Fillon edicioni i tretë i festivalit “kvARTal” në Sofje

Foto: fest-bg.com

СнимкаArtisti me famë botërore për art rrugor Nasimo po vizaton mbi fasadën e një ndërtese në qendrën e Sofjes dhe do të ndryshojë tërësisht pamjen e saj. Kjo bëhet në lidhje me Vitin evropian të trashëgimisë kulturore dhe në kuadrin e një nga festivalet e reja të Sofjes, i cili shpejt fiton popullaritet gjithnjë e më të madh. Sivjet një lagje e tërë e kryeqytetit do të ndryshohet – premtojnë organizatorët. Ata janë krijues nga kolektivi “kvARTal”, i cili zhvillon veprimtarinë e tij në territorin e rajonit qendror të Sofjes, të njohur në fillimin e shekullit të 20-të si Lagja e Hebrenjve (mes bulevardeve “Maria Luiza”, “Levski”, “Slivnica” dhe “Dondukov”).

Për një periudhë të gjatë ai mbetet në harresë dhe pak nga pak rrëzohet. Vitet e fundit entuziastët nga “kvARTal”, ndër të cilët janë “Shtëpia e Kinemasë”, fondacioni artistik “DOMA” dhe Shoqata e Trashëgimisë Arkitekturale kanë një mision të rëndësishëm – ta rikthejnë shpirtin specifik të këtij vendi dhe ta shndërrojnë në një lagje të arteve, sipas shembullit të shumë kryeqyteteve evropiane.

Sot fillon edicioni i tretë i festivalit (14-16 shtator), kurse motoja e ngjarjes është “RIstart: kvARTal i përgjigjet kohës” – kohës, e cila ka mbuluar me gjurmët e viteve rajonin më autentik të Sofjes nga fillimi i shekullit të XX-të.

Снимка

Na pret një program të pasur, vende të reja në të hapur”
– shpjegon Aleksandra Genova – një nga organizatorët, e cila jeton në lagje. “Jemi shumë të lumtur për këtë se na lejuan të mbyllim për lëvizje të automjeteve disa nga rrugët – kjo na siguron më shumë hapësirë për banuesit dhe mysafirët e rajonit. Lagja i ka problemet e vendeve të mbipopulluara dhe mbyllja e rrugëve gjatë ditëve të festës do të sigurojë rehati për njerëzit.

Снимка

Ngjarjet muzikore do të zhvillohen në ndërtesën qendrore tregtare “Centralni Hali”. Në një skenë të posaçme atje vizituesit mund të shikojnë banda  të ndryshme.

Снимка

Theksi kryesor i edicionit të sivjetshëm është vizatimi mbi mure, shpjegoi Aleksandra Genova. Në lidhje me festën profesionale të zjarrfikësve (14 shtator) një nga fasadat e godinës së Brigadës së zjarrfikësve, do të mbulohet me vizatime. Kjo është detyra e artistëve nga “140 ideas” , të cilët në vitin 2017 ndryshuan tërësisht imazhin e qytezës bregdetare Sozopol. Bashkë me ta do të punojë dhe piktori i talentuar Jasen Sgurovski.

Снимка

Qëllimi ynë tjetër është të tregojmë trashëgiminë arkitekturale të lagjes së vjetër të hebrenjve
– vazhdon Aleksandra Genova. Vizituesit do të mund të mësojnë më shumë për arkitekturën dhe historinë e ndërtesave të njohura në kuadrin e shëtitjeve të organizuara gjatë këtyre 3 ditëve.

Снимка

Në programin e festivalit “kvARTal” 2018 do të ketë dhe vizita “gourme”, punishte të ndryshme për fëmijët, do të zhvillohet një diskutim të hapur, kushtuar të ardhmen e kësaj pjese të Sofjes.

Përpiloi: Rosica Petkova
Përgatiti në shqip: Jordanka Ivanova

Foto: fest-bg.com, BTA dhe BGNES

Më shumë nga rubrika

Ndërhyrja e hakerëve në Agjencinë Kombëtare të të Ardhurve prapë ngjall shqetësim për sigurinë kibernetike të Bullgarisë

Më 15 korrik nga një sajt me bazë jashtë shtetit mediat dhe institucionet shtetërore në Bullgari mësuan, se ndonjëri kishte hyrë në bazën e të dhënave të Agjencisë Kombëtare të të Ardhurve pa kuptuar asnjëri. Një burrë anonim, i cili u prezantua si rus, tha..

botuar më 19-07-17 3.25.MD
Ivajlla Sopotenska

Ushqimet e së ardhmes - gjithnjë e më të varura nga shkenca

Cili do të jetë ushqimi i së ardhmes? - shkencëtarët po i kërkojnë përgjigjet. Ndryshimet klimatike dhe ritmet e shpejta të rritjes së popullsisë v;në sfidën e radhës përpara shkencëtarëve - të zgjidhin problemin me ushqimin e njerëzimit...

botuar më 19-07-17 12.48.MD

Startoi një platformë inovative ndërkombëtare në ndihmë të praktikës së mëvetësishme freelance

Një platformë e porsakrijuar do të prezantojë gjërat më të nevojshme për fillimin e praktikës së mëvetësishme dhe se si në mënyrë më të suksesshme njeriu mund të pozicionohet në “oqeanin” e madh të praktikës së pavarur. Ndër qëllimet e autorëve të..

botuar më 19-07-17 11.28.PD