Monumenti i Buzlluxhës do të ruajë kujtimin për Bullgarinë socialiste

Foto: BGNES

Filloi një procedurë nëpërmjet Ministrisë së Kulturës, e cila t’ia japë monumentit në majën Buzlluxha statusin e Monumentit të Kulturës. Monumenti është ndërtuar gjatë viteve 80 të shekullit XX si Shtëpia e Partisë Komuniste Bullgare.

Për shkak të gjendjes së keqe të godinës së Buzlluxhës, ekspertët nga organizata ndërkombëtare “Evropa Nostra” e shtuan në listën e objekteve më të rrezikuara nga shkatërrimi në Evropë. Buzlluxha duhet të marrë urgjentisht statusin e monumentit të kulturës, që të gjenden mjete për konservimin e tij në kuadrin e asistencave që livrohen nga BE-ja.

Ish-zëvendësdrejtori i degës “Trashëgimia kulturore” i UNESKO-s Loren Levi-Stros tha se pasi konservohet dhe sanohet monumenti do të mund të marrë status të posaçëm, si kampi i përqendrimit në Auschwitz, godina që mbeti pas bombardimeve mbi Hiroshimë dhe akoma disa pajisje të rëndësishme për historinë botërore.

Më shumë nga rubrika

Kisha-monument “Shën Andreu i Parëthirruri” në Sofje ruan kujtimin e ushtarëve vullnetarë të Bullgarisë

“ Ajo është e vetme jo vetëm në Sofje, por dhe në dioqezën e Sofjes ”, e fillon tregimin e vet për kishën “Shën Andreu i Parëthirruri “ ati Stiljan Tabakov, i cili shërben në të. Shumë të pakta janë dioqezat në Kishën ortodokse Bullgare, në të..

botuar më 18-11-30 2.23.MD

Një legjendë e forcave detare vazhdon jetën e vet

Nëndetësja e fundit ushtarake bullgare “Sllava” (“Lavdia”) mund të fillojë jetën e saj të re si muze e flotës nëndetëse. Tashmë 7 vjet ajo ndodhet në portin e qytetit Varna dhe pret ndonjë vendimi për fatin e saj të mëtejshëm. Me kalimin e kohës..

botuar më 18-11-30 1.10.MD

99 vjet nga nënshkrimi i Traktatit të Neuilly-sur-Seine

Sot mbushen 99 vjet nga nënshkrimi i Traktatit të Neuilly-sur-Seine. Ai iu imponua Bullgarisë pas disfatës së saj në Luftën e Parë Botërore. Traktati u nënshkrua më 27 nëntor 1918 në komunën franceze në perëndimit të Parisit Neuilly-sur-Seine nga..

botuar më 18-11-27 1.33.MD