Një libër i ri kujton për lavdinë e ushtarëve bullgarë gjatë shekujve

Autor:
Divizioni i Gjeneralit Ivan Kolev – çlirimtarit të krahinës Dobruxha në Luftën e Parë Botërore
Foto: arkiv

СнимкаBiblioteka kombëtare “Shenjtorët Kirill dhe Metodij” u bë mikpritëse e prezantimit të një libri të ri historik, kushtuar lavdisë së ushtarëve bullgarë nga Mesjeta deri në Luftën e Dytë Botërore. Autorët e tij janë tre të rinj – një politolog, një jurist dhe një student në specialitetin e marrëdhënieve ndërkombëtare. Ata janë bashkuar nga dashuria ndaj historisë. Periudha e përfshirë në libër është shumë e gjerë dhe është studiuar edhe nga pikëpamja e fakteve historike, edhe nga ajo e legjendave për personalitetet dhe ngjarjet të treguara brez pas brezit. Ivomir Kolev, Martin Çorbaxhijski dhe Vlladisllav Karagjeorgjiev kanë punuar mbi librin “Lavdia e ushtarëve bullgarë” në vazhdim të nëntë muajve.

Pse vendosën ta botojnë atë, na tregon Ivomir Kolev:

Na motivoi fakti se shpesh spekulohet me nocionin e lavdisë së ushtarëve bullgarë. Dëshirojmë ta tregojmë atë ashtu, siç është në të vërtetë. Dhe ta restaurojmë lidhjen e thyer mes personalitetit të ushtarit bullgar dhe trimërisë së treguar nga ai në fushën e luftës. Të prezantojmë ushtarin bullgar, duke kuptuar motivacionin e tij për t’i kryer të gjitha këto akte të trimërisë së papërsëritur.

Dëshira e autorëve është ta ringjallin kujtimin për njerëzit, të cilët kanë flijuar jetën e tyre për paqen dhe lirinë e Bullgarisë, dhe të tregojnë se emrat e tyre nuk janë vetëm një listë e gjatë – pas secilit emri qëndrojnë të paktën disa fate njerëzish, shpresa dhe pritje. Shembulli i dhënë nga Ivomiri është me jetën e vojvodës së quajtur “mbrojtësi i malit të Rodopeve”:

СнимкаKureshtar është fati i vojvodës Momçill. Për të kemi dëgjuar, sepse për të ka shumë legjenda dhe këngë popullore, mirëpo imazhi historik ndryshohet shumë nga personi legjendar. Bëhet fjalë për një person, dëshira e të cilit ka qenë që të bëhej sundimtar i pavarur. Nganjëherë ka luftuar edhe kundër bullgarëve dhe interesante, sipas meje, është se gjatë betejës së tij të fundit, në të cilën është mposhtur nga turqit dhe bizantinët e bashkuar, ai ka luftuar kundër një pasardhësi të largët të mbretit bullgar Asen, i cili në atë kohë ka qenë pjesë e ushtrisë bizantine. Vojvoda Momçill ka qenë një personalitet i nderuar, siç nga miqtë, kështu edhe nga armiqtë e tij për shkak të pozitës së fortë që e ka pasur.

Momçill ndryshohet nga përfytyrimi idealist për një hero bullgar, sepse e ka përdorur dobësinë e Perandorisë Bizantine duke u bërë një kërcënim i madh për qytetarët e saj me bastisjet dhe grabitjet e tij. Prandaj Perandori u detyrua t’i bëjë atë vojvodën e një rajoni të madh në malin e Rodopeve. Kështu nga një grabitës, ai u bë mbrojtës i njerëzve atje.

Një pjesë e librit “Lavdia e ushtarëve bullgarë” u është kushtuar sukseseve të ushtarëve tanë pas Çlirimit. Lufta ndërmjet Bullgarisë dhe Serbisë (1885-86), veprimet e armatosura për çlirimin e Maqedonisë dhe pjesëmarrja e shtetit tonë në Luftërat e ashtuquajtura Ballkanike (Lufta e Parë Ballkanike – 1912 -1913, dhe Lufta e dytë Ballkanike në pjesën e dytë të vitit 1913) kanë lënë gjurma të thella në historinë tonë të re. Historianët akoma nuk kanë arritur unanim në vlerësimin e këtyre ngjarjeve, shpesh rreth tyre provokohen diskutime dhe mosmarrëveshje. Duke lexuar këto rreshta në librin “Lavdia e ushtarëve bullgarë” ne për herë të radhës kemi mundësi t’i rishikojmë informacionet, me të cilat disponojmë dhe t’i nxjerrim mësimet tona, sepse “një komb, i cili nuk e njeh historinë e tij është dënuar ta përsërisë atë”.

Përgatiti në shqip: Jordanka Ivanova

Më shumë nga rubrika

Më 19 shkurt mbushen 145 vjet nga varja e Vasill Levskit

Më 19 shkurt Bullgaria përulet para kujtimit të Vasill Levskit. Apostulli i Lirisë u var më 18 shkurt 1873 në Sofje, pasi u dorëzua dhe u dënua me vdekje nga Gjyqi Osman. Levski krijoi një organizatë të fuqishme ilegale revolucionare, e cila..

botuar më 18-02-18 9.05.PD
Dekorata e madhe – Veselina Vellçeva

“Ngjyrat e Ortodoksisë. Bullgaria.”

“Kisha në Bullgari ka tradita shumëshekullore, kurse populli bullgar është i pagëzuar dhe pranon besimin ortodoks i pari mes të gjithë popujve sllav”, këtë e thotë Mitropoliti i Varshavës dhe e gjithë Polonisë – Sava në parathënien e fotoalbumit..

botuar më 18-02-17 11.50.PD

Kryengritja Kresna-Razllog: një impuls heroik për ribashkim, liri dhe të drejta njerëzore

Gjatë vitit 2018 mbushen 140 vjet nga fillimi i Kryengritjes Kresna-Razllog në Maqedoninë e Pirinit /rrethi i sotëm i qytetit Bllagoevgrad/. Ajo është prova e parë e bullgarëve, të mbetur jashtë kufijve të Bullgarisë së lirë, të mund të arrijnë..

botuar më 18-02-10 9.05.PD