Më se 6 milion janë bullgarët, të cilët jetojnë jashtë kufijve të vendit

Petër Harallampiev
Foto: BGNES

Sipas të dhënave të përafërta më se 6 milion bullgarë, duke përfshirë edhe fëmijë nga martesa të përziera, jetojnë jashtë Bullgarisë. Këtë e tha në një intervistë për gazetën “Trud” kryetari i Agjencisë Shtetërore për Bullgarët Jashtë Shtetit Petër Harallampiev. Popullsi bullgare ka në territorin e Greqisë Veriore. Në Shqipëri jetojnë nga 150 deri në 500 mijë veta me prejardhje bullgare, në Kosovë – nga 60 deri në 200 mijë, në Rumani – nga 50 deri në 200 mijë, në Ukrainë përafërsisht 210 mijë veta zyrtarisht u regjistruan si bullgarë gjatë regjistrimit në vitin 2002. Në SHBA bullgarët janë më se 200 mijë veta. Sipas informacionit jozyrtar të dikastereve të ndryshme bullgare nga 2.3 deri në 3 milion veta e braktisën Bullgarinë pas vitit 1989. Grupi tjetër i bullgarëve janë ata të cilët emigruan në gjysmën e parë të shekullit XX. Në të hyjnë përafërsisht 50 mijë njerëz me prejardhje bullgare në Argjentinë. Sipas të dhënave zyrtare të Eurostatit nga viti 2011 në botë jetojnë 1 023 248 njerëz të lindur në Bullgari, saktëson gazeta “Trud”.

Më shumë nga rubrika

Punëdhënësit: Brenda disa javësh mund të prishen kontratat me termocentralet amerikane

Takimi i tretë i radhës mbi problemet në energjetikë u zhvillua nga organizatat e punëdhënësve pranë kryeministrit Bojko Borisov. Nga Dhoma Ekonomike Bullgare informojnë se është arritur “pajtim, se duhet të ndërmerren masa urgjente  për ndërprerjen e..

rinovuar më 18-03-16 5.53.MD

Ekaterina Zaharieva: Bashkimi Evropian do që të përkrahë 6 vendet e Ballkanit Perëndimor me projekte konkrete

Në forumin në Sarajevë të Bosnjë dhe Hercegovinës u mblodhën ministrat e jashtëm të Shqipërisë - Ditmir Bushati, të Bosnja dhe Hercegovinës - Igor Cërnadak, të Kosovës - Behgjet Pacolli, të Republikës së Maqedonisë - Nikola Dimitrov, të Serbisë - Ivica..

botuar më 18-03-16 5.08.MD

Kryeministri Borisov u takua me drejtoreshën e ardhshme ekzekutive të Evropolit Katrin de Boll

Luftën me terrorizmin, me trafikun e njerëzve, shpërdorimin me instrumentet e pagesave dhe krimet kompjuterike ka shqyrtuar kryeministri Bojko Borisov gjatë takimit të tij në Sofje me drejtoreshën e ardhshme ekzekutive të Evropolit Katrin de Boll..

rinovuar më 18-03-16 4.48.MD