Shkencëtarët bullgarë në Antarktidë zbuluan mbeturina të bimëve të moshës mbi 85 mln vjet

Foto: BTA

Studimet e deritanishme në rajonin e kepit Hana, i cili është 12.5 km larg Bazës Antarktike Bullgare “Shën Klementi i Ohrit”, nuk janë kaq të thelluara si ato të ekspeditës së tanishme bullgare në kontinentin e akullt. Gjeologët bullgarë zbuluan në territorin më veriore pa borë dhe akull shumë fosile bimore të moshës rreth 86 mln vjet. Ato janë ruajtur në ranore të gjelbra me strukturë delikate.

Koleksioni i ri i fosileve do të studiohet në Muzeun e Paleontologjisë dhe Gjeologjisë Historike pranë Universitetit të Sofjes “Shën Klementi i Ohrit”. Shkencëtarët shpresojnë që të hedhin më shumë dritë mbi superkontinentin e lashtë Gondvana. Në të kaluarën e larët Antarktida e sotme ka qenë pjesë e tij. Atje, ku tani është mbulesa e akullt, dikur ka pasur bimësi gjithmonë të blerta.

Më shumë nga rubrika

Gazetari Velin Paskov: “Ndihem qytetar i botës”

Një vështrim drejt së ardhmes na ofrojnë Velin Paskov bashkëshortja e tij Maria. Fotoekspozita e tyre e fundit “Kina dimërore” tregon fytyrën dimërore të Pekinit dhe qytetin më verior dhe më të ftohtë kinez Harbin, që ndodhet në dy anët e lumit..

botuar më 18-03-17 12.25.MD

Aeroplani solar bullgar “TwinRay” do të kalojë një distancë rekorde në kuadrin e një fluturimi

Idetë briliante nuk presin që njeriu “i parapëlqyer” prej tyre të vishet në kostum dhe të ulet përpara kompjuterit. Loja e tyre është tjetër – ato shfaqen në mënyrë fare të papritur, në çaste dhe vende po ashtu të papritura . Kështu u bë me..

botuar më 18-03-16 11.18.PD

Ngjarje me adresë ballkanike

BE-ja mbledh akoma 3 mlrd. euro për Turqinë në lidhje me marrëveshjen për refugjatët Bashkimi Evropian po përgatitet për lëshimin e akoma 3 miliardë eurosh për Turqinë. Kjo shumë është pjesa e dytë e financimit në kuadrin e marrëveshjes..

botuar më 18-03-15 2.34.MD