazhimi i publikut të ri janë sfidat, para të cilave qëndrojnë të gjitha mediat publike në Evropën Juglindore – u bë e qartë gjatë kohës së forumit të organizuar nga Radioja Kombëtare Bullgare...

botuar më 18-05-21 4.01.MD