6 Maji – Dita e Trimërisë dhe e Ushtrisë Bullgare sivjet kalon nën shenjen e përvjetorit të 140-të të formimit të Ushtrisë Bullgare

Foto: BGNES

Në kalendarin ortodoks 6 maj është i caktuar për nderim të Martirit Shën Gjergji Fitimprurësi. Kjo është edhe Dita e Trimërisë dhe e Ushtrisë Bullgare dhe në vendin tonë është festë zyrtare.

Figura e Shën Gjergjit që prej shekujsh është e rikrijuar mbi flamujt luftarakë dhe dallimet ushtarake për trimëri. Ditën festive kremtimet fillojnë me bekim solemn të flamujve luftarakë dhe të flamujve të shenjtë të Ushtrisë Bullgare. Sipas traditës liturgjia e bekimit me ujë të flamujve shërbehet nga Patriku Bullgar para Monumentit të Ushtarit të Panjohur në kryeqytet. Në ceremoni merr pjesë edhe kreu i shtetit Rumen Radev.

Si kryekomandant suprem i Forcave të Armatosura ai duhet të pranojë radhën e nderit të Reparteve Përfaqësive të Ushtrisë Bullgare. Veprimtaria më e pritur është Parada tradicionale e Forcave të Armatosura me rastin e Ditës së Shën Gjergjit. Sivjet pritet që parakalimi të jetë më i madhërishëm, sepse mbushen 140 vjet nga formimi i Ushtrisë Bullgare.

Më shumë nga rubrika
Снимки: БТА и БГНЕС

Integrimi i romëve në Bullgari mbetet problem i hapur pavarësisht nga përpjekjet në vazhdim të disa dekadave

Gjatë ditëve të fundit ndaj mosmarrëveshjeve rreth ndërtimit të rrugëve, blerjes së avionëve të rinj asgjësues etj, në qendër të vëmendjes publike u shtua një skandal i lidhur me romët. Përsëri në vigjiljen e zgjedhjeve, sikur për të pohuar..

botuar më 19-01-16 2.08.MD
Снимка: БГНЕС

“Përrallat që udhëtojnë” i ftojnë njerëzit për t’i hapur zemrat e tyre ndaj fëmijëve-refugjatë

“ Kur isha vajzë e vogël nuk e dija asgjë për Palestinën dhe isha e sigurt se kam lindur në Liban. Më bëri përshtypje se nëna ime gjithmonë mbante me vete një kartë blu identiteti. Atje ishte shkruar “refugjat”. Atëherë e kuptova shkakun se pse..

botuar më 19-01-15 4.15.MD

Paqja – faktori më i rëndësishëm për ekzistencën e Evropës

„ Evropa po ndodhet në udhëkryq dhe e mira kur ndodhesh në udhëkryq është se mund të zgjedhësh rrugën e drejtë. Por ekziston rreziku që të nisësh në rrugën e gabuar ”, tha gjatë diskutimit “Tri perspektivat për të ardhmen e Evropës së bashkuar”..

botuar më 19-01-15 3.14.MD