Zbuluan artefakte të vlershme afër Manastirit të Trojanit

Foto: BTA

Afër mureve të Manastirit të Trojanit punonjësit ndërtimorë zbuluan sende dhe armë të vlershme. Igumeni i Manastirit Peshkopi Sionij tregon se gjatë punimeve ndërtimore dhe pastrimit të varrezës së Manastirit punonjësit kanë gjetur maja shtizash dhe shigjetash, monedha të prera, unaza, kryqe të vogla dhe sende të tjera.

Në eshtëroren nën altar është zbuluar një shtyllë e lashtë e rrethuar me mur me pllakë mbi të. Ka të ngjarë që me një pjesë të artefakteve të gjetura të vërtetohet se Manastiri është themeluar më herët dhe jo rreth vitit 1600, siç mendohet. Igumeni do të ngulë këmbë para Ministrisë së Kulturës për studime të reja, që të sqarohet se kur është krijuar manastiri.

Më shumë nga rubrika
Снимка: h-museum-gabrovo.bg

Orkestrioni i vetëm në Bullgari i ruajtur në Мuzeun Historik të qytetit Gabrovo

Në vitet pas Çlirimit (1878) Bullgaria  tërheq arkitektë të dalluar evropianë si dhe industrialistë, të cilët ndihmojnë për rivendosjen e saj të shpejtë. Shumë i rëndësishëm është kontributi i austriakëve dhe i çekëve për ndryshimin e pamjes së..

botuar më 19-01-12 11.35.PD

Kisha “Shën e Diela” – perla shpirtërore e Sofjes

Në zemrën e Sofjes, në afërsi të drejtpërdrejt ngrenë shtat tempujt e tri feve, karakteristike për Bullgarinë – të krishterimit, judaizmit dhe islamit. Në vet qendrën e sheshit, që mban emrin e saj, ndodhet kisha e Mitropolisë së Sofjes “Shën e..

botuar më 19-01-06 11.45.PD
Снимка: БГНЕС

Arkeologjia bullgare gjatë vitit 2018: Kurorë xhevahiri me 5 (dhe më shumë) diamante

Arkeologjia shpesh herë lidhet me nocionet “thesare”, “ar”, “stolisje”. Thesare mund të jenë jo vetëm stolisjet e arta dhe qaforet me xhevahire, por edhe çdo lloj artefaktesh, të cilat zbulojnë gjëra interesante nga jeta e njerëzve të epokave..

botuar më 18-12-30 10.05.PD