Ekspozitë interaktive prezanton trashëgiminë kulturor historike të Bullgarisë

Autor:

Më 11 janar me një ceremoni solemne në Teatrin Popullore në Sofje u hap zyrtarisht Presidenca e parë Bullgare e Këshillit të BE-së. Dita kaloi nën shenjen e shumë takimeve dhe veprimtarive. Njëri prej aktiviteteve ishte hapja e ekspozitës interaktive “Bullgaria është...” e cila prezanton alfabetin bullgar, traditat, artin dhe kulturën bullgare. Veprat janë të rregulluara në një çadër speciale në Lulishten e Kryeqytetit. Kështu të gjithë mysafirët e koncertit solemn në Teatrin Popullor , si dhe përfaqësuesit e mediave të huaja dhe bullgare, patën mundësinë të bëjnë një shëtitje virtuale nëpër këndet më piktoreske të Bullgarisë. Duke qëndruar në mes të ekspozitës secili sikur mbetej vet, ndërsa koha sikur ndalonte ecjen.

Снимка

Ndjenja se janë në ndonjë subjekt përrallorë, forcohej me interpretimet e grupit “Oratnica” dhe këngëtares popullore Valja Ballkanska dhe ekzekutimet e gajdexhiut Petër Janev. Fotografitë prezantojnë shenjtërore të lashta dhe kështjella, kisha dhe manastire.

Снимка

Natyra bullgare me bukurinë e saj gjithashtu gjeti vend në videot, peizazhe nga malet Rilla, Pirin, Stranxha, Rodopet, të gërshetuara me rite tradicionale si vallëzimi mbi prush – nestinarstvo, vallet e burrave të maskuar – kukeri, djemtë e Krishtlindjes, të cilët shkojnë shtëpi më shtëpi për të përgëzuar familjet.

Снимка

Kështu në mënyrë të papërsëritshme prezantohet pamja mistike e vendit tonë. Kishte kuadro kushtuara piktorëve bullgarë, krijimtaria e të cilëve lëri gjurmë në artin figurativ. Ministrja e Presidencës Bullgare Liljana Pavllova tha, se ekspozita prezanton vendin tonë në mënyrë të papërsëritshme dhe shtoi:

Në ekspozitë gjetën vend tetë tema, dhe secila prej tyre është një vazhdim i motos së saj “Bullgaria është...”. Kështu secili prej vizituesve duhet të formojë një fjali të tërë duke vazhduar ato fjalë.

Përveç turistëve të zakonshëm në kuadrin e Presidencës pritet, që Bullgaria të vizitohet nga më se 25 mijë mysafirë, disa prej të cilëve do të vijnë për herë të parë. Një ekspozitë e tillë mund të ndihmojë njerëz të tillë që më shpejtë dhe më lehtë të njihen me atdheun dhe të shikojnë kënde të ndryshme prej tij, të cilët ndoshta nuk do të disponojnë kohë të vizitojnë. Mirëpo, ato vise të zgjedhura mund të bëjnë, që ata prapë të rikthehen pas kohe. 

Përgatiti në shqip: Svetllana Dimitrova
Fotografi: BGNES
Më shumë nga rubrika

Një ekspozitë me antika bullgare është në krye të klasifikimit për ekspozitë më të autoritetshme

The Art Newspaper shpalli ekspozitën e Institutit Arkeologjik Kombëtare me Muze pranë Akademisë Bullgare të Shkencave “Ari i parë. Ada tepe: miniera më e lashtë e arit”, ekspozitën më të vizituar me tematikë antike gjatë vitit 2017. Klasifikimi është..

botuar më 18-04-15 11.15.PD

Fotografi Nikolla Mihov përpiqet të kuptojë se pse Mona Liza u bë “yll” i selfi-manisë

Një selfi me Mona Lizën është hiti ndër turistët botërorë, të cilët vizitojnë muzeun Luver të Parisit dhe magjepsen nga buzëqeshja enigmatike e kryeveprës së Leonardos. Para disa dekadash reaksionet ishin thjesht një shikim më i thelluar, por sot mania..

botuar më 18-04-14 1.25.MD

“Poezia në metro” na fton të paktën për një çast të zhytemi në kuptimin e fjalëve

A ka vend për poezi në metronë plot e përplot me njerëz dhe zhurma? Kategorikisht po. Këtë e provon Instituti Kulturor i Polonisë në Sofje, i cili për herë të tretë me radhë, bashkë me “Gazetën Letrare” i fton njerëzit që të ndalen të paktën për..

botuar më 18-04-14 10.55.PD