Në startin e Presidencës Bullgare të Këshillit të BE-së politikanët demonstruan unitet mbi çështjet e sigurisë dhe mbrojtjes

Foto: BTA

Më 9 janar – dy ditë para hapjes zyrtare të Presidencës Bullgare të Këshillit të BE-së, një diskutim katërorësh në Këshillit Konsultativ të Sigurimit Kombëtar pranë presidentit të republikës tregoi, se politikanët bullgarë sikur i kanë përballuar kontradiktat e ashpra mbi çështjet e sigurisë dhe mbrojtjes, që ekzistonin.

Kur në mëzin e dhjetorit presidenti Rumen Radev tha, se do të thërrasë Këshillin Konsultativ mbi këtë temë, ai theksoi, se përsa i përket sigurisë dhe mbrojtjes ka “deficit të mendimit strategjik, ndërsa vendimet miratohen në mënyrë kaotike dhe “copë më copë”. Mirëpo, nga deklarata e presidentit pas mbledhjes së djeshme të këshillit u bë e ditur, se pjesëmarrësit dolën me vendim të përbashkët, e pikërisht, Bullgaria të dalë me propozime të qarta, të cilët të garantojnë dinamikën në arritjen e qëllimeve të Strategjisë Globale të BE-së në sferën e sigurisë dhe mbrojtjes, të forcojnë bashkëpunimin midis vendeve anëtare në këtë fushë, si dhe të ndihmojnë integrimin e plotë të forcave të armatosura, industrisë dhe shkencës mbrojtëse në projektet përkatëse.

Pas muajve të konfrontimit të hapur midis presidentit dhe qeverisë mbi çështjen e modernizimit të forcave të armatosura, tani kreu i shtetit përshëndeti qeverinë për planin kombëtar për shtimin e shpenzimeve të mbrojtjes në 2 për qind nga produkti i brendshëm bruto deri në vitin 2024. Ai e caktoi këtë si një bazë për konsolidimin e aftësisë kombëtare mbrojtëse. Sipas kryetarit të grupit parlamentar të partisë në pushtet GERB Cvetan Cvetanov, në kuadrin e këshillit u arrit një konsensus i plotë politik përsa u përket prioriteteve në sferën e mbrojtjes. Liderja e Partisë Socialiste Bullgare Kornelija Ninova, megjithëqë shprehu pajtim, se Bullgaria duhet të jetë pjesëmarrëse aktive në politikat evropiane të sigurimit dhe mbrojtjes, paralajmëroi, se ekonomia dhe industria kombëtare nuk kanë gatishmërinë të përfshihen aktivisht në politikën e përbashkët për mbrojtjen e Evropës dhe se në këtë drejtim qeveria vonon.

Ish ministri i mbrojtjes dhe ekspert i çështjeve ushtarake Velizar Shallamanov përkrahu vendimet e fundit të Këshillit Konsultativ të Sigurimit Kombëtar, por paralajmëroi, se që të mos mbeten vetëm si deklarata, por idetë e mira të realizohen, ato duhet të gjejnë vend në plane të aktualizuara, të cilët të bëhen baza e një programi kombëtar, i cili do të sigurohet me resurse. Para Radios Kombëtare Bullgare zoti Shallamanov komentoi me skepticizëm, se me mjetet e tanishme të parashikuara për mbrojtje qëllime ambicioze në plan ndërkombëtar nuk mund të realizohen.

Këshilli Konsultativ i Sigurimit Kombëtar u organizua me qëllim të diskutohet politika e përbashkët e jashtme dhe mbrojtëse e BE-së dhe roli i Bullgarisë në të gjatë Presidencës së rotacionit të Këshillit të BE-së. Presidenti Radev theksoi, se një aksent i rëndësishëm në punën e organit konsultativ ishte edhe “shpeshtimi i i krimeve të rënda kriminale” fakt ky i cili është tepër shqetësues. Vet ministri i brendshëm Valentin Radev nuk fshehu, se pushkatimi i një biznesmeni në një bulevard të kryeqytetit në fillim të presidencës bullgare, ngjall shqetësim te pushteti ekzekutiv. Në fund të fundit pjesëmarrësit ranë dakord, se për garantimin e sigurisë së shtetasve bullgarë është i domosdoshëm një koordinim më i madh midis institucioneve dhe përsosje e modelit të luftimit të krimit. Kur vendi qëndron para problemeve të tilla, vend dhe kohë për konfrontim midis pushtetarëve dhe opozitës nuk ka.

Përgatiti në shqip: Svetllana Dimitrova

Më shumë nga rubrika

Ministri i Jashtëm i Kosovës Behgjet Pacolli para Radio Bullgarisë: “Bashkëjetesa është alternativa e vetme”

Më 20 prill për vizitë në Bullgari erdhi Zëvendëskryeministri i parë dhe Ministër i Punëve të Jashtme i Republikës së Kosovës z. Behgjet Pacolli. Gjatë vizitës së tij ai zhvilloi një sërë takimesh: me Ministren e Punëve të Jashtme të Republikës së..

botuar më 18-04-23 1.02.MD

Këshilli Konsultativ i Sigurisë Kombëtare prapë u bë vend për konfrontim politik

Këshilli Konsultativ i Sigurisë Kombëtare pranë presidentit të republikës më 19 prill mbajti një mbledhje të vazhdueshme për të diskutuar çështje, tashmë të shqyrtuara në kuadrin e tij, e pikërisht modernizimin e ushtrisë dhe rreziqet për..

botuar më 18-04-20 1.00.MD
Federica Mogherini bëri thirrje për pjesëmarrje të të gjitha vendeve nga BE-ja dhe Ballkani Perëndimor në samitin më 17 maj

Përgatitja për samitin BE-Ballkani Perëndimor hyri në fazën vendimtare

Në raportin për Ballkanin Perëndimor Komisioni Evropian bëri rekomandime për fillimin e bisedimeve me Maqedoninë dhe Shqipërinë për aderimin e tyre. Vendimi përfundimtar sa i përket kësaj çështjeje pritet më vonë këtë vit, por vetë rekomandimi..

botuar më 18-04-18 3.28.MD