Janë restauruar ligatinat mbi një sipërfaqe 10 mijë hektarësh afër lumit Danub

Foto: БГНЕС

Më se 10 mijë hektarë është sipërfaqja e përbashkët e ligatinave të restauruara buzë lumit Danub gjatë 10 vjetëve të fundit. Këtë e bënë të dituar nga organizata e ambientalistëve WWF. Lidhur me datën 2 shkurt – ditën ndërkobëtare të zonave të lagëta ekologët shpjeguan se deri para pak kohe rëndësia e këtyre zonave nuk ishte vlerësuar siç duhet dhe si rezultat prej veprimtarisë së njeriut janë asgjësuar 80% prej ligatinave buzë lumit Danub. Kjo ka shkaktuar dëme të pakapërcyeshme për peshkimin në lum. Në të kaluarën krapi i egër përbënte 65% prej peshqve të zënë në lum. Pas tharjes së kënetave krapi i egër është një specie e rrezikuar. Ligatinat janë shumë të rëndësishme për cilësinë e jetesës së njerëzve dhe të kafshëve. Ato janë zona që parandalojnë përmbytjet rreth lumit dhe sigurojnë ujë të pastër. Ato përmbajnë sasi të mëdha të oksigjenit  - diçka që është shumë e rëndësishme për evitimin e ndryshimeve klimatike – shtojnë nga organizata ekologjike.

Më shumë nga rubrika
Снимка: БГНЕС

“Përrallat që udhëtojnë” i ftojnë njerëzit për t’i hapur zemrat e tyre ndaj fëmijëve-refugjatë

“ Kur isha vajzë e vogël nuk e dija asgjë për Palestinën dhe isha e sigurt se kam lindur në Liban. Më bëri përshtypje se nëna ime gjithmonë mbante me vete një kartë blu identiteti. Atje ishte shkruar “refugjat”. Atëherë e kuptova shkakun se pse..

botuar më 19-01-15 4.15.MD

Paqja – faktori më i rëndësishëm për ekzistencën e Evropës

„ Evropa po ndodhet në udhëkryq dhe e mira kur ndodhesh në udhëkryq është se mund të zgjedhësh rrugën e drejtë. Por ekziston rreziku që të nisësh në rrugën e gabuar ”, tha gjatë diskutimit “Tri perspektivat për të ardhmen e Evropës së bashkuar”..

botuar më 19-01-15 3.14.MD

Ngjarjet me adresë ballkanike

Zyrtarizohet emri “Republika e Maqedonisë së Veriut” Pas amendamenteve kushtetuese të miratuara nga Kuvendi në Shkup, Republika e Maqedonisë tashmë zyrtarisht quhet Republika e Maqedonisë së Veriut. Në sfondin e protestave me një..

botuar më 19-01-14 2.23.MD