Pritet edicioni i parë i Sofia Game Night

Foto: arkiv personal

Më 3 nëntor nga ora 18.00 do të fillojë Sofia Game Night (Nata e parë e Sofjes e Lojërave). Aktiviteti është unikal jo vetëm për Bullgarinë, por edhe në plan botëror, dhe është një iniciativë e përbashkët e Institutit Goethe Bullgaria dhe e Game Dev Summit. 

Vendosëm ta përdorim formatin e natës, si Nata e Muzeve, që t’u shpjegojmë sa më shumë njerëzve në mënyrën më të lehtë se çfarë përbën nata e Lojërave” – na shpjegon Heliana Velinova nga Game Dev Summit, një organizatë e cila merret me ngjarje të lidhura me krijimin e lojërave në Bullgari dhe në botë. – “Në disa shtete zhvillohet gjithashtu Nata e Lojërave, por atje gjithçka është përqendruar në një vend, derisa iniciativa jonë përfshin tërë qytetin. Madje tashmë Rumania dhe Serbia kanë deklaruar interes për t’u bashkuar me aktivitetet e ardhshme, pse jo të mos bëhet një natë ndërkombëtare e lojërave dhe të startojë në Bullgari. Qëllimi i kësaj nate është që ta paraqitim tërë shumëllojshmërinë e lojërave. Ato nuk janë vetëm lojëra kompjuterike, mobile dhe stacionare. Ka lloje të rralla lojërash, të cilat mund të përdoren për transmetimin e mesazheve, ose për studime.

СнимкаTheks i posaçëm është një ekspozitë interaktive e Institutit Goethe Bullgaria “Lojërat dhe politika”, ku janë përfshirë tri video-lojëra, që trajtojnë tema të tilla si kritika e mediave, migracioni, roli i sekseve etj. Në kuadrin e Sofia Game Night do të zhvillohet edicioni i dytë i ekspozitës “Games Made in BG”, ndërsa vizituesit do të mund të njihen me më shumë se 20 krijues të video-lojërave stacionare në Bullgari.

Në shoqëri mbizotëron mendimi se njerëzit, të cilët luajnë lojëra humbasin kohën dhe se ata janë adoleshentë asocialë – thotë Heliana Velinova. – Në fakt të ashtuquajturat “gamerë” janë njerëz të moshës mbi 30 vjeçe, me pozita të mira në shoqëri, me punë të mirë etj. Është e rëndësishme të dalim nga kufijtë e paragjykimeve se kompjuterët janë të dëmshëm për njeriun. Ato zhvillojnë aftësi më të rëndësishme – të menduar logjik, reflekse të shpejta, vendimmarrje. Përveç kësaj, brezi pas nesh dhe ekonomia e bazuar mbi dituri kërkojnë që fëmijët të kenë aftësi kompjuterike, sepse përndryshe nuk do të jenë të aftë për konkurrencë. Sigurisht që duhet të ketë bilanc. Ne në asnjë mënyrë nuk proklamojmë përdorimin e kompjuterëve dhe të celularëve pa ndonjë qëllim konkret. Loja është një prej mënyrave fillestare të koduara në strukturën e njeriut për t’u mësuar. Një fëmijë mësohet me anë të lojës dhe loja është një instrument.

Vizituesit e “Games Made in BG” do të mund të zgjedhin midis 20 lokacioneve, që ndodhen në tërë kryeqytetin, të kalojnë përmes të gjithave, ose të mbeten në një vend. Mundësitë me të vërtetë janë shumë: ekspozita, performanca të dy Dj-ve, një turne i FIFA-s, lojëra në retro-kompjuterë, projektime filmash, lojëra virtuale, lojëra të ndryshme stacionare, punishte nate për krijimin e një loje stacionare në kuadrin e një nate dhe shumë të tjera. Nuk i kemi harruar edhe fëmijët. Për ta është parashikuar një pasdreke e tërësishme, plot lojëra stacionare dhe lëvizëse.

Çfarë do të mësojnë njerëzit, të cilët do të vizitojnë Sofia Game Night?

Ata do të mësojnë se në Bullgari krijohen tituj, që janë hite të njohura botërisht – përgjigjet Heliana Velinova – se ka një shumëllojshmëri të madhe, se lojërat nuk janë vetëm një lloj dhe se çdonjëri mund të gjejë diçka për veten. Duam që në Natën e Lojërve të përfshihen njerëz, të cilët madje nuk kanë menduar se kjo mund të përbëjë interes për ta.

Përgatiti në shqip: Vesella Mançeva

Më shumë nga rubrika

Shkolla bullgare në Lisbonë do të presë Pashkën me vezë të lyera, mish të pjekur në hell dhe kozunak

Të njohësh atdheun tënd përmes fjalëve të para të shqiptuara në mënyrë jo shumë bindëse, kujtimeve të huaja dhe mësimeve dhe pas kësaj me një laps imagjinar ta pikturosh në ngjyra. Shkolla e mijëra fëmijëve bullgarë nëpër botë duket frymëzuese dhe bile..

botuar më 19-04-25 10.25.PD

Vezët jo tradicionale të Pashkës të krijuara nga mjeshtret bullgare

Vezët janë një simbol i festës së ndritshme të Pashkës. Teknologjitë e dikurshme tradicionale të lyerjes së vezëve po rilindin, paraqiten dhe të reja, kurse duart e shkathtë të mjeshtreve bullgare krijojnë në mënyrë të palodhur, duke i kthyer vezët në..

botuar më 19-04-25 9.15.PD

“Të mbeteni të gjallë” – një libër me një mesazh drejtuar të rinjve se lëvizja me makinë është përgjegjësi dhe jo dëfrim

Policia rrugore po disponon një statistikë për të vrarët dhe të plagosurit nëpër rrugët bullgare që nga viti 1951 e këtej. Atëherë janë vrarë 202 veta, kurse 790 kanë qenë të plagosur. Deri në vitin 1990 të dhënat për të vrarët shtohen vazhdimisht dhe..

botuar më 19-04-23 11.40.PD