Bullgarët blejnë gjithnjë e më shumë pemë artificiale të Vitit të Ri

Foto: BGNES

Gjatë disa viteve të fundit shitjet e pemëve artificiale të Vitit të Ri në Bullgari u rritën konsiderueshëm. Gjithsej 240 mijë pemë të tilla shiten në vit te ne. Mirëpo, ato prodhohen vetëm nga një firmë e vogël familjare në qytetin Rakovski. Ajo zë rreth 60 për qind në treg. Kurse sasitë e tjera që shiten në vend janë import nga Kina, Holanda dhe Belgjika.

Punimi i një peme të Vitit të Ri vazhdon deri në 40 minuta. Çmimet janë nga 8 deri në 350 leva në varësi të modelit dhe lartësisë së Pemës (nga 80 deri në 420 cm.) Kompania eksporton rreth 70 për qind prej prodhimit të vet përtej kufirit dhe ka përfaqësues të vet në dyqanet në Bukuresht, Budapest, Zagreb, Beograd dhe Lubjanë. Që nga ky vit do të startojë prodhimi i topave të blinduar të Vitit të Ri dhe i dekoratës fosforeshente. Kështu firma familjare do ta mbyllë ciklin – që nga Pema e Vitit të Ri e gjer te dekorimi.

Më shumë nga rubrika

Bullgarët udhëtojnë në 156 shtete pa viza

Bullgarët mund të udhëtojnë lirisht pa viza në 156 shtete. Për nga ky tregues ne ndodhemi në vend të 20 në botë, duke tejkaluar fqinjët tanë. Sivjet në klasifikimin Henley Passport Index për udhëtim të lirë në vend të parë ndodhet Gjermania, qytetearët e..

botuar më 18-01-21 10.15.PD

Po ulet numri i shpendëve ujorë që dimërojnë në Bullgari

Numërimi i 42-të dimëror i shpendëve ujorë në Bullgari, që u zhvillua para pak kohe, tregoi pesë herë më pak shpendë në krahasim me vitet e mëparshme. Sipas të dhënave të Shoqatës Bullgare për Mbrojtjen e Shpendëve më shumë janë kryekuqtë e..

botuar më 18-01-20 1.05.MD
Pamje nga Herbeli

„Dy shtëpi e gjysmë” – një udhëtim në të kaluarën e Dibrës së Poshtme

Fshati Herbel ndodhet në rajonin kufitar të Dibrës së Poshtme në territorin e Shqërisë, 4 kilometra nga qyteti maqedonas Dibër. Të dhënat shkresore për tablonë demografike të regjionit nga fundi i shekullit të 19 dhe fillimi i shekullit të 20-të..

botuar më 18-01-20 10.35.PD