Studiuesit e Antarktidës paraqitën arritjet e tyre në Pragë

Foto: BGNES

Instituti Kulturor Bullgar në Pragë dhe Instituti Antarktik Bullgar në partneritet me Fondacionin Antarktik Çek paraqitën projektin “Antarktida – dashuria e akullt”. Ai u është kushtuar 25 ekspeditave antarktike bullgare.

Prof. Hristo Pimpirev e njohu auditorin me disa histori interesante nga libri i tij në dy gjuhë (në bullgarisht dhe anglisht) “Antarktida – Jugu i ftohtë”. Ai tregon për punën e vet të përditshme dhe për punën e shkencëtarëve bullgarë në ishullin Livingston. Gergana Llapteva, pjesëmarrëse në shtatë ekspedita antarktike, paraqiti almanakun “Toka e panjohur jugore” – “Terra Australis Incognita”, ku janë botuar shumica e hartave gjeografike të Antarktidës që nga Mesjeta e deri më sot.

Në aktivitet ishin të pranishëm Tanja Asenova – sekretare në Ambasadën bullgare në Pragë, si dhe prof. Dushan Jamni – drejtor i Fondacionit Antarktik Çek. Prof. Pimpirev u dorëzoi çmime të posaçme studentëve të shquar bullgar në lëmin e gjuhës bullgare, të cilët bëjnë studime në Universitetin e Karlit në Pragë dhe në Universitetin e Masarikut në Brno. Ekspozita kushtuar temave të projektit mund të shikohet deri në fund të muajit qershor në godinën e Institutit Kulturor Bullgar në Pragë.

Më shumë nga rubrika

Ngjarje me adresë ballkanike

Eurogrupi konstatoi se ekonomia greke përsëri është “në këmbë” Udhëheqësi i Eurogrupit Mario Seneto shpalli se duke e mbaruar programin trevjeçar për ndihmë financiare EMS Greqia po del me sukses nga seria e iniciativave për ndihmë..

botuar më 18-08-20 2.03.MD

Në botën përrallore prej qelqi të Momka Peevës

Bizhuteri prej qelqi, sende të ndryshme dhe prodhime të artit ndriçojnë me ngjyra të shumta në sajë të një bullgareje, e cila ka emigruar në Shtetet e Bashkuara me një ëndërr të vetme... të jetë gjyshe. Por 20 vjet më vonë firma e saj për ngjyra..

botuar më 18-08-19 11.45.PD

Asociacioni bullgar i kompanive të softuerit kërkon arsye për kthimin e bullgarëve të rinj në atdhe

Asociacioni bullgar i kompanive të softuerit filloi nismën "ЗАвръщането", (“PËRkthimin”) qëllimi i së cilës është kapërcimi i mungesës së specialistëve tek ne. Asociacioni filloi një anketë ndër bullgarët jashtë shtetit, në të cilën ata tregojnë për..

botuar më 18-08-19 10.15.PD