Ballkani Perëndimor – prioritet i kabinetit “Borisov 3” edhe pas Presidencës Bullgare të Këshillit të BE-së

Foto: BGNES

Me veprimet e veta të fundit në politikën regjionale qeveria e Bojko Borisovit edhe një herë ripohoi se Ballkani Perëndimor mbetet prioritet në politikën e jashtme të Bullgarisë edhe pas përfundimit të Presidencës Bullgare të Këshillit të BE-së sipas parimit të rotacionit. Bisedimet e Borisovit një ditë më parë në Selanik dhe dje në mbrëmje edhe në Bosnjë e Hercegovinë jo vetëm se ripohojnë, por edhe konkretizojnë disa prej vijave kryesore të sjelljes së Sofjes në këtë sferë. Ky aktivitet ballkanik u shfaq nga qeveria mu para samitit të shtatë 16+1 në Sofje, qëllimi kryesor i të cilit është që të zhvillojë bashkëpunimin ekonomik dhe të rritë investimet e Kinës në Evropën Qendrore dhe Lindore, ku gjendet edhe Ballkani Perëndimor. Një prej fushave me prioritet të iniciativës këtë vit është infrastruktura, kurse projektet infrastrukturore ishin një temë dominuese gjatë vizitave të Kryeministrit Borisov në Selanik dhe Sarajevë.

Në takimin katërpalësh në Selanik midis kryeministrave të Bullgarisë, Greqisë, Rumanisë dhe Presidentit të Serbisë Kryeministri bullgar Bojko Borisov u kushtoi një vëmendje të posaçme çështjeve të infrastrukturës dhe të konektivitetit të transportit të regjionit. Tani ai e lidhi këtë temë me domosdoshmërinë që zhvillimi i sistemeve hekurudhore dhe i transportit detar dhe lumor të jetë i shoqëruar me përpjekje për lehtësimin maksimal të transportimit të mallrave përmes porteve. Teza e njëjtë u zhvillua suplementarisht edhe në Samitin e Selanikut të ministrave të transportit të katër shteteve, takim ky në të cilin pala bullgare informoi për gatishmërinë e vetë që nga fillimi i vitit 2019 të vendosë taksë elektronike për automjetet që lëvizin në autostrada. Vendi ynë bëri të ditur gjithashtu se është për arritjen e pajtueshmërisë operative të sistemeve për vendosjen e taksave për shtetet fqinje dhe ripohoi gatishmërinë për të punuar për ndërtimin e sa më shumë rrugëve dhe vijave hekurudhore, të cilat të garantojnë konektivitetin e transportit mes vendeve fqinjëve dhe të forcojnë lidhjet tregtare dhe ekonomike me to.

Përsëri këtë javë qeveria e Sofjes miratoi një Memorandum për krijimin e Këshillit Ekzekutiv për Korridorin Hekurudhor “Alpin-Perëndimor Ballkanik” për transportim mallrash. Kjo infrastrukturë gjithashtu ka qëllim ta përmirësojë konektivitetin dhe këmbimin e mallrave me vendet e Ballkanit Perëndimor. Sipas një vendimi të Komisionit Evropian që nga muaji mars i vitit 2018 korridori duhet të vihet në shfrytëzim në kuadrin e dy viteve, si pjesë e rrjetit hekurudhor evropian për transport të konkurrueshëm të mallrave.

Mirëpo, edhe në Selanik, edhe në Sarajevë Kryeministri Borisov rikujtoi një kusht kyç për integrimin evropian të Ballkanit Perëndimor. Në samitin katërpalësh në Selanik ai shënoi se ka nevojë për miqësi, kompromis dhe mirëkuptim mes të gjithëve në regjion, kurse në Sarajevë – se prioriteti Ballkani Perëndimor mbetet në fuqi, por vendet e këtij regjioni duhet t’i përballojnë dallimet e veta. Si shembull të përballimit të këtyre dallimeve Kryeministri Borisov shënoi Traktatin e Fqinjësisë së Mirë midis Bullgarisë dhe Maqedonisë, si dhe Marrëveshjen midis Athinës dhe Shkupit për emrin e Maqedonisë. Nëse këta shembuj do të përsëriten, kryesisht në marrëdhëniet e vështira midis Serbisë dhe Kosovës dhe në zgjidhjen e kundërshtimeve të brendshme në Bosnjë e Hercegovinë, kjo do të shihet në të ardhmen.

Përgatiti në shqip: Vesella Mançeva

Më shumë nga rubrika

Ndarja e “Patriotëve të Bashkuar” shkaktoi tensione të reja në udhëheqje

Dy muaj pas tensioneve të shtatorit në koalicionin udhëheqës për shkak të kundërshtimeve mes GERB-it dhe “Patriotëve të Bashkuar”, në mes të nëntorit jemi dëshmitarë të turbulencave të reja, për shkak të kundërshtimeve brenda Patriotëve të..

botuar më 18-11-19 4.05.MD
Zëvendëskryeministrja dhe ministrja e punëve të jashtme Ekatrina Zaharieva (në mes), Ministrja e drejtësisë Cecka Caçeva dhe Ministri i punëve të brendshme Mlladen Marinov në brifing në Këshillin e Ministrave në lidhje me raportin e Komisionit Evropian për Mekanizmin e bashkëpunimit dhe Verifikimit.

Raporti i radhës i KE-së për Bullgarinë – çfarë është e reja, çfarë është e vjetra dhe sa duhet të emocionohemi për të

Bullgaria është anëtare e Bashkimit Evropian që nga fillimi i vitit 2007, por akoma mbetet objekt monitorimi nga ana e Komisionit Evropian për sa i përket gjendjes së drejtësisë dhe rendit të brendshëm. Monitorim të tillë po implementohet edhe për..

botuar më 18-11-14 1.40.MD

Samiti me Greqinë, Rumaninë dhe Serbinë në qytetin e Varnës është një hallkë nga aktiviteti më i gjerë regjional i Bullgarisë

Aktiviteti regjional i Bullgarisë gjatë javës së kaluar kulmoi me takimin katërpalësh të nivelit të lartë në qytetin Varna midis Bullgarisë, Greqisë, Rumanisë dhe Serbisë, në të cilin me ftesë nga Sofja mori pjesë dhe kryeministri i Izraelit..

botuar më 18-11-05 1.07.MD