Bullgaria doli nga “lista e zezë” e BE-së dhe po pret rritjen e PBB-së

Foto: arkiv

Javën e kaluar Bullgaria ishte nxjerrë nga “lista e zezë” e BE-së e shteteve me zhbalancime të mëdha ekonomike, kurse Banka Kombëtare shpalli të dhënat paraprake për rritjen e  Produktit të Brendshëm Bruto gjatë vitit të kaluar. U pohuan prognozat paraprake të Ministrisë së Financave për rritjen e PBB-së gjatë vitit 2017, i cili sipas llogaritjeve të Bankës Popullore Bullgare ka arritur 4%, pavarësisht nga ulja e vogël deri më 3.6%, e regjistruar nga Instituti Kombëtar i Statistikave gjatë tremujorit të fundit të vitit të kaluar. Këtu duhet përmendur se paraprakisht qeveria pritej një rritje prej 3.9% - 4%, derisa Fondi Monetar Ndërkombëtar dhe Komisioni Evropian prognozonin 3.8%.

Bullgaria ishte përfshirë në listën e BE-së të shteteve me zhbalancime të mëdha makroekonomike para 3 vitesh, në kohën e krizës financiare, të shkaktuar nga falimentimi i bankës së katërt për nga madhësia në shtet – Bankës Korporatave Tregtare. Tani po ndodhemi në një grup me Francën dhe Portugalinë. Ekspertët e Komisionit Evropian mendojnë se Bullgaria ka arritur t’i kapërcejë zhbalancimet në sektorin e mbikëqyrjes bankare dhe jo bankare; ka marrë masa për menaxhimin e rrezikut në sektorin bankar; ka përmirësim në gjendjen e tregut të punës. Dhe natyrisht duhet të bëhet akoma më që të mund shteti ynë të hyjë në “listën e bardhë” të shteteve me treguese ekonomike të shkëlqyeshme, pa zhbalancime ekonomike. Mbeten të papërfunduara reformat në sektorin financiar, në tregun e punës, detyrimet e pashlyera të firmave private ndaj njëra-tjetrës, në legjislacionin për falimentimet, arsimin e kështu me radhë. Por duhet thënë se puna e kryer brenda tri vitesh nuk është pak. Ky është një argument suplementar në duart e Sofjes, e cila ka ndër mend të aplikojë në mesin e këtij viti për anëtarësi në Eurozonë.

Në sfondin e këtyre tendencave pozitive vijnë dhe prognozat për rritjen ekonomike gjatë këtij viti. Ekspertët janë të mendimit se në 2018-ën do të arrijmë kulmin e ciklit ekonomik në shtet dhe Produkti i Brendshëm Bruto do të shënojë 4% rritje. Banka Kombëtare tregon një optimizëm akoma më të madh, duke prognozuar 4.2%. Natyrisht jo gjithçka është në rregull dhe këtu duhet të përmendim në vend të parë konvergjencën – d.m.th. arritjen e standardeve të jetesës në pjesën më të zhvilluar të Evropës. Përparimi ynë në këtë fushë është tepër i ngadaltë dhe hendeku akoma është i madh – 6 500 euro është PBB-ja për frymë të popullsisë në Bullgari, 28 000 është ai mesatar në Evropë dhe 100 000 euro është ai në Luksemburg! Këtu mund të përmendim gjithashtu zhvillimin e pabarabartë regjional në Sofje dhe në disa qytete të mëdha, nga njëra anë, dhe regjionet më të varfra në BE, nga ana tjetër.

Ekspertët e Komisionit Evropian mendojnë se rezultatet e arritura ekonomike të shtetit, që nuk janë të këqija, janë një bazë e mirë për kapërcimin e ngadaltë të prapambetjes dhe për zhvillimin e reformave më të thelluara në sektorin financiar dhe në politikën e punësimit, të cilët akoma ndodhen në gjendje të pakënaqshme. Sferat kryesore, në të cilat pritet përparim, janë gjithashtu arsimi, shëndetësia dhe implementimi i një mekanizmi transparent për përcaktimin e pagës minimale. Në këto fusha pritjet janë pozitive në sfondin e qëndrueshmërisë financiare të shtetit gjatë disa viteve të fundit. Prandaj ndoshta do të jetë mirë po t’i marrim parasysh këshillat e  shefes së Fondit Monetar Ndërkombëtar Kristin Lagard (Christine Lagarde), e cila thotë se “Kur dielli shkëlqen, duhet ta përdoresh rastin dhe ta ndreqësh çatinë”, sepse në të vërtetë është më e lehtë që të zgjidhen problemet kur kushtet janë më të favorshme. Pikërisht i tillë është rasti me zhbalancimet, që mbeten në ekonominë tonë, dhe me gjendjen e mirë aktuale të ekonomisë sonë.

Përgatiti në shqip: Jordanka Ivanova

Më shumë nga rubrika
Holdingu Energjetik Bullgar është në vend të parë në listën e firmave më të mëdha bullgare në klasifikimin e COFACE

17 firma bullgare janë në Top 500 në Evropën Qendrore dhe Lindore

Bullgaria dhe ekonomia bullgare nuk janë të mëdha. Përqindja e Produktit të Brendshëm Bruto /PBB/ në PBB-në e përbashkët të Evropës së Bashkuar është më pak se 1 për qind. Mirëpo, kjo nuk është pengesë që në vend bashkë me më se 300 000 firma të vogla..

botuar më 18-09-26 1.48.MD

Bilanci i drithërave është siguruar

5,4 mln. tonë grurë, apo rendiment mesatar 450 kg për dynymë është rezultati përfundimtar i të korrave sivjet. Sipas të dhënave të Ministrisë së bujqësisë kjo është 150 kg. më pak për dynym në krahasim me rendimentin e vitit 2017, kur të korrat..

botuar më 18-09-23 3.40.MD

Nga një “pellg” projekti i centralit atomik “Belene” u shndërrua në vrimë të zezë financiare

Projekti për ndërtimin e centralit të dytë atomik në Bullgari daton që nga koha e komunizmit. Mirëpo, ai ende nuk është i ndërtuar. Kryeministri Bojko Borisov e quajti ndërtimin “pellg”, i cili do të shndërrohet në vrimë të zezë financiare, ku u..

botuar më 18-09-20 2.59.MD