25 vjet pas zbulimit të mbeturinave të vlershme të kompleksit të lashtë arkitekturor Ostrusha

Foto: BGNES

Para 25 vitesh – më 13 prill 1993, ekipi i arkeologut Georgi Kitov zbuloi kamerën qendrore të kompleksit të kultit nën kodërvarrin Ostrusha afër qytetit Shipka – një prej arritjeve më të mëdha arkitekturore në Luginën e Mbretërve Trakë.Kompleksi është që nga koha e qytetit të lashtë Sevtopolis – IV – III para Krishtit dhe i ka zbatuar funksionet e veta deri në fund të shekullit të IV pas Krishtit.

Në një sipërfaqe prej 100 metrash katrorë janë dislokuar pesë dhoma katërkëndëshe dhe akoma një të rrumbullakët, të bëra prej blloqesh të ngurta. Varreza është ndërtuar prej 2 blloqesh të ngurta me peshë të përgjithshme 60 tonë. Në ornamentet e gdhendura me mjeshtëri të madhe në tavan mund të shihen portrete njerëzish, figura kafshësh dhe ornamente bimore. Në varrezë – një prej më të mëdhave në Luginën e Mbretërve Trakë, ka mbeturina unikale në mbarë historinë botërore, thonë arkeologët. Në kodërvarrin Ostrusha janë zbuluar një skelet kali, armë, një kanë prej argjendi, zbukurime të argjendta për kuajt, monedha të Filip II – Mbretit të Maqedonisë, enë prej qeramike dhe sende të tjera me vlerë të lartë artistike. 

Më shumë nga rubrika
Shpallja e pavarësisë së Bullgarisë – princi Ferdinand në plan të parë

Shënojmë përvjetorin e 110-të të shpalljes së pavarësisë së Bullgarisë

Më 3 mars të viti 1878 (19 shkurt sipas kalendarit julian) me Traktatin paqësor të Shën-Stefanit përfundon Lufta e fundit ruso-turke, e cila për Bullgarinë është lufta çlirimtare. Sipas kushteve të këtij traktati Bullgaria bëhet principatë të madhe..

botuar më 18-09-22 8.45.PD

Biblioteka Kombëtare paraqet një ekspozitë për marshimin e Napolenit në Egjipt

Stina e vjeshtës e Bibliotekës Kombëtare “Shenjtorët Kirill dhe Metodij” filloi me një ekspozitë kushtuar 220 vjetorit të fillimit të fushatës ushtarake të Napoleon Bonapartit në Egjipt. Ekspozita është e para në Bullgari, e krijuar në bazë të fondit të..

botuar më 18-09-15 8.25.PD
“Bashkimi i Bullgarisë Veriore me atë Jugore. 6 shtatori 1885” – pikturë në një pullë postare nga viti 1885

Bashkimi – një legjendë reale historike

Më 6 shtator mbushen 133 vjet nga Bashkimi i Principatës së Bullgarisë me Rumelinë Lindore – pjesë prej Bullgarisë së sotme Jugore, atëherë krahinë autonome në Perandorinë Osmane me kryeqytet Plovdiv. Deri në krijimin e “dy Bullgarive” u arrit për..

botuar më 18-09-06 8.10.PD