Dimitër Hristov: “Orkestra për Muzikë Popullore po i vazhdon projektet e saj të suksesshme"

Veprimtaria kryesore e formacioneve muzikore të Radios Kombëtare Bullgare /BNR/ janë incizimet në studio. Prandaj koncertet e tyre nuk janë kaq shumë, por gjithmonë janë interesante dhe cilësore. “Po vazhdojmë të punojmë me shumë dashuri dhe qëllim të pandërprerë që Orkestra për Muzikë Popullore e BNR-së  të jetë një laborator krijues, model imitimi dhe etalon i cilësisë, si gjithmonë deri tani” – këto janë fjalë të dirigjentit Dimitër Hristov. Ai dhe kolegët e tij do të mbajnë koncertin e parë prej stinës së 66 me radhë, më 11 tetor, në studion e parë të BNR-së.

СнимкаRealizuam incizime të jashtëzakonshme stinën e kaluar dhe kjo në fakt është shkasi që të ftojmë një pjesë prej kolegëve, me të cilët punonim në studio – na tregon dirigjenti. – Të gjithë ata kanë një histori të pasur krijuese. Para disa vitesh Rusanka Komitova mori pjesë në serinë “Muzika në portrete”. Ajo është një muzikante unikale. E ftojmë që të na prezantojë këngë të krijuara nga ajo me orkestrim të kolegut tonë Pejo Peev. Pjesëmarrësja tjetër është Hristina Anastasova nga rajoni i Stranxhës, e cila ka një zë të mrekullueshëm. Këngët e saj janë orkestruar nga Kostadin Gençev. Publiku do të dëgjojë edhe orkestrimet e Nikollaj Petrovit, një kolegu ynë tjetër, i cili përgatiti këngët e Sorina Bogomillovës – një këngëtare e njohur, soliste e Ansamblit folklorik “Filip Kutev”. Në ansamblin e njëjtë bën pjesë edhe Borisllav Gëllëbov – një këngëtar i ri i talentuar, i cili gjithashtu do të marrë pjesë në program. Me kolegët e mi duam të realizojmë ide të reja në fushën e muzikës instrumentale dhe kemi bërë mjaftë punë në këtë drejtim. Prandaj tani vendosëm t’i kushtojmë vëmendje gjinisë së këngëve. Megjithatë do të interpretojmë disa prej pjesëve tanë më të njohura, që të promovojmë albumin tonë të dyfishtë, i cili tashmë është në dispozicion në Qendrën Informative të Reklamës të BNR-së.

Më 19 tetor orkestra do të mbajë koncert në Budapest të Hugarisë, si mysafir i bashkësisë bullgare në qytet. Menjëherë pas kësaj fillon përgatitje për një aktivitet prej serisë “Pikturat vokalo-instrumentale”, ku gjatë disa viteve të fundit dëgjuam programe të përbashkëta të Orkestrës për Muzikë Popullore të BNR-së me korin “Vanja Moneva”, si dhe me formacionet korale të ansambleve “Trakia” dhe “Filip Kutev”.

Më 1 nëntor do të mbajmë një koncert shumë të bukur bashkë me korin “Perunika” – një kor fëmijësh, i cili i këndon shumë bukur këngët popullore bullgare. Dirigjenti i tij është Mihaill Dellçev. Gëzohem shumë se do të jemi së bashku në skenë. Në dhjetor fillojmë projektin tonë të ri “Sekretet e veglave popullore bullgare”. Po fillojmë me “Artin e fyellit”. Ideja është që të paraqitim tërë plejadën e interpretuesve të mëdhenj – nga Stanil Pajakovi, Cvjatko Bllagoev deri më sot e kësaj dite. Në skenë do të ekzekutojnë muzikë live virtuozët bashkëkohorë. Ideja është që të shihet se si është zhvilluar vegla muzikore gjatë viteve të kaluara dhe me se ka kontribuuar çdo një prej interpretuesve. Nuk mund të mos përmendim tre përvjetorë të konsiderueshëm prej lindjes së këngëtareve tona të njohura Janka Rupkina, Kalinka Vëllçeva dhe Pavlina Gorçeva. Ato kanë qenë në thelbin e korit bullgar me famë botërore “Misteri i Zërave Bullgarë”. Ne duam të tregojmë respektin tonë ndaj tyre. Kemi ftuar edhe nxënës të tyre, të cilët inspirojnë jetë të re në këngët e tyre.Gjatë stinës së re pritet edhe edicioni i gjashtë i “Ritmit të Ballkanit” – një prej projekteve tona të suksesshme, si dhe pjesëmarrja jonë “Muzikë e re bullgare në 7/8” në qytetin Çepellare, ku i prezantojmë veprat në programin e konkursit.”

Përgatiti në shqip: Vesella Mançeva

Më shumë nga rubrika

Të ekzekutosh me violinistin Petër Dellçev – një përjetim i paharrueshëm

Para gjysmë shekulli violinist bullgar Petër Dellçev fitoi për here të dytë çmimin e katërt të festivalit prestigjioz ndërkombëtar “Nikolo Pganini” në Genova të Italisë. Dekoratën e mëparshme nga i njëjti festival Petër Dellçev e fitoi një vit..

botuar më 18-12-13 1.23.MD

Buzëqeshje të shumta dhe frymë festive

Për këngëtarët e vegjël nga kori i fëmijëve “Bodra pesen” nga qyteti Shumen muaji dhjetor është i përmbushur me ngjarje të shumta. Kori është themeluar përpara 55 vjetëve nga profesoresha Veneta Viçeva, dhe kori ka pranuar si datë për ditëlindjen..

botuar më 18-12-11 12.41.MD
Dekorimi i Michael Butten, Joan Dimçovski dhe Samuell Sollomon.

Takime profesionale dhe emocione të mëdha në Festivalin Ndërkombëtar të Kitarës në qytetin Pleven

Para disa ditëve në qytetin Pleven përfundoi edicioni i katërt i Festivalit Ndërkombëtar të Kitarës “Pleven Guitar Festival”. Themelues dhe drejtor artistik është Nikollaj Mihajllov – pedagog i ri i kitarës klasike, interpretues, autor i muzikës..

botuar më 18-12-07 9.00.PD