Një koncert festiv hap Presidencën Bullgare të Këshillit të Bashkimit Evropian

Ceremonia rreth hapjes së Presidencës Bullgare do të zhvillohet më 11 janar në Teatrin Popullor “Ivan Vazov”. Në programin e ngjarjes janë përfshirë këngë të grupeve dhe të solistëve të njohur bullgarë. Mes tyre është dhe kori i Fëmijëve të Radios me dirigjente Venecia Karamanova. Kori do të hapë ceremoninë me himnin e Republikës së Bullgarisë, kurse pas fjalimeve të personave zyrtarë do të këndojnë dhe himnin e Bashkimit Evropian. Në darkën festive do të tingëllojnë intonacione autentike popullore, si dhe vepra mbi bazën folklorike të krijuara nga autorë të njohur bullgarë.Mbase përjashtimi i vetëm është pjesëmarrja e ansamblit të dhomës “Joan Kukuzell-Zëëmbli” , i cili do të këndojë “Në mbretëritë tuaja”- një nga himnet më të bukura ortodoksale, të krijuara nga kompozitori Dobri Hristov. Ansambli “Joan Kukuzell-Zëëmbli” është ansambli i parë për muzikë ortodokse, i cili ka interpretuar në sallën e koncerteve veprat e patronit të vet - këngëtari legjendar mesjetar dhe kompozitor i jashtëzakonshëm me prejardhje bullgare, si dhe shumë këngë dhe himne të tjera kishtare.


“Eva kuarteti ” do të paraqesë të kënduarit me dy zëra nga Bullgaria e Mesme Perëndimore (Shoplluka) - regjioni, në të cilin gjendet dhe kryeqyteti i Bullgarisë. Katër zonjat me zëra të shkëlqyera nga kori popullor i grave “Misteri i zërave bullgar” Evelina Hristova, Gjergana Dimitrova, Sofija Janeva dhe Daniella Stoiçkova shpesh paraqiten në projekte të ndryshme moderne.
Stojan Jankullov - perkusionisti virtuoz bullgar, i cili shkëlqen njësoj dhe në formacionet folklorike dhe në formacionet pop dhe xhaz, do të jetë në skenë me valltarët nga ansambli “Çinari”. Bashkë do të interpretojnë një valle me daulle, të quajtur “Vatra”.Ansambli “Bëllgare”-ansambli i parë folklorik privat tek ne, do të prezantohet me një shfaqje koreografike mbi motive shope.Kurse formacioni instrumental “Bullgara”, repertori i të cilit nuk i nënshtrohet një formulimi të saktë për nga ana e gjinisë - me pjesën “Nestinarsko” dhe “Utro”.
Në fund të koncertit është kënga e interpretuar nga dueti Kris dhe Velin.Sipas programit paraprak ata do të këndojnë në shoqërim të “Bullgara” kurse në skenë përsëri do të dalë ansambli “Bëllgare”.

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva


Fotografi: arkiv

Më shumë nga rubrika

Duhet një politikë e posaçme shtetërore për fshatin bullgar, është e mendimit Zëvendëspresidentja Ilijana Jotova

“Shteti është ai, i cili duhet ta ndihmojë fshatin bullgar në zhvillimin e tij, që të mund të mbeten atje njerëzit e rinj” – këtë e bëri të ditur Ilijana Jotova në fshatin e Silistrës Profesori Ishirkov. Atje u zhvillua një ceremoni e posaçme me rastin..

botuar më 18-04-21 11.40.PD

90% nga bullgarët i konsiderojnë produktet malore si të pastra dhe shëndetësore

Më shumë se 60% prej bullgarëve kategorikisht e përkrahin aplikimin e termit për cilësi ”produkt malor”. 27% mendojnë se kjo do të çojë deri në një efekt të mirë, kurse mezi 3% janë kundra, tregon studimi kombëtar sociologjik i agjencisë AFIS. Studimit..

botuar më 18-04-21 10.20.PD

Të mos të ndihemi si njerëz pa gojë, apeloi Desisllava Stefanova – Bullgarja e Vitit e Agjencisë Shtetërore për Bullgarët Jashtë Shtetit

Për vit të 9 të radhës Agjencia Shtetërore për Bullgarët Jashtë Shtetit dha çmimin Grua e Vitit. Të nominuar për çmimin në emër të Shenjtores Zllata Mëglenska qenë 15 bullgare nga e gjithë bota, të cilat i edukojnë fëmijët e bashkatdhetarëve tanë..

botuar më 18-04-20 1.58.MD