Muzeu i Luvrit e mirëpret Thesarin e artë të Presllavit gjatë qershorit

Foto: bg.wikipedia.org

Thesari i artë nga kryeqyteti i vjetër bullgar Presllav do të ekspozohet në Muzeun e Luvrit gjatë qershorit dhe kjo do të bëhet në kuadrin e programit kulturor të Presidencës Bullgare të Këshillit të Bashkimit Evropian.

Ekspozita është me moto “Epoka e mbretërve bullgarë” dhe theksi do të jetë mbi Shekullin e Artë të mbretit Simeon i Madh. Kuratori i ekspozitës Jannic Durand, i cili vizitoi muzeun në Veliki Presllav (Presllavi i Madh) për të zgjedhur eksponatet tha se muzeu ka koleksion shumë të vlefshëm dhe të pasur, që dëshmon për një etapë të rëndësishme prej zhvillimit të artit të tërë Evropës.

Thesari i Presllavit është gjetur rastësisht në vitin 1978. Me 120 stolitë e arta ose të lyera me ar, ai është një nga thesaret më të mëdha mesjetare. Ndër zbukurimet ka të tilla që datojnë që në periudhën e shekujve III-VII ka edhe sende nga shekulli i X-të. Një detal interesant në thesar është prania e simbolikës së krishtere. Sipas Jannic Durand ekspozitat që prezantojnë arritjet e kulturës bullgare në botë janë shumë të rëndësishme për imazhin e shtetit dhe vizituesit e tyre i vlerësojnë lartë.

Më shumë nga rubrika
Бистра Винарова и Симеон Радев

Simeon Radev dhe Bistra Vinarova – një dashuri jashtë kohës

Më 19 janar 2019 mbushen 140 vjet nga lindja e Simeon Radevit –diplomat, publicist, kritik arti, shkrimtar i jashtëzakonshëm në bullgarisht dhe frëngjisht. Ai është një personalitet i shquar me njohuri të thella në fusha të ndryshme. Përveç..

botuar më 19-01-19 1.35.MD

Tempulli i çudirave “Shën Andoni i Madh” në Mellnik

E quajnë kishën e çudirave, sepse i ndihmon njerëzit, të cilët e kanë humbur shpresën për kurimin e tyre. Është ndërtuar për nder të Shën Andonit në qytetin e vogël malor Mellnik, i cili është i njohur për kuriozitetet e tij natyrore dhe..

botuar më 19-01-17 2.20.MD
Снимка: h-museum-gabrovo.bg

Orkestrioni i vetëm në Bullgari i ruajtur në Мuzeun Historik të qytetit Gabrovo

Në vitet pas Çlirimit (1878) Bullgaria  tërheq arkitektë të dalluar evropianë si dhe industrialistë, të cilët ndihmojnë për rivendosjen e saj të shpejtë. Shumë i rëndësishëm është kontributi i austriakëve dhe i çekëve për ndryshimin e pamjes së..

botuar më 19-01-12 11.35.PD