Festa kombëtare na bashkon edhe nëpërmjet simbolit bullgar – vallja popullore në shesh

Foto: BGNES

Më 3 mars në sheshet qendrore të mbi 40 qyteteve në botë bullgarët grumbullohen që të hedhin valle me rastin e festës sonë kombëtare. Këtë ditë të gjithë përfaqësuesit e komuniteteve bullgare, madje në pikat më të largëta të botës, do të tregojnë se janë gati për ringjalljen shpirtërore në përkrahje të idealit të madh për bashkimin e kombit. Vallet e bullgarëve në SHBA, Australi, Argjentinë dhe në shtetet evropiane do të jenë jo më të pakta nga ato, të cilat do të hidhen në sheshet shumicës së qyteteve dhe fshatrave të Bullgarisë.

Iniciativa i është kushtuar përvjetorit të 140 të Çlirimit të Bullgarisë nga sundimi osman dhe zhvillohet në Bullgari dhe në botë me moton “Ringjallja me valle”. Banorët e kryeqytetit janë ftuar për vallen më të gjatë më 3 mars në orën 12 në parkun “Zaimov” në qendër të Sofjes. Do të ketë gjithashtu një koncert festiv me pjesëmarrjen e ansamblit folklorik “Ritmet bullgare” dhe më shumë se 30 valltarëve ,orkestrave dhe muzikantëve, bashkë me këngëtaren e talentuar popullore Ana-Maria dhe dueti folklorik Iva dhe Eva Valentinovi. Ndër pjesëmarrësit është edhe solisti i njohur i ansamblit “Zagore” Vesko Vasilev, i cili në saje të magjisë dhe mesazheve të këngëve popullore do të ringjallë krenarinë kombëtare të bullgarit.

Më shumë nga rubrika

Gazetari Velin Paskov: “Ndihem qytetar i botës”

Një vështrim drejt së ardhmes na ofrojnë Velin Paskov bashkëshortja e tij Maria. Fotoekspozita e tyre e fundit “Kina dimërore” tregon fytyrën dimërore të Pekinit dhe qytetin më verior dhe më të ftohtë kinez Harbin, që ndodhet në dy anët e lumit..

botuar më 18-03-17 12.25.MD

Aeroplani solar bullgar “TwinRay” do të kalojë një distancë rekorde në kuadrin e një fluturimi

Idetë briliante nuk presin që njeriu “i parapëlqyer” prej tyre të vishet në kostum dhe të ulet përpara kompjuterit. Loja e tyre është tjetër – ato shfaqen në mënyrë fare të papritur, në çaste dhe vende po ashtu të papritura . Kështu u bë me..

botuar më 18-03-16 11.18.PD

Ngjarje me adresë ballkanike

BE-ja mbledh akoma 3 mlrd. euro për Turqinë në lidhje me marrëveshjen për refugjatët Bashkimi Evropian po përgatitet për lëshimin e akoma 3 miliardë eurosh për Turqinë. Kjo shumë është pjesa e dytë e financimit në kuadrin e marrëveshjes..

botuar më 18-03-15 2.34.MD