Ushqimet tradicionale bullgare do të kenë mbrojtje nga Bashkimi Evropian gjatë periudhës së vjeshtës

Foto: arkiv

Markat e njohura bullgare të kosit, kaçkavallit, lutenicës /salcë e kuqe/ djathit si dhe mallra të tjera, do të fitojnë mbrojtje evropiane brenda 2-3 muajsh. Atëherë do të votohen ndryshimet ligjore për markat tregtare dhe treguesit gjeografikë, me të cilat do të hiqet mbrojtja kombëtare e produkteve.

Amendamentet duhej bërë akoma para 9 vjetëve me synim futjen e këtyre ushqimeve në regjistrin evropian dhe ruajtjen e emërtimeve të tyre origjinale vendase. Me qenë se institucionet përgjegjëse të atëhershme nuk i kanë njoftuar prodhuesit bullgarë për kushtet e regjistrit evropian, Bullgaria zhvillonte bisedime të ngutshme me Brukselin për ruajtjen e të drejtave për prodhim të produkteve vendase. Kompanitë e huaja do të mund t’i prodhojnë ato, por vetëm në qoftë se venë etiketa me shënim se janë prodhime bullgare.

Më shumë nga rubrika

Hekurudhat Shtetërore Bullgare janë duke u shuar dalëngadalë për shkak të mungesës së reformave, parave dhe udhëtarëve

Sot, megjithëse po flasim për Hyperloop, TGV dhe lloje të tjerë trenash të shpejtë me shpejtësi prej 300 e më shumë kilometrave në orë, Hekurudhat Shtetërore Bullgare po shuhen dalëngadalë për shkak të paaftësisë të përshtaten  ndaj kushteve..

botuar më 18-11-21 2.12.MD

Fillon një fushatë në përkrahje të prodhuesve bullgarë të ushqimeve

Më shumë se gjysma e mallrave që ofrohen në vargjet e mëdha ushqimore, janë prodhuar në Bullgari. Kjo u bë e qartë nga fjalët e Ministrit të Bujqësisë Rumen Porozhanov. Në tryezën e rrumbullakët me punonjësit në këtë degë ai i dha start fushatës..

botuar më 18-11-16 3.24.MD

Investimet në bujqësi janë një risk, i cili ia vlen të përkrahet

Megjithë rëndësinë e vet bujqësia zhvillohet me tempe të ndryshme në shtetet evropiane, gjë që u detyrohet kryesisht politikave të tyre të lidhura me sektorin. Megjithëse qytetet zhvillohen dhe tokat e punueshme pakësohen, sipërmarrësit, të cilët..

botuar më 18-11-15 3.40.MD