Shëtitja me varkë në lumin Ropotamo mban në fotografi emocionet e vizituesve

Foto: Gergana Mançeva

Secili është mirëpritur në bregun e lumit Ropotamo, ku pranë skelës së varkave janë renditur fotografi me fytyrat e buzëqeshura të vizituesve të mëparshëm. Kuadrot janë bërë sipas projektit të një organizate për mbrojtjen e natyrës dhe turistët mund të blejnë fotot e tyre.

Ato janë bërë nga fotograf profesionist, i cili shton ndaj tyre kolazhe me bimë apo kafshë karakteristike për florën dhe faunën e lumit Ropotamo – breshka, specie të ndryshme të shpendëve, gjarpërinj të ujit, zambakë të bardhë dhe drurë, rrënjët e të cilëve ndodhen nën ujë. Rajoni është unik me llojet e shumta të bimëve dhe të kafshëve. Me qëllim ruajtjen e diversitetit natyror, rrjedhja e lumit Ropotamo është shpallur për “rezervat me regjim të rreptë” para 30 vjetësh. Është ndaluar veprimtaria e njeriut, peshkimi, prerja e drurëve, kampingjet me çadra.

Rezervati “Ropotamo” ndodhet në jug të qytetit detar Burgas, në distancë 50 km prej tij. Po të bëni shëtitje me varkë në rrjedhjen e lumit, do t’ju bëjnë përshtypje pyjet e dendura shekullore, të cilat duken si xhungël. Kuriozitetet e tjera në rajon janë grykëderdhja e lumit, moçali “Arkutino”, në të cilin lulëzojnë qindra zambakë të bardha dhe ishulli Shën Toma, i njohur si Ishulli i Gjarpërinjve.

Më shumë nga rubrika

“Trabant-tour” na kthen mbrapa në jetën e Sofjes 30 vjet më parë

Pavarësisht se nga rrëzimi i Murit të Berlinit, i cili i dha fund socializmit në Evropën Lindore, kanë kaluar pothuaj 30 vjet, kujtimet për atë kohë ende janë të gjalla. Sot njerëzit e lindur pas vitit 1989 dëgjojnë me interes tregimet e të..

botuar më 18-08-16 1.21.MD

Turizmi bullgar me rezultate të mira deri tani dhe prognoza optimiste deri në fund të vitit

3 644 791 të huaj kanë vizituar Bullgarinë për 6 muajt e parë të vitit 2018. Kështu sivjet për periudhën janar-qershor vihet re një rritje prej 8,9% kundrejt së njëjtës periudhë të vitit 2017, tregojnë të dhënat e Institutit Kombëtar të Statistikave...

botuar më 18-08-12 11.35.PD

Festivali i kripës – një përjetim i paharrueshëm në bregun e liqenit “Atanasovsko”

Liqeni “Atanasovsko” është një nga vendet më kureshtare të Bullgarisë, të cilin e vizitojnë mijëra turistë nga vendi dhe nga jashtë. Arsyet për popullaritetin e liqenit janë disa. Në vend të parë duhen përmendur kriporet dhe vetitë shëruese të..

botuar më 18-08-09 3.48.MD