Bashkëpunimi bullgaro-shqiptar në forumin shkencor në Shkup me rastin e Ditës së pishtarëve

Dr. Anton PançevMe rastin e Ditës së pishtarëve bullgarë 1 nëntor kryeqytetin e Maqedonisë e vizituan 20 shkencëtarë nga Bullgaria, kryesisht përfaqësues të Institutit Shkencor Maqedonas. Në Qendrën kulturore dhe informative bullgare në Shkup ishin prezantuar disa libra të botuara nga Instituti gjatë vitit 2018. Festa kombëtare u bë shkak për takimin e shkencëtarëve bullgarë dhe maqedonas dhe për shkëmbimin e mendimeve mbi çështje të ndryshme historike. Për atmosferën e mirë të ngjarjes kontribuuan nxënësit nga kori “Konstantin Kiril Filozof” pranë Gjimnazit për gjuhë dhe kultura të lashta në Sofje. Më shumë për këtë takim na tregoi doktori Anton Pançev, politolog dhe specialist i gjuhës shqipe në Universitetin e Sofjes, i cili na shpjegoi gjithashtu për bashkëpunimin e tij me shkencëtarët shqiptarë nga Maqedonia.

Foto: arkiv personal

Më shumë nga rubrika

Svetllozar Zhelev

Leximi është modern, ka rilindje të letërsisë bullgare

Gjatë vitit 1995 UNESKO-ja e përcakton datën 23 prill për ditë botërore të librit dhe të së drejtës prej autori. Në Bullgari në këtë ditë zhvillohen një sërë iniciativash të drejtuara inkurajimit të leximit, më në veçanti mes fëmijëve dhe të rinjve. A..

botuar më 19-04-23 1.44.MD
Viktoria Popova me Kalin Terzijskin në një nga prezantimet e romanit “Çmenduri” në Cyrih. Foto: arkiv personal

Viktoria Popova: Përkthimi po kështu është një art

Kam lindur në Sofje, por në moshën 11 vjeçe nëna ime më dërgoi në Zvicër, dhe që nga atëherë jetoj në Cyrih – kështu e prezanton veten Viktoria Popova. Gjatë muajit shkurt ajo mori dekoratën Conrad Ferdinand Meyer për përkthimin e romanit “Çmenduri”..

botuar më 19-04-22 11.22.PD

Bota mitologjike, e ndjeshme dhe shpirtërore e Donço Donçevit

Mitologji dhe erotikë gërshetohen në ekspozitën e re të Donço Donçevit në galerinë e kryeqytetit “Valer”. Piktori na zbulon një botë plot kontraste. Donço Donçev ka lindur në vitin 1974 në Gabrovo. Ka filluar të mësojë art figurativ në Shkollën e..

botuar më 19-04-21 10.30.PD