Rrënojat e banjës romake në qendrën e qytetit Dobriç përsëri tërheqin vizitues

Foto: arkiv

Në qendrën e qytetit Dobriç gjendet një monument i kulturës, i cili është pjesë e historisë së lashtë të krahinës së Dobruxhës.

Bëhet fjalë për godinën e një banje të pasur romake, e cila mbase ka shërbyer vilën e ndonjë romaku të pasur. Atje duken qartë 6 ambiente të veçanta-vend për t’u zhveshur, pishinë për procedura të ftohta, për procedura të ngrohta dhe të përziera, si dhe ambient për ngrohjen e ujit. Janë zbuluar dhe mbeturinat e sistemit të furnizimit të ujit dhe të kanalizimit. Sipas specialistëve banja është përdorur gjatë gjysmës së dytë të shekullit të 3 dhe fillimit të shekullit të 4, kur Dobruxha ka qenë pjesë e perandorisë Romake.

Rrënojat janë zbuluar dhe janë restauruar gjatë vitit 1963, por pas kësaj janë braktisur. Kohët e fundit me përpjekjet e baskisë, monumenti i vlefshëm është pastruar nga plehrat dhe bimët dhe do të bëhet një nga vendet interesante për vizituesit e qytetit.

Më shumë nga rubrika
Kori muzikor pranë Gjimnazit Bullgar të Vajzave “Ungjillëzimi i Hyjlindëses” në Selanik, 1911

Bullgarët në Selanik – një pjesë prej historisë së Bullgarisë dhe të Greqisë

Në kryeqytet u paraqit albumi “Selaniku dhe bullgarët – historia, kujtesa, koha bashkëkohore. Me këtë botim përfundon pjesa e parë e një projekti kushtuar kësaj teme. Ai është realizuar nga Instituti i Ballkanistikës pranë Akademisë Bullgare të..

botuar më 18-07-03 12.24.MD

Shenjtërore të lashtë trake gërmuan arkeologët në ishullin “Shën Toma”

Një shenjtërore të madhe trake zbuluan arkeologët e Muzeut Historik Kombëtar në ishullin “Shën Toma” afër qytetit Sozopoll. Në bregun perëndimor të ishullit ekipi zbuloi dy vende rituale nga Epoka e Vonshme e Hekurit. Supozohet se numri i..

botuar më 18-06-30 2.50.MD
Bashkimi i Bullgarisë, litografi e botuar në Vjenë

Albumi “Bullgaria dhe Evropa” zbulon lidhjen tonë shumëshekullore me Kontinentin e Vjetër

Agjencia Shtetërore “Arkivat” tregon bashkë unitetin shumëshekullor të bullgarëve me pjesën tjetër nga Evropa përmes dëshmive materiale, të cilat i ruan – dokumente, fotografi, harta dhe gravura nga Mesjeta deri në mesin e shekullit të 20. Jo..

botuar më 18-06-26 1.29.MD