Mbledhja e Joan Pagëzorit, Pararendësit – një festë e lidhur me simbolikën e lashtë bullgare

Foto: BGNES

Më 7 janar Kisha Ortodokse Bullgare kremton kujtesën e Shën Joan Pagëzorit, i cili e pagëzoi Jisu Krishtin në ujërat e lumit Jordan. Festa quhet nga populli Ivanovden. Shën Joan Pagëzori është i njohur edhe me emrin Pararendës, sepse i ka përgatitur njerëzit për ardhjen e Krishtit. Ivanovden është një prej festave më të respektuara në Bullgari që nga antikiteti deri më sot. Ivan do të thotë “Bekimi i Zotit”, por sipas bullgarëve ky është emri i mbrojtësit të fisit bullgar – Shën Ivan Rillski, ai është simbol i besimit, shpirtit kombëtar, patriotizmit. Këtë ditë ne kujtohemi për mbretërit bullgarë me këtë emër – Ivan Asen, Ivan Shishman, Ivan Sracimir, Ivan Aleksandër.

Снимка

Ivan është forma sllave e emrit Joan – emri më i njohur mashkullor në botën e krishterë. Ky është emri i 23 papëve, i mbretërve të Hungarisë, Polonisë, Portugalisë, Francës, Rusisë, i disa udhëheqësve bullgarë. Emri ka shumë variante të huaja– varianti anglez John, ai francez Jean, ai shqip Gjon, ai turk Yahya etj. Ky emër është përhapur edhe në Lindjen e Largët – YueHa në Kinë, Iok-han në Tajvan, është përhapur madje në Japoni.

Foto: sabori.bg

Sot 300 mijë bullgarë e shënojnë Ditën e Joan Pagëzorit. Siç Theofania edhe Ivanovden është lidhur me simbolikën e lashtë bullgare. Të ashtuquajturat “Ditë të ndyra” (Që nga Krishtlindjet deri në Theofani) tashmë kanë kaluar dhe të gjithë janë plotë shpresë për një kohë më të mirë. Larja tradicionale për shëndet vazhdon edhe këtë ditë. Djemtë i lajnë vajzat, nuset dhe vajzat e vogla deri në moshën 1 vjeç, që të pastrohen me Ujin e Bekuar. Në tryezën festive ka grurë, fasule, fruta të thata, byrek, mish derri me lakër etj. Këtë ditë festojnë të gjithë që e kanë emrin Joan, Ivan etj.

Më shumë nga rubrika

Rrënojat e banjës romake në qendrën e qytetit Dobriç përsëri tërheqin vizitues

Në qendrën e qytetit Dobriç gjendet një monument i kulturës, i cili është pjesë e historisë së lashtë të krahinës së Dobruxhës. Bëhet fjalë për godinën e një banje të pasur romake, e cila mbase ka shërbyer vilën e ndonjë romaku të pasur. Atje..

botuar më 18-07-08 11.25.PD
Kori muzikor pranë Gjimnazit Bullgar të Vajzave “Ungjillëzimi i Hyjlindëses” në Selanik, 1911

Bullgarët në Selanik – një pjesë prej historisë së Bullgarisë dhe të Greqisë

Në kryeqytet u paraqit albumi “Selaniku dhe bullgarët – historia, kujtesa, koha bashkëkohore. Me këtë botim përfundon pjesa e parë e një projekti kushtuar kësaj teme. Ai është realizuar nga Instituti i Ballkanistikës pranë Akademisë Bullgare të..

botuar më 18-07-03 12.24.MD

Shenjtërore të lashtë trake gërmuan arkeologët në ishullin “Shën Toma”

Një shenjtërore të madhe trake zbuluan arkeologët e Muzeut Historik Kombëtar në ishullin “Shën Toma” afër qytetit Sozopoll. Në bregun perëndimor të ishullit ekipi zbuloi dy vende rituale nga Epoka e Vonshme e Hekurit. Supozohet se numri i..

botuar më 18-06-30 2.50.MD