Tavani i pensionit maksimal do të rritet, por nuk do të hiqet

Foto: BGNES

Papritmas në fund të javës së kaluar qeveria bëri të ditur se vitin tjetër tavani i pensioneve do të rritet nga 920 në 1200 leva, si për pensionet e reja, ashtu dhe për ato të vjetra, megjithëse pritej heqja e tij për pensionet e reja.

Agjencia Mediapool e vuri theksin te fakti se Ministri i Punës dhe Politikës Sociale Biser Petkov ka qenë për heqjen e tavanit për pensionet e reja, por në fund të fundit e ka pranuar vendimin më të ri, i cili u shpall jo nga ai, por nga Ministri i Financave Vlladisllav Goranov. Z. Goranov shpjegoi se për shkak të të metave në formulën e pensionimit lidhja midis kontributit të sigurimeve dhe përmasës reale të pensioneve është shkelur dhe nuk është e drejtë që tavani të hiqet krejtësisht, sepse në rast të tillë do të ketë pensione tepër të larta.

Sipas të dhënave të Institutit Kombëtar të Statistikave tavani i deritanishëm prej 910 levash i kufizonte pensionet e rreth 65 000 njerëzve. Ekspertët e sindikatave kanë llogaritur se rritja e parashikuar do të përkasë mbi 40 mijë veta, ose rreth 2/3 prej pensionistëve, pensionet e të cilave deri tani ishin kufizuar. Lëvizja për të Drejtat dhe Liritë (DPS) konstatoi se refuzimi i heqjes së tavanit të pensioneve nga ana e pushtetarëve është një “veprim frikacak dhe i matur”. Ish-Ministri i Punës dhe Politikës Sociale i DPS-së në qeverinë e Pllamen Oresharskit Hasan Ademov nënvizoi se në sistemin e pensionimit duhet të ketë parashikueshmëri. Kështu qytetarët do të mund të besojnë dhe të sigurohen mbi të ardhurat reale, pa qenë të varur nga argumentet politike dhe të koniunkturës, të cilat nuk janë në përputhje me ato të ekspertëve.

Pavarësisht nga të gjithë që janë “pro” dhe ata, që janë “kundër”, vendimi për rritjen e përmasës së deritanishme maksimale të pensioneve tregon se ka mundësi për derdhen e më shumë mjeteve për nevoja sociale në buxhetin shtetëror. Këtë e ripohon edhe fakti se për shkak të rritjes së çmimeve të gazit, të ngrohjes qendrore dhe të disa mallrave gjatë muajve dimërorë, pushtetarët kanë arritur marrëveshje me sindikatat që mjetet për ndihmat energjetike për më të varfrit në vend të rriten me 50 për qind, gjë për të cilën janë të domosdoshme rreth 40 mln leva (20 mln euro). Para pak kohe u arrit marrëveshje me sindikatat dhe rritje e pagave me 10 për qind për të gjithë nëpunësit në sferën buxhetore. Mirëpo, tani u bë e qartë se kjo rritje do të jetë në varësi të meritave të punonjësve. 

Përpiloi: Stoimen Pavllov

Përgatiti në shqip: Vesella Mançeva

Më shumë nga rubrika

250 vende të reja pune hap një firmë për prodhim të sistemeve klimatike në Bozhurishte

Furnizuesi për një nga kompanitë më të mëdha të automobilave Behr-Hella Thermocontrol investoi 16.2 milionë euro /31,6 milionë leva/ për zgjerimin e uzinës së vet në Bullgari, e cila gjendet në zonën ekonomike të lagjes Bozhurishte të kryeqytetit. Në këtë..

botuar më 19-06-22 10.25.PD

Një shoqëri, filial i Hekurudhave Gjermane, do të rimëkëmbë Uzinën e Riparimit të Vagonëve në Karllovo

Shoqëria “Di Bi Kargo” – një filial i Hekurudhave Gjermane “Dojçe Ban” lidhi një kontratë për blerjen e Uzinës së Riparimit të Vagonëve në qytetin bullgar Karllovo. Uzina, e cila u krijua në vitin 1964, u shpall në falimentim në vitin 2015 dhe që..

botuar më 19-06-15 9.10.PD

A do të pakësohet Tatimi mbi Vlerën e Shtuar?

Në ekonomi nuk ka siguri të madhe dhe çdo gjë zhvillohet dhe ndryshon në një drejtim më të mirë, apo më të keq. Një prej shtyllave të sigurta të ekonomisë bullgare janë bordi valutor me kursin e tij të fiksuar ndaj levit dhe euros, tatimi i unifikuar..

botuar më 19-06-11 2.28.MD