Presim edicionin e shtatë të Festivalit Folklorik Ndërkombëtar “Gjerdani i Atlimanit”

Zllatka Stavreva
Foto: arkiv personal

Sipas traditës gjatë muajve verore tek ne organizohen shumë ngjarje muzikore, kryesisht në vendpushimet detare. Kështu turistët fitojnë diçka më shumë ndaj pushimeve të tyre, kurse pjesëmarrësit e festivaleve – një publik më të larmishëm dhe ndërkombëtar. Ndër forumet kulturore me tradita është “Gjerdani i Atlimanit”, i cili zhvillohet në “Parkun Detar” në qytezën Kiten. Sivjet datat e festivalit janë 6-10 qershor. Themeluesja dhe drejtorja e tij është  këngëtarja popullore Zllatka Stavreva. Partnere në organizimin e ngjarjes janë Bashkimi “Gjerdani i Atlimanit”, Bashkia Primorsko (pjesë prej së cilës është Kiteni) dhe bashkia – mikpritëse.

Gjatë vitit 2018 do të zhvillohet edicioni i shtatë i festivalit tonë folklorik – tregon zonja Stavreva. – Ai do të jetë nën patronazhin e doktorit Dimitër Germanov – kryebashkiaku i Primosrkos. Sivjet ia kushtojmë edicionin Presidencës bullgare të Këshillit të Bashkimit Evropian. Motoja jonë është “Folklori dhe traditat – rruga evropiane ndaj suksesit”. Këtu, ku mali Stranxha e puth detin, natyra është e mrekullueshme. Paraardhësit tanë në kanë lënë histori mijëvjeçare, në të cilën gërshetohen gjurmët e disa kulturave të ndryshme. Me kënaqësi i presim ansamblet në këtë vend ekzotik të bregdetit jugor bullgar, ku ndodhet gjiri Atliman dhe plazhi i tij i pastër. Festivali është pjesë e kalendarit kulturor të Ministrisë së kulturës dhe Ministrisë së turizmit. Shfaqjet skenike do të vlerësohen nga juria me autoritet në krye me profesoreshën dr. Llozanka Pejçeva – folkloriste dhe muzikologe. Në të marrin pjesë këngëtarja e shquar Janka Rupkina, folkloristë të shquar, si docentja Donna Mihajllova - pedagoge muzikore në Moskë, doc. Vencisllav Dimov nga Akademia Bullgare e Shkencave, Dora Bareva – koreografe dhe anëtare e Këshillit ndërkombëtar të valleve pranë UNESKO-së, Nikollaj Çapanski – redaktor muzikor në programin Plovdiv të Radios Kombëtare Bullgare. Sivjet publiku do të mund t’i ndjekë prezantimet e ansambleve nga Rusia, Kosova, Austria, Maqedonia, Greqia, Ukraina, Polonia, Rumania, Turqia. Ndër tyre janë “Karuseli” nga Moska dhe ansambli vokal “Zëri” nga Austria. Akoma pranojmë kërkesa për pjesëmarrje – grupet mund të dërgojnë kërkesat e tyre deri më 15 maj.

Zonja Stavreva na shpjegoi gjithashtu se organizatorët kanë përgatitur një program interesant edhe për pjesëmarrësit e festivalit – në kohën e tyre të lirë do të vizitojnë vendin e shenjtë të trakëve “Begliktash”, muzeun “Të fshehtat e fundit të detit”(Kiten) dhe Muzeun Historik të qytetit Primorsko ku do të shohin thesarin e artë unikal, të gjetur në një kodër varrimi në rajonin Silihljar.

Përgatiti në shqip: Jordanka Ivanova

Më shumë nga rubrika

Janka Rupkina: “Jam shumë e lumtur se me zërin tim fitova dashurinë e njerëzve tek ne dhe nëpër botë”

Janka Rupkina është një nga emblemat e muzikës popullore bullgare dhe sivjet feston dy përvjetorë – 60 vjet në skenë dhe 80 nga lindja. Këngëtarja legjendare ka lindur në krahinën e Stranxhës. Bashkëfshatarët e saj nga fshati Bogdanovo në rajonin e..

botuar më 18-09-30 11.25.PD

Takime me folklorin bullgar në qytetin Popovo më 29 dhe 30 shtator

Qyteti Popovo /në Bullgarinë Verilindore/ është mikpritës i takimit të 2-të folklorik kombëtar “Autenticiteti dhe modernizmi”, organizuar nga Shoqata “Cvetnica”. Në edicionin e vjetshëm u përfshinë më shumë se 700 këngëtarë të këngëve të bukura..

botuar më 18-09-29 10.10.PD

Festivali i Qëndismës në Bellosllav rilind magjinë e qëndisjes bullgare

Që nga koha më e lashtë qëndismat të cilat i zbukurojnë veshjet popullore bullgare fshehin një përmbajtje të veçantë. Përveç zbukurimit, i cili përmban informacion për statusin social dhe përkatësinë ndaj një regjioni, në qëndismat janë të koduara..

botuar më 18-09-08 10.10.PD