E Diela e Apostullit Thoma

Foto: pravoslavieto.com

Të dielën e parë pas Pashkëve ia japim respektin tonë Apostullit Thoma – një prej 12 nxënësve të Krishtit.

Pas ngjalljes Zoti iu shfaq apostujve. Thomai, i cili atë ditë nuk ishte me ta, nuk besoi që Zoti u ngjall vërtet. “Po s’ pashë plagët e gozhdëve në duar dhe nuk vura dorën në plagën e brinjës, nuk besoj” u shpreh ai kur dëgjoi nga nxënësit e tjerë se Krishti u ngjall. Por Zoti u shfaq përsëri tek ata dhe e lejoi Thomain t’i prekë plagët. I gëzuar i ra në gjunjë dhe iu fal. I tha atëherë Zoti: “Besove sepse më pe. Të lumtur janë ata që nuk më panë dhe më besuan”. Pasi Thomai i pa plagët, ai u bë një prej nxënësve më të flaktë të Jisu Krishtit.

E Diela e Apostullit Thoma është dita e fundit e javës pas Pashkëve, të quajtur “Java e Ndritshme”. Populli ynë e quan gjithashtu “Javën e Zbrazët”, sepse gjatë të gjitha shtatë ditëve të javës nuk punohet. Të Dielën e Apostullit Thoma gratë përsëri ngjyrosin vezë për nder të të afërmve të tyre të vdekur. Këtë ditë festojnë ditën e emrit të gjithë me emrin Toma, Tomisllav, Tomisllava. 

Më shumë nga rubrika
Shpallja e pavarësisë së Bullgarisë – princi Ferdinand në plan të parë

Shënojmë përvjetorin e 110-të të shpalljes së pavarësisë së Bullgarisë

Më 3 mars të viti 1878 (19 shkurt sipas kalendarit julian) me Traktatin paqësor të Shën-Stefanit përfundon Lufta e fundit ruso-turke, e cila për Bullgarinë është lufta çlirimtare. Sipas kushteve të këtij traktati Bullgaria bëhet principatë të madhe..

botuar më 18-09-22 8.45.PD

Biblioteka Kombëtare paraqet një ekspozitë për marshimin e Napolenit në Egjipt

Stina e vjeshtës e Bibliotekës Kombëtare “Shenjtorët Kirill dhe Metodij” filloi me një ekspozitë kushtuar 220 vjetorit të fillimit të fushatës ushtarake të Napoleon Bonapartit në Egjipt. Ekspozita është e para në Bullgari, e krijuar në bazë të fondit të..

botuar më 18-09-15 8.25.PD
“Bashkimi i Bullgarisë Veriore me atë Jugore. 6 shtatori 1885” – pikturë në një pullë postare nga viti 1885

Bashkimi – një legjendë reale historike

Më 6 shtator mbushen 133 vjet nga Bashkimi i Principatës së Bullgarisë me Rumelinë Lindore – pjesë prej Bullgarisë së sotme Jugore, atëherë krahinë autonome në Perandorinë Osmane me kryeqytet Plovdiv. Deri në krijimin e “dy Bullgarive” u arrit për..

botuar më 18-09-06 8.10.PD