Sebastian Kurz para Radios Kombëtare Bullgare:

Projekti “Bashkim Evropian” do të përfundojë pasi Ballkani Perëndimor bëhet pjesë e tij

Foto: BGNES

Presidenca Austriake e Këshillit të BE-së filloi me një “samit”. Kryeministri bullgar Bojko Borisov ia dorëzoi simbolikisht stafetën kancelarit austriak Sebastian Kurz në majën Planai mbi Schladming. Në një ceremoni të shkurtër ishte i pranishëm edhe Kryetari i Këshillit të BE-së Donald Tusk.

E dërguara e posaçme e Radios Kombëtare Bullgare në Schladming Vesella Vlladkova kishte mundësi të bisedonte ekskluzivisht me Sebatsian Kurz për “kohërat e vështira” përmes të cilave kalon BE-ja, si dhe me Zëdhënësin e Presidencës Austriake të Këshillit të BE-së dr. Peter Launsky.

Motoja e Presidencës Austriake të Këshillit të BE-së është “Evropa e cila mbron”. Kjo moto është lidhur drejtpërsëdrejti me politikën e migracionit – deshëm që ta ndalojmë imigracionin ilegal. Deshëm që t’i mbrojmë arritjet tona, mirëqenien tonë dhe gjithçka të arritur deri tani nga Evropa. Një prej prioriteteve tona është një temë e trashëguar nga Bullgaria – t’i aderojmë vendet e Ballkanit Perëndimor në BE. Ne gëzohemi shumë për suksesin dhe përparimin e Bullgarisë gjatë gjashtë muajve të Presidencës së saj evropiane”, vuri në dukje para Radios Kombëtare Bullgare zëdhënësi i Presidencës Austriake dr. Peter Launsky.

Samiti kushtuar Ballkanit Perëndimor në Sofje luajti një rol shumë të rëndësishëm në këtë proces”, deklaroi Kryeministri bullgar Bojko Borisov në Schladming. “Horizonti i qartë për fillimin e bisedimeve me Shqipërinë dhe Maqedoninë po i vënë themelet e perspektivës së tërë regjionit”, shtoi ai, duke nënvizuar trashëgiminë në temat e Presidencës bullgare dhe në atë austriake të Këshillit të BE-së:

Logoja jonë ishte “Bashkimi e bën fuqinë”. Kurse logoja e Presidencës Austriake është “Evropa e cila mbron”. Ne mund të mbrohemi vetëm po të jemi unikë. Gjatë gjashtë muajve të Presidencës Bullgare kishim një dialog të pandërprerë me Sebastian Kurz. E njoha me punën tonë, që të mund t’i vazhdojmë arritjet tona edhe gjatë Presidencës Austriake mbi të gjitha temat – Ballkani Perëndimor, infrastruktura digjitale, siguria dhe migracioni, Evropa sociale.”

Tema e cila vazhdon të krijojë kundërvënie në BE është migracioni. A është adekuate në këtë sfond tema për zgjerimin e Bashkimit në Ballkanin Perëndimor? Kancelari austriak Sebatsian Kurz para Radios Kombëtare Bullgare:

Tema është shumë adekuate! Për ne vendet e Ballkanit Perëndimor janë shumë të rëndësishme. Për Austrinë projekti “Bashkimi Evropian” do të përfundojë atëherë, kur këto shtete aderohen. Prandaj ne i përkrahim gjashtë vendet në rrugën e tyre drejt Bashkimit. Do të bëjmë çmos që ta përshpejtojmë këtë proces gjatë gjashtë muajve në vijim. Aktualisht jam optimist, sidomos sa i përket Serbisë dhe Malit të Zi. Së shpejti mund të fillojnë bisedimet për aderimin e Maqedonisë dhe të Shqipërisë dhe ky është një zhvillim jashtëzakonisht pozitiv.”

Kur të flasim për refugjatët dhe për Ballkanin nuk mund të mos e përmendim rolin e Turqisë. Kancelari austriak Sebastian Kurz përsëriti edhe gjatë vizitës së tij në Sofje gjatë muajit mars se bisedimet me Turqinë për anëtarësinë e saj në Bashkim duhet të ndërpriten. Edhe tani ai vazhdon të jetë kategorik sa i përket kësaj çështjeje:

Kooperim me Turqinë – po, anëtarësi – jo. Kjo është pozita jonë që prej kohe, ajo nuk ka ndryshuar dhe nuk do të ndryshojë. Mirëpo, kjo nuk përjashton veprimet e përbashkëta, sidomos në fushën e migracionit. Keni të drejtën – marrëveshja për refugjatët nuk funksion në mënyrë perfektë, por megjithatë ne e përkrahim dhe ajo është shumë e rëndësishme për ne.”

Përgatiti në shqip: Vesella Mançeva

Më shumë nga rubrika

Ndarja e “Patriotëve të Bashkuar” shkaktoi tensione të reja në udhëheqje

Dy muaj pas tensioneve të shtatorit në koalicionin udhëheqës për shkak të kundërshtimeve mes GERB-it dhe “Patriotëve të Bashkuar”, në mes të nëntorit jemi dëshmitarë të turbulencave të reja, për shkak të kundërshtimeve brenda Patriotëve të..

botuar më 18-11-19 4.05.MD
Zëvendëskryeministrja dhe ministrja e punëve të jashtme Ekatrina Zaharieva (në mes), Ministrja e drejtësisë Cecka Caçeva dhe Ministri i punëve të brendshme Mlladen Marinov në brifing në Këshillin e Ministrave në lidhje me raportin e Komisionit Evropian për Mekanizmin e bashkëpunimit dhe Verifikimit.

Raporti i radhës i KE-së për Bullgarinë – çfarë është e reja, çfarë është e vjetra dhe sa duhet të emocionohemi për të

Bullgaria është anëtare e Bashkimit Evropian që nga fillimi i vitit 2007, por akoma mbetet objekt monitorimi nga ana e Komisionit Evropian për sa i përket gjendjes së drejtësisë dhe rendit të brendshëm. Monitorim të tillë po implementohet edhe për..

botuar më 18-11-14 1.40.MD

Samiti me Greqinë, Rumaninë dhe Serbinë në qytetin e Varnës është një hallkë nga aktiviteti më i gjerë regjional i Bullgarisë

Aktiviteti regjional i Bullgarisë gjatë javës së kaluar kulmoi me takimin katërpalësh të nivelit të lartë në qytetin Varna midis Bullgarisë, Greqisë, Rumanisë dhe Serbisë, në të cilin me ftesë nga Sofja mori pjesë dhe kryeministri i Izraelit..

botuar më 18-11-05 1.07.MD