Bullgarët – hem të lumtur, hem të pakënaqur

Foto: arkiv

Fundi i çdo viti shënohet me anketime lidhura me mendimet, me të cilët njerëzit e përcjellin vitin e vjetër dhe presin vitin e ri. Sivjet një përshtypje të madhe bënë të dhënat e prezantuara nga Qendra “Trend”, sipas të cilëve në kufirin midis dy viteve afro 60 për qind prej bullgarëve janë të lumtur. Mirëpo, po aq janë edhe të pakënaqurit nga gjendja e tyre materiale. Anketimi evidenton një varësi të madhe midis lumturisë dhe moshës – përqindja e të lumturve është më e lartë ndër të rinjtë. Me kalimin e viteve kuota e të lumturve gradualisht po ulet. Ata të cilët e caktojnë veten si të lumtur janë ndër njerëzit me të ardhura më të larta dhe me arsim më të lartë.

Të pakënaqur nga jeta janë mezi 10 për qind nga të anketuarit. Mbi 60 për qind prej bullgarëve nuk janë të kënaqur nga standardi i tyre të jetesës. Është tepër shqetësuese, se 54 për qind nuk presin që kjo të ndryshohet vitin e ardhshëm. Pesimistët ekstremë janë 16 për qind. Ata mendojnë, se standardi i tyre jetik gjatë vitit të ardhshëm do të keqësohet. Shpresat për ndryshimin e standardit jetik gjithashtu janë në varësi të moshës – të rinjtë nga 18 deri në 39 vjet janë më optimist, se sa njerëzit në moshë mbi 60 vjet.

Anketimi evidenton një siguri përsa i përket punës. Vetëm 8 për qind prej të anketuarve mendojnë, se ndonjëri prej të punësuarve në familje mund të shkurtohet, ndërsa 9 për qind mendojnë se mund të mbeten pa punë vitin e ardhshëm

Nga Agjencia “Trend” saktësojnë, se 37 për qind prej të anketuarve nuk punojnë dhe pjesa dërmuese prej tyre janë pensionistë. Ndër bullgarët çdo i pesti thekson, se ka para të kursyera. Çdo i dyti mendon, se do të jetojë më mirë në se të ardhurat mujore do të jenë nga 500 deri në 1000 euro, ose nga 1000 deri në 2000 leva.

Analizuesit komentojnë, se rroga e treguar iu pëprgjigjet realiteteve të tregut të punës. Për një të katërtën e kryeqytetasve, ku shpërblimi mesatar i punës është më i lartë, të ardhurat e dëshiruara janë mbi 1250 euro, ose 2500 leva.

Një theks tjetër i anketimit është se një e treta prej të anketuarve shprehin se në se kanë probleme me sigurimin personal nuk do të kërkojnë ndihmën e policisë, por të të afërmve. Besim te policia në zgjidhjen e problemeve të tilla deklarojnë 58 për qind prej të anketuarve.

Përgatiti në shqip: Svetllana Dimitrova

Më shumë nga rubrika

“Burimet e Bullgarisë” – një pjesë nga iniciativa “Një urë Ndërkombëtare e ujit”

“Natyra për ujin” është motoja e ditës së sotme Botërore të ujit. Theksi është i vënë mbi gjetjen e vendimeve të përshtatura me natyrën të sfidave të shekullit të 21, të lidhura me resursin e vlefshëm natyror – uji. Kurse ato janë shumë, sepse në..

botuar më 18-03-22 12.59.MD

“Lidhu me natyrën” – kjo është motoja e Orës së Tokës në Bullgari

Për vit të radhës – më 24 mars, Bullgaria do të përfshihet në iniciativën Ora e Tokës e Organizatës Ndërkombëtare të Mbrojtjes së Natyrës WWF. E nisur si një ngjarje simbolike me shuarjen e dritave në Sidni gjatë vitit 2007, sot “Ora e Tokës”..

botuar më 18-03-22 12.20.MD
Artistja Borjana Peneva e cila rikrijon rolet e fëmijës, mësueses dhe nënës.

Regjisori Bllagoi Bojçev: Fëmijë të këqij nuk ka, ata kopjojnë sjelljen e të moshuarve

Teatri “Replika” mbledh histori autentike për dhunë në shkollë, me qëllim që të prezantojë problemin para spektatorëve. Pjesa “Fëmijë të këqij” nga autorja rumune Mihaella Mihajllova është një shfaqje dokumentare e cila prezantohet nga ky teatër..

botuar më 18-03-21 1.49.MD