Liderët e Ballkanit Perëndimor diskutojnë në Sofje integrimin evropian të rajonit

| rinovuar më 17-12-07 2.25.MD
Foto: BGNES

Kryeministri Bojko Borisov dhe drejtoresha e përgjithshme ekzekutive të Bankës Botërore Kristalina Georgieva hapën në Sofje një forum, me të cilin vihet fillimi i nismës në përkrahje të integrimit rajonal të Ballkanit Perëndimor. Ndër pjesëmarrësit janë presidenti i Kosovës Hashim Thaçi, presidenti i Malit të Zi Filip Vujanoviç, kryeministrat e Shqipërisë Edi Rama, të Maqedonisë Zoran Zaev, të Serbisë Ana Bërnabiç, si dhe zëvendës kryeministri dhe ministër i tregtisë së jashtme dhe marrëdhënieve ekonomike të Bosnje e Hercegovinës Mirko Sharoviç. Në forum merr pjesë edhe komisionari i politikës evropiane të fqinjësisë dhe të aderimit Johanes Han. Në qendrën e vëmendjes janë mundësitë për shpejtimin e integrimit evropian të rajonit dhe realizimi i projekteve të përbashkëta infrastrukturore, siç është një nga prioritetet e Presidencës bullgare të Këshillit të BE-së. Para të pranishmëve kryeministri Bojko Borisov tha, se në Ballkan të gjithë duhet të jenë si gishtërinjtë e duarve – sepse nuk ka rëndësi se kush sa i madh është, pasi me më shumë vlerë është që të jemi të bashkuar. Kemi shansin e rrallë t’u sigurojmë kolegëve në Bruksel, se sjellim urtësi, jo probleme, theksoi zoti Borisov. Drejtoresha ekzekutive e Bankës Botërore Kristalina Georgieva nga ana e vet theksoi, se takimi ka një detyrë të qartë dhe konkret – të përqendrohet me seriozitet mbi lidhjet transportuese dhe potencialin e sektorit IT në rajon. Ajo tha, se Banka Botërore është gati të financojë projekte për tregti dhe transport në rajonin e Ballkan Perëndimor në përmasë deri në 200 milion dollarë. Komisionari evropian Jonahes Han tha, se fillon një vit frytdhënës për integrimin e Ballkanit Perëndimor.

Për zhvillimin e proceseve të integrimit të Ballkanit Perëndimor u shpallën liderët e tyre. Në diskutimin e tij para forumit presidenti i Kosovës Hashim Thaçi tha, se regjioni nuk ka qenë në pozitë më të mirë se sa tani për forcimin e proceseve integruese në BE-në. Kryeministri i Maqedonisë Zoran Zaev theksoi domosdoshmërinë e bashkimit të ekonomive kombëtare të Ballkanit Perëndimor për përfshirjen e tyre në tregje të tjera. Kryeministrja e Serbisë Ana Bërnabiç siguroi, se vendi i saj përkrah përpjekjet e Shqipërisë dhe Maqedonisë për integrimin evropian. Presidenti malazez bëri apel që procesi i aderimit të regjionit me BE-në të përshpejtohet. Pjesëmarrësit u bashkuan rreth tezës, se me zhvillimin e infrastrukturës dhe me ndërtimin e korridoreve transevropiane 8 dhe 10, lidhjet me BE-në do të thellohen.


Më shumë nga rubrika
Kryeministrat e Bullgarisë dhe Britanisë së Madhe - Bojko Borisov dhe Tereza Mej

Borisov: Presim se Britania e Madhe do të mbetet partnere jonë strategjike

Pavarësisht nga proceset që po zhvillohen mes Bashkimit Evropian dhe Britanisë së Madhe, Bullgaria po pres se Mbretëria e Bashkuar do të mbetet partnere strategjike e Bashkimit për çështjet kyçe siç janë sigurimi dhe luftimi i terrorizmit. Këtë e..

botuar më 17-12-11 5.35.MD
Eurokomisionerja Marija Gabriel, kryebashkiakja Jordanka Fandëkova dhe Pllamen Rusev nga fondacioni Webit

Sofja është në vend të tetë në Evropë për nga firmat “start-up” në sektorin IT

Sofja është ndër tri qytetet e para në Evropë për nga numri i firmave “start-up” në sektorin e teknologjive informative. Vëllimi i prodhimit të këtij sektori arriti nga 3,8% gjatë vitit 2015 deri më 8% sot. Numri i kryeqytetasve, që punojnë në këtë..

botuar më 17-12-11 4.49.MD

Filloi një operacion kundër përdorimit të alkoolit dhe narkotikëve nga ana e shoferëve

Filloi operacioni i TISPOL-it kundër përdorimit të alkoolit dhe lëndëve narkotike nga drejtuesit e automjeteve. Ai do të vazhdojë deri më 17 dhjetor në Bullgari dhe në të gjitha shtetet-anëtare të Rrjetit evropian të policive rrugore...

botuar më 17-12-11 3.41.MD