Më se 800 monedha, vathë dhe gushore zbuluan arkeologët në afërsi të qytetit Ahtopoll

Foto: naim.bg

Gjatë hulumtimeve të kështjellës mesjetare Agatopolis në afërsi të qytetit Ahtopoll, arkeologët zbuluan thesarin më të madh me sende të llojllojshme gërmuar deri tashti në rripin e bregdetit bullgar. Këtë e njoftoi docenti Andrej Allaxhov nga Instituti Kombëtar Arkeologjik.

Thesari ishte në një enë speciale për ruajtjen e grurit. Krahas vathëve, gjerdaneve dhe stolive të ndryshme për flokë, specialistët zbuluan edhe 854 monedha të argjendta dhe të arta që datojnë nga mesi i shekullit të XVIII-të. Sipas docentit Allaxhov thesari është fshehur në një gropë nga grabitësit që të jetë mbrojtur.

Më shumë nga rubrika

Kryq të artë me pjesë të vogël prej Kryqit të Shenjtë gjetën arkeologët në Trapezica

Një kryq unik me pjesë të vogël prej Kryqit të Jesu Krishtit gjetën arkeologët në kalanë Trapezica në qytetin Veliko Tërnovo (Bullgari Qendrore). Ai është me filigran dhe pesha e tij është 75 gramë. Sendi është në gjendje të mirë, i ruajtur..

botuar më 18-11-09 11.25.PD

Iluministët “e heshtur”

Më 1 nëntor populli bullgar nderon iluministët e vet. Këto janë personalitete të shquara si Ivan Rillski, Paisij Hilendarski, Hristo Botev e shumë të tjerë – ata u kanë sjellë bullgarëve dritën e shpirtit në epokat, kur madje buka dhe mbijetesa..

botuar më 18-11-01 3.38.MD

Një kështjellë nga koha e Trojës së lashtë zbuluan në Rodopet Lindore

Një kështjellë nga koha e Trojës së lashtë zbuluan arkeologë në afërsi të fshatit Benkovski, që shtrihet në rajonin e qytetit Kërxhali në Rodopet Lindore. Muret e kështjellës janë prej gurëve me peshë 5-6 tonë secilin. Kjo është..

botuar më 18-10-27 11.45.PD