Sofja në rehabilitim: po rritet, vallë a po zbukurohet?

Foto: BTA

Aktualisht një pjesë e rëndësishme e qendrës së kryeqytetit bullgar Sofja i ngjan një sheshi të madh të ndërtimit. Rehabilitohen dhe rinovohen rrugë, bulevarde, lulishte, trase të tramvajeve, të gjitha ato me rëndësi për qytet. Ndaj të gjitha këtyre duhet të shtojmë edhe disa projekte private për rrokaqiej. Në praktikë një pjesë e rëndësishme e qendrës së qytetit është e paarritshme, e zhytur në pluhur dhe mbeturina të ndërtimit dhe të pakalueshme si për këmbësorët, ashtu edhe për automobilat dhe transportin urban. Objektet e rehabilitimit të veçuara rreth e përqark me gardha të larta prej metali nuk u lejon qytetarëve kureshtarë të shikojnë se çfarë ndodh prapa tyre, punojnë apo jo punëtorët dhe teknika. Ka kohë, thonë nga bashkia – afatet për përfundimin e rehabilitimeve përfundojnë pranverën e vitit të ardhshëm. Mirëpo, kryeqytetasit dhe miqtë e qytetit vështirë kalojnë pranë këtyre objekteve. Për më tepër, se dëshmitë e disa reporterëve mediatikë të cilët arritën të fotografojnë atë që bëhet prapa gardhave prej metali, nuk japin shkas për gëzim.

Motoja e Sofjes është “Po rritet, por nuk plaket”. Më kureshtarët sot bëjnë pyetjen: krahas rritjes, arrin të zbukurohet apo jo kryeqyteti, ose harxhohen para, edhe evropiane, për lavdinë e ndonjë pushtetari, duke bërë aluzion me kryetaren e bashkisë së qytetit Jordanka Fandëkova. Ajo tërhoqi zemëratën e sofianasve ashtu, që ata organizuan mitingje të protestës nën dritaret e kabinetit të saj në bashkinë e kryeqytetit. Nga ana e vet ajo pa u ndërprerë shpjegon, se rehabilitimet akoma nuk janë të përfunduara dhe prandaj nuk mund të thuhet a janë të mira ose të këqija dhe shton se për punën e kryer keq bashkia nuk do t’u paguajë firmave të ndërtimit edhe do ta gjobojë. “Prapë do të ketë rehabilitime të rehabilitimeve” thonë lidhur me këtë qytetarët e pakënaqur të cilët gjithnjë e më shpesh përmendin edhe fjalën “korrupsion”.

Nga pak gjërat, të cilat disa arritën të shikojnë prapa gardhave prej llamarine në mediat u përhapën disa fotografi dhe reportazhe shqetësuese – mungesa e shijes estetike, mosrespektimi i stilistikës së qytetit, punë e keqe, materiale me cilësi të ulëta... Indinjatës së njerëzve të zakonshëm iu bashkua edhe biznesi. Rrugët në rehabilitim janë me shumë dyqane, të cilat për shkak të meremetimeve humbin klientë, për më tepër se disa prej këtyre objekteve tregtare edhe u mbyllën deri në përfundimin e punimeve të rehabilitimit.

Në parim sofianasit nuk janë kundër modernizimit të qytetit. Dëshmi për këtë janë zgjerimi, ristrukturimi dhe rehabilitimi i shumë rrugëve, bulevardeve, shesheve, parqeve dhe lulishteve. Të gjitha ato punime krijuan vështirësi të shumta për njerëzit, por projektet u sollën banorëve të qytetit dobi reale. Shembulli më i mirë në këtë drejtim është ndërtimi i metrosë së Sofjes. Dy lindja tashmë janë të përfunduara dhe punojnë. Aktualisht po ndërtohet linja e tretë dhe ndërtimi i stacioneve të saj gjithashtu shkel qetësinë e banorëve, por ata nuk protestojnë për këtë. Thënë me një fjalë nuk ka asnjë i pakënaqur nga ndërtimi i metrosë, e cila është një nga më modernet dhe më të komodet në Evropë.

Mirëpo, krejt e ndryshme është situata rreth rehabilitimeve në zemrën e kryeqytetit. Është e vërtetë, se Sofja duhet të modernizohet dhe për këtë ka para në buxhetin e madh të kryeqytetit i cili tejkalon 500 milion euro.

Në fund të fundit herët ose vonë punimet e rehabilitimeve do të përfundojnë, do të ketë gabime dhe punë të kryer keq, do të ketë të kënaqur dhe të pakënaqur, do të ketë të ndëshkuar dhe të lavdëruar. Mirëpo, problemi është, se rehabilitimet e mëdha në zemrën e qytetit nuk iu shpjeguan mjaftë mirë banorëve. Projektet e ndryshme konkurruese u diskutuan në popull dhe shumë njerëz kishin mundësi të shprehin qëndrimin e tyre dhe të japin rekomandime. Mirëpo, asnjë herë as kryetari i bashkisë, as Këshilli Bashkiak nuk iu drejtuan banorëve në mënyrë të drejtpërdrejtë për të shpjeguar përmasat e projektit dhe vështirësitë të cilat do të shoqërojnë realizimin e tij. Asnjeri nuk doli që të shpjegojë sa e bukur do të bëhet zemra e re e Sofjes pas rehabilitimit.  Kryetarja e bashkisë Jordanka Fandëkova deri tashti shfaqte një qëndrim të hapur dhe komunikues, por kësaj here ajo nuk arriti të fitojë zemrat dhe shpirtrat e bashkëqytetarëve të paktën për të ëmbëlsuar hapin e hidhur. 

Përgatiti në shqip: Svetllana Dimitrova

Më shumë nga rubrika

Marija Jurukova i kthen bluzat e vjetra në sende të bukura

Përpara rreth 1 viti, Marija Jurukova zbulon kauzën e vet ekologjike – atë kujdes të vogël për natyrën me të cilën të kontribuojë që bota të bëhet një vend i shkëlqyer për të jetuar. Fushata “Thur me bluzë” lind në përgjigje të statistikës së..

botuar më 19-02-17 2.20.MD

Një ekip ndërkombëtar shkencëtarësh po kërkon ilaçe në bazë të antioksidantëve për sëmundjet e rënda

Antioksidantët bimorë mund të bëhen një alternativë e vitaminave dhe mineraleve – ky është konkluzioni i një ekipi prej shkencëtarësh, ndër të cilët është docent Nikollaj Cvetkov nga Instituti i Biologjigsë Molekulare pranë Akademisë..

botuar më 19-02-15 11.25.PD

Trifon Zarezan – festa, e cila fillon me punën e vreshtarëve dhe përfundon me dolli

14 shkurti festohet në shumë shtete si Dita e dashurisë, kurse në Bullgari tradita e vjetër e lidhë atë me festën e vreshtarëve dhe verës – Trifon Zarezan (Trifon Krasitësi). Në të vera pihet në tërë vendin. Në Sofje, e cila nuk ndodhet në një..

botuar më 19-02-14 2.09.MD