Ikona nga qyteti Nesebër janë ekspozuar në “Galerinë Tretjakovskaja”

Katër ikona unikale nga qyteti i lashtë bullgar Nesebër janë ekspozuar në Moskë në një nga muzetë më të mëdhenj në botë – “Galeria Tretjakovskaja”.

Dy nga ikonat janë të Shën Dhimitrit nga shekulli i 16 dhe i 17, një është e Shën Poliefkt nga shekulli i 15, kurse tjetra është e Shën Galinës nga viti 1809. Eksponatet janë pjesë nga ekspozita prestigjioze “Kryeveprat e artit kishtar bullgar” dhe do të tregohen në galeri deri në fillimin e muajit shtator.

Ekspertët rus të artit nënvizojnë se në qendrën e pjesës më të madhe të traditave ortodokse kishtare ndodhet kultura bizantine, por pavarësisht nga ky ndikim i fortë, ikonat bullgare kanë një stil të vet të posaçëm dhe dëshmojnë për origjinalitetin e shkollës vendase të pikturimit.

Foto: nessebarinfo.com

Galeri

Më shumë nga rubrika

Stefan Canevi jeton me teatrin dhe beson se ka ndezur shkëndijë

Shkrimtari Stefan Canev do të marrë dekoratën “Ikar” për kontributin e tij të jashtëzakonshëm në artin teatral. Pas nominimit  nga Lidhja e artistëve gjatë këtij muaji, çmimi do ti jepet më 27 mars , në Ditën e Teatrit. 82 vjeçari Stefan..

botuar më 19-02-18 1.55.MD

Ekspozitë e skulptorit Boris Gondov për gjurmët e jetës

“Midis Ogurziut dhe Golgotës” – kështu e ka titulluar ekspozitën e vet Boris Gondov /i lindur gjatë vitit 1935/, i cili tregon në galerinë e kryeqytetit  “Kontrast” veprat e veta, të krijuara gjatë vitit 2018. “ Një mjeshtër i shprehisë..

botuar më 19-02-16 1.10.MD

Piktorja Maja Petrova po rilind teknikën e vjetër vinorel

Piktori gjithmonë gjen në atë të cilën e pëlqen, mundësi të papritura dhe zgjidhje, kurse piktura ka kaq shumë aspekte saqë propozon një liri të pafund të eksperimenteve dhe të fantazisë. Përpara 2 vjetëve piktorja Maja Petrova njihet me një..

botuar më 19-02-15 12.44.MD