Vëllimi i parë i librit “Historia e inteligjencës ushtarake bullgare” u prezantua në Akademinë Ushtarake në Sofje

Foto: armymedia.bg

Vëllimi i parë i librit, të kushtuar inteligjencës ushtarake bullgare, u prezantua në Akademinë Ushtarake “G.S. Rakovski” në Sofje. Me këtë prezantim fillon një seri ngjarjesh, kushtuara përvjetorit të 110-të nga themelimi i inteligjencës ushtarake bullgare. Data e saktë e themelimit është 12 janar. Sipas docentit Stanço Stançev – një nga autorët e librit, atashetë ushtarakë dhe agjentët tregtarë kanë punuar në kushtet e dinamikës së madhe, tensionit dhe ngarkimit të tepërt. Roli i tyre për mbledhjen e informacioneve në situata të krizave ka qenë shumë i rëndësishëm. Ushtarët e dërguar në shërbim të zbulimit jashtë shtetit ishin më të mirët, me kulturë të përgjithshme, të cilët mund të ishin liderë dhe t’i bënin të tjerët të punojnë për ta.

Më shumë nga rubrika
“Gjeografia” e Idrisit – një prej katër transkriptimeve të plota, që ruhen në botë

Biblioteka Kombëtare “Shenjtorët Kiril dhe Metodij” ruan arkivin e tretë më të madh në botë me dokumente osmane-turke

Ndër thesaret letrare të Bullgarisë është arkivi osman-turk i cili ruhet në fondet e Bibliotekës Kombëtare “Shenjtorët Kiril dhe Metodij”. Themelet e tij janë vënë që me inaugurimin e Bibliotekës Kombëtare (atëherë Popullore) – institucioni i..

botuar më 18-10-18 11.44.PD

Një prej fluturimeve të para në botë është realizuar nga disa bullgarë

Një prej fluturimeve të para në botë është realizuar nga disa bullgarë. Historia e tyre është pjesë e panteonit të lavdisë luftarake bullgare dhe i bën përshtypje tërë Evropës, sepse deri në vitin 1912 vetëm Italia, një vit më herët, kishte..

botuar më 18-10-16 12.39.MD

14 tetor: Nderojmë shenjtoren Paraskeva (Petka e Tërnovos)

E përnderuara Paraskeva, është një nga shenjtoret më të dashura dhe të nderuara jo vetëm në Bullgari, por në të gjithë botën ortodokse. Shën Petka , e quajtur akoma Petka e Bullgarisë, ka lindur në qytetin Epivat në Detin e Mermertë gjatë..

botuar më 18-10-14 9.05.PD