Tension në radhët e pushtetarëve në prag të stinës së re politike

Unanimiteti pas bisedimeve të vështira – “Patriotët e Bashkuar” dhe GERB shpallën se mbeten së bashku në udhëheqjen e vendit.
Foto: BGNES

Hapja e sesionit të ri parlamentar sot ishte paraprirë nga një mbledhje e tensionuar e Këshillit të Koalicionit ditën e hënë, gjë për të cilën disa vëzhgues politikë kishin prognoza pesimiste për udhëheqjen e vendit. Shqetësimet nuk u justifikuan, madje duke marrë parasysh vetëm titujt e publikimeve të sotme mbi këtë temë: “Koalicioni i GERB-it dhe “Patriotëve” ruan përbërjen e vet” (gazeta “Trud”), “Patriotët e Bashkuar” mbeten në udhëheqje” (gazeta “Sega”). “Pas dramave me radhë koalicioni përsëri është stabil (agjencia “Mediapool”). Mirëpo, në fakt madje një zgjidhje e tillë e situatës është shkas për shqetësime.

Deri në mbledhjen e jashtëzakonshme të Këshillit të Koalicionit u arrit pas një aksidenti të rëndë rrugor me autobus afër qytetit Svoge, ku javën e kaluar vdiqën 17 veta dhe mbi 20 të tjerë u plagosën. Kishte akuzime se aksidenti është rrjedhim i infrastrukturës së keqe rrugore dhe se reaksionet e autoriteteve janë joadekuate. E gjithë kjo shkaktoi kërkimin e dorëheqjeve të ministrit të punëve të brendshme, të ministrit të transportit dhe të atij të zhvillimit regjional. Zëvendëskryeministri Valeri Simeonov shpalli se është kundër dorëheqjeve, duke drejtuar akuza se shteti udhëhiqet në mënyrë autoritare. Ai bëri të ditur gjithashtu disa vërejtje ndaj udhëheqjes dhe grupit parlamentar “Patriotët e Bashkuar”, në të cilin vetë ai bën pjesë. Fakti se një aksident rrugor, pavarësisht se sa i rëndë është ai, jep shkas për tronditje në udhëheqjen e tërë shtetit, nuk mund të mos provokojë shqetësime. Kundërshtimet politike rreth aksidentit tragjik nxorën në pah disa kundërshtime të brendshme te partneri i vogël i koalicionit – “Patriotët e Bashkuar” dhe ato shkaktojnë shqetësime për mungesë stabiliteti. Lehtësia me të cilën në një briefing pas mbledhjes së Këshillit të Koalicionit tronditjet e rënda në Koalicionin në pushtet të GERB-it dhe të “Patriotëve të Bashkuar” u justifikuan me probleme në komunikimin mes tyre gjithashtu është shkas për shqetësime. Kjo nga ana e vet na bën që të supozojmë se probleme të mëdha të brendshme me të vërtetë ka, por zgjidhja e tyre shtyhet. Në çfarë shkalle ky supozim është i drejtë, kjo do të shihet gjatë disa ditëve të afërta, kur do të mbahet shqyrtimi i shtyrë për më vonë i dorëheqjeve të ministrave. Nga ana e vet GERB jep sinjale se mund të mos ketë dorëheqje.

Gjithsesi, të gjitha këto ngjarje na japin shkas për të menduar pozitivisht. Siç duket kundërshtimet e brendshme nuk do të çojnë në shpërbërjen e koalicionit në pushtet. Ka të ngjarë që të bëhen ndryshime në përbërjen e qeverisë, por jo nën presion politik, por në qoftë se këtë e vendos Kryeministri Borisov për shkaqe politike. Tani për tani është pothuajse e sigurt se nuk do të ketë ndërrim të qeverisjes dhe zgjedhje të parakohshme, siç parashikohej nga disa vëzhgues. Nuk vëzhgohet edhe ndryshim i raportit të forcave politike, nuk shihen edhe shkaqe të tjera pët zhvillime të tilla. Situata mbetet e parashikueshme dhe e gjithë kjo na jep shkas për optimizëm.

Përgatiti në shqip: Vesella Mançeva

Më shumë nga rubrika
Zëvendëskryeministrja dhe ministrja e punëve të jashtme Ekatrina Zaharieva (në mes), Ministrja e drejtësisë Cecka Caçeva dhe Ministri i punëve të brendshme Mlladen Marinov në brifing në Këshillin e Ministrave në lidhje me raportin e Komisionit Evropian për Mekanizmin e bashkëpunimit dhe Verifikimit.

Raporti i radhës i KE-së për Bullgarinë – çfarë është e reja, çfarë është e vjetra dhe sa duhet të emocionohemi për të

Bullgaria është anëtare e Bashkimit Evropian që nga fillimi i vitit 2007, por akoma mbetet objekt monitorimi nga ana e Komisionit Evropian për sa i përket gjendjes së drejtësisë dhe rendit të brendshëm. Monitorim të tillë po implementohet edhe për..

botuar më 18-11-14 1.40.MD

Samiti me Greqinë, Rumaninë dhe Serbinë në qytetin e Varnës është një hallkë nga aktiviteti më i gjerë regjional i Bullgarisë

Aktiviteti regjional i Bullgarisë gjatë javës së kaluar kulmoi me takimin katërpalësh të nivelit të lartë në qytetin Varna midis Bullgarisë, Greqisë, Rumanisë dhe Serbisë, në të cilin me ftesë nga Sofja mori pjesë dhe kryeministri i Izraelit..

botuar më 18-11-05 1.07.MD

Mocioni i mosbesimit për shkak të shëndetësisë mbeti në hijen e tronditjeve të reja në qeverisje

Mocioni i mosbesimit, i kërkuar nga Partia Socialiste Bullgare për shkak të shëndetësisë, i cili përgatitej më shumë se një muaji dhe u diskutua në Parlament në vazhdim të tri orëve të premten e kaluar, u refuzua të martën shumë shpejt pothuajse..

botuar më 18-10-25 2.45.MD